
Foto: Helge Rubin
Pengar i madrassen har vi alla hört talas om. Potatis i halmen är däremot inte alls lika vanligt. Ändå är det en investering som ger betydligt bättre avkastning.
– Det kan ge upp till tio gånger insatsen, säger Thore Siwerson, pensionerad lantbrukare på Siggeborgs gård i skånska Staffanstorp.
Efter många år ute på åkrarna ägnar han sig med ålderns rätt åt bekväm odling. Metoden har han hittat på själv.
– Idén till halmodling bara kom. Jag har aldrig läst om det någonstans. Men en dag för fem, sex år sedan stod jag med en massa halm och en hel del potatis. Jag fick för mig att jag skulle kombinera det hela.
Thore lade potatisarna direkt på jorden i ett uppgrävt land. Ovanpå bredde han ett halvmeter tjockt halmtäcke och vattnade det hela ordentligt. Och se, efter ungefär en månad tittade potatisblast i mängd upp genom det tjocka halmtäcket.
– Men ogräset orkade inte igenom, inte ett enda. Det är det som gör halmodlingen så fantastisk och bekväm. När mina grannar har satt sin potatis måste de hålla på i timtal med att kupa och luka ogräs. Under tiden kan jag sitta i solstolen och ta det lugnt, säger Thore belåtet.
Nu har Thore utvecklat metoden. Bland annat vet han att han inte behöver finfördela halmen för att blasten ska orka upp. Det räcker med att lägga ut den i stora tussar, men lagret ska vara ordentligt tjockt. Omkring en halvmeter är lagom.
– Och så brukar jag lägga på NPK-gödning en gång i början för att få fart på tillväxten. Ett kilo på tio kvadratmeter är lagom och sedan är det bara att vattna rejält. Vilken sorts potatis man odlar spelar ingen roll, det brukar alltid bli bra. Faktum är att smaken blir bättre än om man odlar på vanligt sätt i jord. De blir lite mindre, som clementiner ungefär, och gula i köttet. Man ska ta dem när blasten börjar vissna ner igen.
Från början hade Thore tänkt att bara odla till husbehov, men ryktet om de goda halmpotatisarna har spritt sig till släkt och vänner. Inte minst därför att han kan skörda långt efter att de vanliga potatislanden är uppgrävda och vittjade.
– Jag skördar in i december och kan ha färskpotatis till julbordet!
Av: Madeleine Appelgren