Den blomstertid nu kommer

– Var lekfull och våga pröva nya idéer. Inget kan bli fel när det gäller blommor. Rådet kommer från Per Benjamin som är bäst i världen på att binda blommor. Här ger han några tips för julens blomarrangemang.

Den blomstertid nu kommer
Per Benjamin började som 15-årig pryo i en blomsteraffär, och har fortsatt arbeta med blommor sedan dess.
Foto: Anna Skoog
Den blomstertid nu kommer
Foto: Anna Skoog
Den blomstertid nu kommer
Foto: Anna Skoog
Den blomstertid nu kommer
Foto: Anna Skoog

De allra flesta av oss kan hjälpligt sätta ihop en bukett och många är riktigt duktiga på att få till det. Så finns det sådana som är alldeles fenomenala på att skapa med kvistar, blommor och blad. Per Benjamin tillhör den senare kategorin, men så har han också tränat länge.
– Jag fick en pryoplats i en blomsterbutik i Hässelbygård när jag var femton. Efter skolan började jag jobba där och sedan dess har jag fortsatt med blommor.

I slutet på 90-talet började Per tävla i floristik, vilket är facktermen för konsten att arrangera blommor. Efter att ha blivit både svensk och nordisk mästare, tog han förra året hem det allra finaste priset en florist kan få: första pris i VM. Hemma i hans arbetsrum tronar nu den jättestora silverbucklan tillsammans med en rad andra utmärkelser.

Till jul plockar Per gärna fram traditionella material till arrangemangen, men försöker använda dem på lite nya sätt.
– Man kan hitta mycket i trädgården och ute i naturen som går att använda till buketter och bordsdekorationer. Så här års finns det fina kvistar från vintergröna buskar, kottar och tall- eller granris. Om man kombinerar det med några snittblommor från blomsterhandeln behöver det inte alls bli dyrt.
– Det går att skapa mycket julkänsla utan att det behöver vara det gamla vanliga med en flugsvamp och några hyacinter. Röda äpplen till exempel är mycket användbara, mossa likaså. Men där får man se upp så man inte använder en fridlyst sort.

Ett sätt att få julgruppen att verkligen synas är att ta i lite, menar Per.
– Gör det rent och enkelt, men satsa gärna på en masseffekt. Det blir maffigare med flera av samma sort än olika blommor som spretar här och där. Och så tycker jag man ska bygga ut färgen. Med det menar jag att man inte måste hålla sig till en enda nyans tomterött. Det kan bli jättefint att kombinera flera toner, varför inte åt det cerise hållet?

Prickig amaryllis

Det här behövs:
· En eller flera amaryllisar som snittblomma
· Ilexbär
· Knappnålar
· Röd dekorfärg för snittblommor eller karamellfärg
· Vass kniv
· Smal vas av provrörstyp
Det här är ett superenkelt arrangemang som går fort att göra. Fin som gå-bort-blomma eller som en solitär hemma i fönstret. Det kan också vara effektfullt att ställa flera vaser med prickiga amaryllisar bredvid varandra.
Börja med att dra loss en handfull ilexbär från kvisten. Stick knappnålar genom dem och tryck in i stjälken på jämna avstånd. Ge amaryllisen ett nytt snitt och placera den i en vas med några droppar dekorfärg för snittblommor. Det går också att använda karamellfärg, men den kan dras upp och missfärga blomman.

Liljeäpplen

Det här behövs:
· Röda äpplen
· Gloriosaliljor (kallas även klänglilja)
· Björngräs
· Tallkottar
· Ilexbär
· Små provrör

Röda äpplen hör julen till. I kombination med de färgstarka Gloriosaliljorna blir de ett fint blickfång på julbordet eller i vardagsrummet. Om äpplena bara ska ligga några timmar som dekor vid en middag behövs inget underlägg. Men blir de liggande en längre tid bör det vara på ett oömt underlag, till exempel en bricka eller ett stort uppläggningsfat.
Börja med att göra hål i äpplena med en kärnurtagare. Låt stjälkarna sitta kvar. Stick ner de små provrören och fyll på vatten med hjälp av en sprayflaska. Sätt ner liljor och björngräs i provrören. Placera liljeäpplena på bordet tillsammans med kottar, ilexbär och några äpplen utan blommor. Några värmeljus ger den rätta glimmande julkänslan.

Bukett i rött och grönt

Det här behövs:
· Grand Prixrosor
· Röda nejlikor
· Några stjälkar skimmia
· Salalblad
· Kvistar av sidentall
· Tallkottar
· Röda julkulor
· Små kvistar av ilexbär
· Små röda chilifrukter
· Vass kniv
· Bast eller hushållssnöre
· Dekornålar med röda huvuden
· Skafttråd
· Spoltråd, röd blank

Den här täta, härliga buketten känns festligt julig med sina blanka kulor och tunna, fina dekortråd.
Börja med att repa av de nedersta barren på sidentallkvistarna. De överblivna barren kan användas till något annat arrangemang, till exempel på ett fruktfat med mandariner eller apelsiner.

Repa eller knipsa av taggarna på rosorna, så blir de lättare att jobba med. Gör nya snitt på rosorna, nejlikorna, skimmian, salalbladen och sidentallkvistarna. Se till att kvistarna blir ungefär lika långa. Fäst skafttrådar på kottarna, julkulorna och ilexbären, lika långa som kvistarna.

Sätt ihop buketten med rosor, nejlikor och skimmia längst in och salalblad och sidentall i kanten. Se till att stjälkarna läggs i spiral så att buketten blir fyllig. Stick in kottar, julkulor och ilexkvistar. Bind ihop med bast eller snöre. Stick dekornålar genom chilifrukterna och sätt fast här och var i buketten. Avsluta med att lägga lite blank dekortråd överst på buketten.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top