
Foto: Hans Mårtensson

Foto: Hans Mårtensson

Foto:

Foto: Hans Mårtensson
Innan dagens arbete i köket börjar, sköter Karin Fransson om sin trädgård under några timmar.
– Det är en skön och rofylld inledning på dagen, berättar hon.
När Karin, som är välkänd radioröst i matprogrammet Meny, visar runt i sin trädgård förstår man att örterna och kryddorna är en viktig del av hennes liv. Guidningen blir en kulinarisk berättelse som handlar om raffinerade smaker och dofter.
Karin har drivit fram örter och kryddor i sin trädgård under 20 år. Intresset går i arv från farmor i Sydtyskland.
– Hon var min mentor när det gäller odlande, berättar Karin medan vi vandrar mellan salviarabatten och rabatten med timjan.
I växthuset står krukor med olika sorters basilika. Karin Fransson arbetar med att utveckla härdigare sorter som tål kyla och nya smakvarianter av till exempel myntor och timjan. Många av växterna beställer hon från en plantskola i Tyskland. Under våren kommer en stor kartong från hennes örtguru med krukplantor packade i träull.
Karin bjuder på smakprover av citrontimjan, afrikansk citronbuske och citronkyndel, som känns lite pepprig. Örten stevia är sötare än socker, men utan kalorier.
Favoriten är verbena, med smakvarianter av mint, lakrits och citron. Karins egen basilika är en korsning mellan röd och grön basilika, med smak av svarta vinbär, kryddpeppar och en antydan till kanel. Karin beskriver alla sina örter med språk som är lika poetiskt som när en erfaren vinprovare bedömer en bra årgång.
Örtagården, med alla dess smaksensationer, är en förutsättning för Karins speciella kök. På menyn finns inget rött kött men gärna lamm, ren och rådjur.
– Vi äter på tok för lite lamm, utropar hon. När det är rätt säsong försöker jag också få tag på vildand, skogsduva, fasan, gås eller kanske en fet utegångskyckling.
Lax, torsk och plattfisk förvandlas också till kulinariska läckerheter i Karins kök. Med en av de lokala bönderna har hon också ett givande sam-arbete. Här hittar Karin sina biodynamiska grönsaker som lökar av alla slag, 30 olika sorters pumpa, zucchini och sparrispotatis.
Av: Madeleine Appelgren