Karins kryddor

På sommarmorgnarna, när Karin Fransson cyklar i väg till jobbet som kock och krögare på Hotell Borgholm på Öland, hänger det ofta överfyllda kassar med färska örter från egna trädgården på cykelstyret.

Karins kryddor
SVäxthuset är en viktig del av Karin Franssons trädgård. Tidigt på våren gror hennes förtrupper från frö, och sticklingar drivs fram och planteras ut efter- hand. Senare under sommaren är det lilla glashuset välförsett med örter och kryddor. I den fina vä
Foto: Hans Mårtensson
Karins kryddor
I bekväm arbetshöjd finns bänkar för krukodling. Karin räknar upp sorterna: röd vild basilika, röd minibasilika, grön småbladig basilika, anisbasilika, rödstjälkig kanelbasilika och kubansk basilika. I bakgrunden blommar snittvitlök, som har stark smak. S
Foto: Hans Mårtensson
Karins kryddor
Salviarabatten prunkar av mörklila blommor. Invid trappräcket växer en storbladig salvia och åbrodd, en utmärkt brännvinskrydda.
Foto:
Karins kryddor
5 Vid uthuset står en vacker samling med spansk körvel, jordärtskocka, citronverbena och asiatisk kryddbuske som smaksätter vilt och fågel. Här växer också citron- och limetimjan, tricoloresalvia och olika myntor. Högt över taket blommar fläderträdet, att
Foto: Hans Mårtensson

Innan dagens arbete i köket börjar, sköter Karin Fransson om sin trädgård under några timmar.
– Det är en skön och rofylld inledning på dagen, berättar hon.
När Karin, som är välkänd radioröst i matprogrammet Meny, visar runt i sin trädgård förstår man att örterna och kryddorna är en viktig del av hennes liv. Guidningen blir en kulinarisk berättelse som handlar om raffinerade smaker och dofter.

Karin har drivit fram örter och kryddor i sin trädgård under 20 år. Intresset går i arv från farmor i Sydtyskland.
– Hon var min mentor när det gäller odlande, berättar Karin medan vi vandrar mellan salviarabatten och rabatten med timjan.

I växthuset står krukor med olika sorters basilika. Karin Fransson arbetar med att utveckla härdigare sorter som tål kyla och nya smakvarianter av till exempel myntor och timjan. Många av växterna beställer hon från en plantskola i Tyskland. Under våren kommer en stor kartong från hennes örtguru med krukplantor packade i träull.

Karin bjuder på smakprover av citrontimjan, afrikansk citronbuske och citronkyndel, som känns lite pepprig. Örten stevia är sötare än socker, men utan kalorier.
Favoriten är verbena, med smakvarianter av mint, lakrits och citron. Karins egen basilika är en korsning mellan röd och grön basilika, med smak av svarta vinbär, kryddpeppar och en antydan till kanel. Karin beskriver alla sina örter med språk som är lika poetiskt som när en erfaren vinprovare bedömer en bra årgång.

Örtagården, med alla dess smaksensationer, är en förutsättning för Karins speciella kök. På menyn finns inget rött kött men gärna lamm, ren och rådjur.
– Vi äter på tok för lite lamm, utropar hon. När det är rätt säsong försöker jag också få tag på vildand, skogsduva, fasan, gås eller kanske en fet utegångskyckling.

Lax, torsk och plattfisk förvandlas också till kulinariska läckerheter i Karins kök. Med en av de lokala bönderna har hon också ett givande sam-arbete. Här hittar Karin sina biodynamiska grönsaker som lökar av alla slag, 30 olika sorters pumpa, zucchini och sparrispotatis.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top