Det våras för hemska hörnet

Trädgårdens fulaste hörn hade full insyn från gata och grannar. Här skapades en praktfull hörnplantering med färggranna buskar och perenner som ramar in trädgården.

Det våras för hemska hörnet
I det obarmhärtiga solljuset en tidig vårvinterdag stod det klart att det hopplösa hörnet måste få en ansiktslyftning.
Foto: Anna & Ingvar Hedenrud
Det våras för hemska hörnet
Redan första sommaren blev det så här vackert. Det färdiga resultatet går i färgskalan blålila, silver, limegrönt och mörkrött.
Foto: Anna & Ingvar Hedenrud

Vissa platser i trädgården vet man bara inte vad man ska göra av. Eller i vilken ände man ska börja. Det är platt, fult och helt charmlöst. Att hörnet ramas in av ett rostigt gammalt stängsel gör inte saken bättre.
Men med en vintergrön häck, buskar och perenner förvandlade vi det hopplösa hörnet till en av trädgårdens pärlor.

Vi började med att mäta upp hörnplanteringens form. Efter att grässvålen tagits bort var det dags att bearbeta jorden. Från en närliggande hästgård kunde vi hämta gratis hästgödsel. Man ska dock tänka på att stallgödseln måste vara väl förmultnad, det vill säga inte lukta längre.
Eftersom jorden i hörnet bestod av kompakt lerjord hyrde vi en jordfräs. Samtidigt som jorden bearbetades med jordfräs tillsattes gödsel och torv.

Det är en härlig känsla när det är dags att plantera och jorden är porös som en nybakad sockerkaka.
Så till hörnets innehåll. I stället för ett arbetskrävande plankbygge som dessutom kräver regelbundna ommålningar, satte vi en tujahäck. Denna skapar en fond till de växter som planterades framför. Dessutom är tujan vintergrön. Vi valde sorten ´Smaragd´ som har ett tätt växtsätt och en vacker grön färg och är härdig till zon 5. För att snabbt få en tät häck planterades tre plantor per meter. Mot gatan fanns redan en tämligen nyplanterad ligusterhäck.

I hörnet sattes sedan buskar med olika form och bladfärger från limegrönt till mörkrött. Det är tacksamt att arbeta med växter som har olika bladfärg. Oftast tänker man bara på blommornas färger och glömmer lätt bort bladverket.
I framkant sattes sammanlagt åtta olika sorters lättskötta och snabbväxande perenner. Dessa sattes ganska tätt. På så sätt täcker de effektivt jorden och man slipper rensa så mycket ogräs.
Inom ett par år när häcken, buskarna och perennerna växt till sig kommer detta nu vackra hörn att mer eller mindre sköta sig själv.

Dessa växter använde vi:

· Häck: Tuja ‘Smaragd’, vintergrön
liguster.
· Buskar: Vidjehortensia ‘Annabelle’, vitbrokig korallkornell ‘Elegantissima’, blodplommon ‘Nigra’, kameleontbuske, guldalm, pärlbuske ‘The bride’, gul klottuja ‘Golden globe’ och röd klotberberis ‘Atropurpurea Nana’.
· Perenner: Röd alunrot, japansk malört, daggkåpa, pärleternell, stäppsalvia ‘Ostfriesland’, riddarsporre ‘Black Knight’, höstanemonerna ‘Honorine Jobert’ och ‘Splendens’.

Av: Anna Hedenrud & Ingvar Hendenrud

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top