
Foto: J L Söderberg & A-M Åsheden
Gjertrud Flote-Rosén, Norr-vikens trädgårdsmästare, räknar till nio olika sorter av Magnolia x soulangeana, eller praktmagnolia. Ingen annanstans i Sverige finns en så stor öppen samling. Hon tänker låta magnoliablomningen bli startskottet för trädgårdssäsongen på Norrviken. Så nu lär det bli en årlig magnoliafest för att fira vårens ankomst.
Alla nio sorter har blommor med den eleganta uppåtvända klockform som finns i vår sinnebild av magnolia. Alla blommar på bar kvist på våren. Alla doftar gott av citrus blandat med andra obestämbara doftkomponenter. Alla är buskiga träd, upp till fyra–fem meter höga.
Men det finns också olikheter. De har olika färg; det finns vita, rosa
och purpurfärgade. Och blomningen startar vid något olika tidpunkter under den tidiga våren. Ju senare knopparna öppnar sig, desto bättre för svenskt klimat.
Att just praktmagnolian blivit vår sinnebild för magnoliorna beror inte bara på att den är ovanligt vacker. Det beror också på att den är världens mest odlade magnolia. Även i Sverige är den nummer ett, särskilt i vissa skånska samhällen där det finns stora praktmagnolior i var och var-annan trädgård.
Den äldsta svenska praktmagnolian, en ‘Alexandrina’, finns i parken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Den är nästan 140 år gammal och blommar fortfarande rikt. Sveriges mest kända praktmagnolior växer i Lundagård. De brukar blomma lagom till valborg, så för studenterna i Lund är magnoliablomningen det säkraste vårtecknet.
Praktmagnoliorna på Norrviken planterades först under 1980-talet. Idén att komplettera Rudolf Abelins mästerverk till trädgård med magnolior kom från den kände den-drologen (trädkännaren) Tor Nitzelius. Eftersom han ansåg att magnolior var aristokraterna bland blommande träd, övertygade han Abelins dotter Dagmar om att de hörde hemma i trädgården. I dag har prakt-magnoliorna vuxit sig stora och blommar från topp till rot med vita, rosa och purpurfärgade klockor varje vår.
Gjertrud Flote-Rosén har noterat att magnolior verkar betyda något särskilt för människor.
– I början av maj kommer människor hit bara för magnoliorna. De går med bestämda steg till magnoliornas plats, njuter en stund och går sedan ut igen, berättar hon.
Samma observation gjorde August Strindberg under en vistelse i Frankrike. I novellen “Utopier” beskriver han hur människor strömmar ner till parken för att se magnolian blomma, och det är uppenbart att det handlar om just en praktmagnolia:
“Där stod underträdet med sina mör-ka, smidiga grenar utan ett löv, men klädd från topp till rot i väl tusen vita klockor, med violetta bottnar. Trädgårdsmästaren hade huggit plats för henne bland lagrar och japanska misplar, så att hon, drottningen från främmande soliga land, kunde visa sin skönhet för beundrande människor. Man nalkades henne med vördnad, skratten upphörde och främlingarne som sågo henne för första gången stannade med allvar och häpnad såsom inför en uppenbarelse.”
De tre bästa praktmagnoliorna
Vi rekommenderar tre av Norrvikens praktmagnolior som odlingsvärda för trädgårdsamatörer. De är alla möjliga att få tag i i handeln, om inte annat genom beställning. De går alla att odla i gynnsamma, skyddade lägen upp till Mälardalen i neutral till sur jord.
· Alexandrina – rosa blommor som tonar ut i vitt mot toppen. En av
de mest blomvilliga. Sen och utdragen blomning.
· Brozzoni – har stora, benvita blommor med svagt gulgrönrosa
toning vid basen. Sen och utdragen blomning. En av de vackraste och mest odlingsvärda praktmagnoliorna. Bland de härdigaste.
· Lennei alba – har stora, smäckra, vita blommor. En av de bästa.
Av: John Lennart Söderberg & Ann-Marie Åsheden