Åkes färgstarka passion

Röd som en tomat. Eller gul, grön eller svart. Hos tomatentusiasten och trädgårdsprofilen Åke Truedsson finns alla färger och former.

Åkes färgstarka passion
– Prata gärna med dina plantor, säger Åke Truedsson. Pysslar man om sina växter andas man koldioxid och fuktighet på dem.
Foto: Tine Guth Linse
Åkes färgstarka passion
Tomater i olika former och färger. Kom ihåg att förvara dem i rumstemperatur. Då mognar de sakta och utvecklar sin smak. I kylskåpet förbrukar de sitt eget socker för att de fryser och då förändras smaken.
Foto: Tine Guth Linse

– Det är lätt att odla tomater – bara man har ett växthus eller en inglasad balkong, säger tomatexperten Åke Truedsson uppmuntrande. Om man inte har det, får man satsa på de tidiga sorterna.

Den trädgårdsintresserade känner igen Åke Truedsson från tv-programmet “Gröna rum”. Han har varit ordförande i Skånska trädgårdsföreningen i många år och är en passionerad hobbyodlare.
Tomater är hans stora intresse, och han kan resa långt för att se och fotografera en sällsynt sort som han inte har i sin samling.
– Det finns ju så otroligt många spännande sorter, säger han entusiastiskt.

Han berättar om Green zebra, som är randig, Lemon som ser ut som en citron och Pendulina som är både gul, orange och röd på en gång. Green sausage heter en sort som ser ut som gröna korvar. Och Svarta morer är, förstås, en svart tomatsort.

Åke Truedsson visar runt i sin djungelliknande frodiga trädgård utanför huset i Klagshamn, en liten by på Skånes sydkust utanför Malmö. Han ursäktar trädgårdens vildvuxna frodighet och berättar att odlingen bara är en hobby. Själv är han kemiingenjör, specialiserad på cement, med ett arbete som både tar mycket tid och en del resor. Då får trädgården klara sig själv ett tag. Överallt växer det. Åke pekar på aprikoser, kronärtsskockor, sparris, kiwi och vitlök. Och tomater förstås – i massor. Hela 115 sorter!

I skördetid står lådor med nyskördade tomater överallt. Köksbänkarna är fyllda med rader av glasburkar: nykokt tomatsås med mexikokryddor, kryddning à la Provençale och heta indiska currykryddor. Åke gör en grundsås av tomaterna och varierar den sedan med olika smaker.
– Det är mycket roligare med tomater än blommor, eftersom de går att äta, tycker han.
– Jag tycker också att man alltid ska ha en skål tomater stående framme, för hälsans skull. Vet du hur nyttigt det är med tomater?

Tomaterna har högt innehåll av antioxidanter och anses ha en cancerhämmande effekt. Alla, både barn och vuxna, borde ta sig några tomater varje dag som nyttigt godis, tycker Åke.

Han är bondpojke och har odlat sedan långt före skolåldern. Det stora tomatintresset kom när han upptäckte att EU ville kräva registrering av tomatsorter och dessutom kräva en rejäl summa pengar för varje registrering. Goda tomater borde inte kosta pengar, tyckte Åke Truedsson och startade Tomatklubben (www.tomatklubben.se, här finns även länkar med bra odlingstips).
Där vill han sprida kunskaper om den spännande planta som tomaten är och ge alla chansen att odla goda och ovanliga sorter.
– Alla ska få uppleva den stora glädje det är att odla tomater själv!

Åkes odlingsråd

· Så tomatfrön i såjord 7–8 veckor före beräknad utplantering. Låt gro ljust i vanlig rumstemperatur och vattna med ljummet vatten. Omskola när ett bladpar efter hjärtbladen visat sig. Ta i bladen och inte i den ömtåliga stjälken vid omplanteringen.
· Plantera om i literstora krukor, gärna höga eftersom tomater tycker om att stå djupt. Mjölkpaket är perfekta. Nu ska plantorna stå ljust, helst i söderfönster, men så svalt som möjligt.
· När jordtemperaturen är högre än cirka 16 grader kan plantan få komma ut i växthus. Men vid minsta frostrisk måste de skyddas.
· Ska tomaterna växa ute eller på balkong måste plantorna härdas under några veckor. Vänj dem successivt vid utetemperaturen.
· Ge tomatplantorna ordentliga krukor eller säckar att växa i och skäm bort dem med näring och vatten. Är sorten högväxande måste den tjuvas, det vill säga alla små nya skott som växer fram i bladvecket vid stammen ska tas bort. Busktomaten däremot kan växa fritt.

Tips till hobbyodlaren

Välj sorter som passar dina odlingsförutsättningar. Det är den viktigaste utgångspunkten. Det finns nämligen en del fallgropar när man odlar tomater. De är egentligen anpassade till bergstrakter med soligt klimat eftersom de stammar från Anderna. Vissa sorter är mer känsliga än andra.

Utomhus hotar faror som regn och röta. Men i växthus kan man odla allt som finns att få som frö i Sverige i dag.
Har man inte ett växthus kan man prova med en varm och skyddad yttervägg. Där passar till exempel stora busktomater och högväxande tidiga sorter. Gardener’s delight med de stora klasarna är en bra sort, Sweet 100 är också en högväxande sort. Busktomaten Totem passar också bra utomhus om man hittar den.

På en balkong kan man prova med större busktomater och ampeltomater.
Odlar man i sitt soliga köksfönster passar dvärgbusktomater bäst.
Golden queen är en god sort, anser Åke Truedsson. Tiny Tim är också en liten tomatsort som passar till fönsterodling.

Av: Eja Nilsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top