
Foto: Mats Samuelsson

Foto: Mats Samuelsson

Foto: Mats Samuelssonn
Ett riktigt detektivarbete ligger bakom Huseby köksträdgård, som återinvigdes förra sommaren. Den 10 000 kvadratmeter stora trädgården hade inte använts sedan den så kallade Husebyskandalen på 50-talet, då all odling upphörde. Bara de gamla fruktträden och grusgångar skvallrade om att detta en gång var en prunkande köksträdgård med anor från den viktorianska epoken.
Den anlades på 1880-talet av Elisabeth Stephens, gift med Joseph Stephens, som köpte bruket år 1867. Mycket av det som odlades såldes på torget i Växjö, men de riktigt stora inkomsterna på Huseby kom från skog och järnmalm. Elisabeth Stephens lät också anlägga den pampiga parken. Rhododendronbuskarna som planterades på slagghögar från järnbruket frodas än i dag. Varje sommar planteras de så kallade broderirabatterna med agaveplantor i mitten precis som på Elisabeth Stephens tid.
– I slutet av 1800-talet var köksträdgården verkligen imponerande. Här fanns mängder av grönsaker och fruktträd, vinodling, persikor, meloner och blommor förstås. Växthusen eldades om vintern och där förvarades bland annat agaveplantorna, säger trädgårdsmästare Kristina Johansson.
Tillsammans med trädgårdsingenjör Johanna Elmlund står hon för den dagliga skötseln av Husebys nya köksträdgård.
Arbetet med att rekonstruera trädgården började redan 1999 då biträdande förvaltare Annika Rydén tillsammans med kollegan Sofie Magnusson gjorde en djupdykning i brukets arkiv. Med hjälp av gamla följesedlar från fröfirmor, bokföring och ett gulnat flygfoto från 50-talet trädde bilden av den forna köksträdgården fram. Två viktiga källor var familjens Stephens gamle chaufför Iwan Krantz och trädgårdsmästaren Alrik Ohlin som kunde berätta hur det såg ut förr.
I dag är strukturen återställd: nio kvarter med odlingsbäddar och grusgångar kantade av fruktträd och rosenbågar. Allt är omgärdat av en avenbokhäck och tegelmurar på engelskt vis. Vid dem kan besökarna ta igen sig på den klassiska Husebysoffan.
När Kristina och Johanna fick ansvaret för odlingarna förra våren var det bara en sak som gällde:
– Det var spaden i jorden direkt! Eftersom vi har värme i växthuset kom vi i gång tidigt med vårsådden. Det känns väldigt inspirerande att arbeta i en trädgård som haft en sådan mångfald.
Fem sorters jordärtskockor, fler kronärtskockor, björnbär och sparris står på önskelistan till nästa år. Kristina och Johanna är också eniga om att äppelträden ska kompletteras med fler gamla svenska sorter.
– Fruktodling är en tradition i den här trakten. Vi vill gärna få tag på Urshults kungsäpple och gubbäpple som funnits här tidigare.
Sortimentslistorna på Huseby är numera nästan lika imponerande som på familjen Stephens tid. I ett odlingskvarter växer åtta sorters kål, kålrabbi, två sorters majrovor och fyra sorters rädisor, rättika, sommarkyndel och tagetes. I kvarteret bredvid frodas åtta sorters pumpor, kalebass och tre sorters squash. Här finns omkring hundra olika sorters köksväxter. Då är ändå inte blommor, kryddor, bär och fruktträd inräknade.
Så småningom ska alla växter få informationstavlor där besökarna ska kunna lära sig lite om deras ursprung och användning. Precis som förr säljs en del på torget i Växjö. Resten levereras till värdshuset Stallet på Huseby eller till gårdsbutiken. Där finns också ett stort urval historiska pelargoner, krukor och en del trädgårdstillbehör.
– Men det här kommer aldrig att bli ett garden center. Målsättningen är snarare att bli ett levande museum där besökarna kan se och uppleva en köksträdgård så som den var för hundra år sedan.
Sju tips för köksträdgården
· Gör det grundläggande jobbet ordentligt. Speciellt rotogräset måste bort.
· Gör riktiga gångar med bark, grus
eller gräs. Då känns trädgården mer samlad och mer hanterbar.
· Varva grönsaker med blommor ihop. Blommorna drar fåglar och fjärilar. Mot skadedjur som går på kål kan till exempel kryddtagetes verka avskräckande.
· Plantera kryddor tillsammans med grönsaker, det skyddar mot skadegörare. Samplantera sådant som trivs ihop, till exempel lök och morötter.
· Ordna en växtföljd där växterna byter plats år från år.
· Satsa på upphöjda bäddar. Jorden blir varmare, porösare och blir dränerad och rötterna får mer utrymme. I sandjord kan det dock bli för torrt.
· Var inte rädd att prova nya växter. Det går alltid att göra om nästa år.
Bra, goda och roliga! Kristinas och Johannas fem-i-topp:
· Mangold! Välj olika färger, gul, röd, orange eller vit mangold. Kan plockas långt in på hösten.
· Jordärtskockor är enkla att odla. Dessutom goda och vackra! De gula blommorna är fina till snitt.
· Potatis Rosamunda (rosa skal), sparrispotatis och Maria (gammal sort) är goda och lättodlade.
· Rödbetor är goda och lättodlade. Dessutom har de knappt några sjukdomar, utom skorv om jorden är för basisk.
· Mållan kommer tidigt. Den har en härlig färg, är god och nyttig och är en bra avgränsare.
Fakta Huseby
Huseby bruk ligger vid riksväg 23, 20 kilometer sydväst om Växjö. Godset består av 2 000 hektar mark. Huvudbyggnaden i parken, också kallad “slottet”, är möblerat som på familjen Stephens tid. Här finns också en bygata med statar-, kvarn-, sågverks-, elkraft- och järnbruksmuseum. I museet Naturum finns en utställning över Smålands natur från istid till nutid. I lanthandeln har tiden stannat på år 1870 och här kan man köpa nybakat bröd, honung, handgjord tvål och mycket annat. Andra sevärdheter är sångerskan Christina Nilssons barndomshem Snugge som ligger på ägorna och den finurliga archimedesskruven som förr pumpade vatten från Husebys våtmarker till Helige å.
www.husebybruk.com
Av: Madeleine Appelgren