
Fotograf: Annika Christensen


Trädgårdsfanatiker och entreprenör är de två ord Peter Englander spontant använder för att beskriva sig själv. Och det är lätt att tro honom när man ser sig runt i Apotekarens trädgård, belägen mitt i Simrishamn, ett stenkast från hamnen. Här på den skyddade innegården, mellan ett korsvirkeshus och skånska tegelhus, har han iscensatt ett oväntat möte mellan svenskt klimat och sydländska växter.
– När vi flyttade hit för fyra år sedan var trädgården en igenväxt djungel som ingen brytt sig om på massor av år. Det enda som fanns kvar från förr var en vildvuxen buxbomsparterr. Den fick bli utgångspunkten för den nya trädgården.
Medelhavet i Skåne
Med röjsåg, grävskopa, spade och mängder av nya växter arbetade sig Peter Englander fram mot sin vision: en medelhavsträdgård mitt i den skånska myllan. Blåregn, en väderkvarnspalm, mandelträd, aprikos- och persikoträd och ett falskt olivträd – en gråbladig pil – har gjort illusionen trovärdig. När lavendeln blommar och agaven, citrusträden och de stora terrakottakrukorna plockas fram på våren behöver ingen tvivla längre. Just så här måste det se ut i en trädgård vid Medelhavet.
Därför behövde Peter Englander ingen längre betänketid, när han för ett par år sedan blev ombedd att förvalta en samling historiska tulpaner.
– Tulpanen är ju en Medelhavsväxt, även om vi inte alltid tänker på det i dag. Där nere växer de botaniska tulpanerna vilt.
Samlingen han fick överta kom från Tjörnedala trädgårdsförening som under slutet av 90-talet lyckats köpa en mängd värdefulla lökar från det holländska tulpanmuseet Horticus bulborum. Här fanns bland annat klenoder som ‘Lac van Rijn’, som ända sedan 1620 fascinerat människor, och den flammande röda och doftande ‘Duc van Thol’ från 1780.
Tulpanfestival
Under flera år ordnade föreningen en tulpanfestival i maj då tulpanerna blommade som bäst. Numera ägs löksamlingen av Simrishamns medborgare och sköts i samarbete av stadsträdgårdsmästaren Rolf Carlsson och Apotekarens trädgård.
– Idén med en tulpanfestival driver vi vidare. Vi vill göra Simrishamn känt för sina blomsterlökar. Här blommar det i parker och trädgårdar från tidig vår med snödroppar och krokus till alla fantastiska tulpaner fram emot försommaren.
122 sorter
Under Tulpanfestivalen kan besökarna glädja sig åt en kavalkad av färger och former bland de historiska tulpanerna. Här finns 122 olika sorter, en del av dem med ett spännande och rent av våldsamt förflutet. Den lilla ‘Lac van Rijn’ var den av de lökar som skapade kaos i den holländska ekonomin på 1600-talet. När den för första gången slog ut sina krusiga kronblad, blev odlarna som tokiga och priset på en enda lök rusade upp till astronomiska nivåer. Vad man inte visste på den tiden var att krusningen på bladen orsakas av ett mosaikvirus, men det gör ju inte blomman mindre vacker.
Allt större tulpaner
– Lökarna i samlingen spänner över drygt trehundra år. Det gör att man kan se trender inom tulpanodlingen. De gamla sorterna är småväxta och har ibland spännande särdrag, till exempel att de är strimmiga eller fransiga i formen. Eftersom människan gärna vill göra allt större och större, så har också tulpanerna blivit det. Senare sorter, som General Eisenhower från 1950, är hög och mycket ståtlig. Nackdelen är att de lätt faller omkull ifall det blåser och regnar, berättar Peter.
Efter blomningen i början av maj får tulpanerna vissna ner ordentligt. Men först klipps fröämnena bort så att kraften ska gå tillbaka till lökarna. I juli tas varje enskild lök upp, putsas och förvaras luftigt till hösten. I september sätts de i ny näringsrik jord. Sedan förvaras planteringsbackarna med de dyrbara lökarna på hemlig ort tills det är dags för nästa blomning i Apotekarens trädgård.
Tulpanälskande svenskar
Holländarna är inte ensamma om att älska tulpaner. Även vi svenskar ligger långt framme på den punkten. Under våren säljs det omkring 130 miljoner tulpaner i buketter. Nu på hösten är det lökarna som går, både till krukplantering för blomning inomhus i vinter och till vårens rabatter. Vad är det som gör tulpaner så fascinerande, Peter Englander?
– På våren lyser de upp och signalerar att det finns hopp om livet. När tulpanerna blommar vet vi att värmen kommer tillbaka och att det snart är sommar. Och så är de ju helt fantastiska när det gäller att måla och färglägga i trädgården. Tänk bara när solen lyser på en rabatt full av röda tulpaner med inslag av gula!
– Är man dessutom intresserad av historik och härkomst blir det en dimension till. När det kommer barn hit till trädgården brukar jag berätta om holländare som lade sina besparingar på en enda lök av sorten ‘Zommerschon’ från år 1609. När de hör att den kostade lika mycket som ett fint fritidshus gör i dag, brukar de tappa hakan. Själv är jag som en frimärkssamlare och fantiserar gärna och ofta om nya spännande sorter att lägga till samlingen.