En fröjd för näsan

Glöm inte dofterna när du väljer perenner och sommarblommor. De ger trädgården ännu en dimension!

Dofter från blad och blommor kan hjälpa till att skapa rumskänsla. En blommande syrenberså eller en solvarm kryddträdgård ger en extra dimension av intensiv närvaro.

I en doftande plantering är det bäst att kombinera perenner med ettåriga växter, anser trädgårdsmästare Hanna Åkesson på Slottsträdgården Ulriksdal utanför Stockholm. Det gäller både i trädgården och på mindre ytor.
– På balkongen kan man ha en kaprifol eller en doftande klematis mot väggen. Välj en sort som tål en växtzon extra, eftersom rötterna på övervintrande växter blir känsligare i kruka. Doftpelargoner är också tacksamma, om de förvaras ljust och svalt under vintern och klipps ner på våren.
– Många doftande ettåriga växter är fina att kombinera. Till exempel blåviolett heliotrop till vit strandkrassing som bullar ut sig nedanför. Dofterna är varma och drar åt honung och vanilj, säger Hanna.
– Gillar man lite mer kalla dofter kan till exempel olika sorters basilika och myntor passa bra ihop. Många kryddor får dessutom väldigt vackra blommor.

Det viktiga är att inte blanda alltför många olika doftande växter på samma ställe, menar Hanna.
– Det blir rörigt för näsan. Välj kanske tre olika och sätt i grupper. Det ska vara ordentligt med plantor, så att det verkligen pustar upp när du går förbi!
Hannas egna favoriter är heliotrop, olika verbenor och narcisstobak.
– Man får helt enkelt sniffa sig fram i handelsträdgårdar och andras rabatter för att hitta det man gillar.

Vad doftar gott?

Vad som doftar bra eller mindre bra är en smaksak. Det som en person gillar skarpt, kan få en annan att rynka på näsan. Carl von Linné gjorde på sin tid ett försök att dela in växtrikets dofter i olika grupper. I uppsatsen ´´Odores medicamentorum´´ kom han fram till att det finns sju olika sorters dofter som människor tycker mer eller mindre bra om. Det är ´´de kryddiga och balsamiska´´, som alla människor uppskattar. En annan grupp är de ´´myskaktiga och bockaktiga´´ som Linné menade att bara en del gillar.

Sedan kommer en mellangrupp som han kallade ´´de vitlöksaktiga´´ och till sist grupperna ´´vidriga´´ respektive ´´äckliga´´. Skillnaden mellan de bägge sista kan tyckas hårfin, men helt klart är det inget vi frivilligt utsätter oss för.

Jorden

Jordkvaliteten är förstås avgörande när det gäller att få den doftande trädgården att ta sig.
I krukor och balkonglådor är U-jord bra. Den sjunker inte ihop så lätt och ger bra näring. Efterhand kan man tillsätta flytande näring.
I trädgården gäller det att börja med en grundgödslad jord till de växter som vill ha mycket näring. Kogödsel är bra. Under växtsäsongen kan man komplettera med Chrysan som både göder och håller rådjuren
borta.

21 doftande växter

Buskar

· Doftschersmin, Philadelphus coronarius, blir 2–3 meter hög och kan bli ganska yvig upptill. Blommar i mitten av sommaren med mängder av vita doftande blommor. Doftschersminen vill ha sol eller halvskugga och näringsrik jord och är härdig till zon 5.
Gullregn, till exempel hybridgullregn Laburnum x watereri, växer upp till en stor buske eller ett träd. De långa gula blomklasarna doftar underbart när de slår ut i början av sommaren. Står man under ett gullregn hör man surret av bin som letat sig dit för att samla nektar. Fröbaljorna är giftiga och bör plockas bort om man har småbarn i närheten.

· Kaprifol, trädgårdskaprifol, Lonicera caprifolium, och vildkaprifol, Lonicera periclymenum, växer i ett slingrande virrvarr eller medsols runt vad den finner att klättra på. De vitgula blommorna som kommer i juni–juli doftar underbart, framför allt under kvällen och natten. Precis som gullregnet är frukterna och även blommorna giftiga. För balkongen kan den lilla buskkaprifolen, Lonicera ‘Honey Baby’ vara ett alternativ.

· Klematis är ett stort släkte, mest känt för sina vackra blommor. Men det finns många klematis som också doftar, till exempel styvklematis, Clematis recta, som blommar med vita stjärnliknande blommor mitt i sommaren. Andra som doftar är Clematis x tri

mellan mandel, vanilj och hagtorn.

· Rododendron är ett släkte som kanske inte framför allt förknippas med doft. Men guldazalean, Rhododendron luteum, är ett undantag. Den har vackra guldgula blommor som i maj–juni sprider ett moln av väldoft i trädgården. Den vill ha halvskugga och trivs bäst om den slipper kalkrik jord.

· Syren, till exempel parksyren (Syringa x chinensis), dvärgsyren (Syringa meyeri ‘Palibin’), japansk ligustersyren (Syringa reticulata) eller den vanliga bondsyrenen (Syringa vulgaris). De blir mellan 1 meter (dvärgsyrenen) och upp till 5–7 meter (bondsyren och japansk ligustersyren) och blommar på försommaren. Syrener vill ha sol eller halvskugga och näringsrik jord. Perfekta att placera på platser där man ofta passerar eller sitter. Växtzon varierar efter sort. Av de här nämnda är bondsyrenen härdigast och går upp till zon 6.

· Vårolvon, Viburnum x juddii. Blir mellan 1 och 2 meter hög, blommar på våren med vitrosa doftande blomklasar. Trivs i halvskugga och fuktig, näringsrik jord. Härdig till zon 4.

Perenner

· Doftfunkia, Hosta plantaginea, har som alla hostor vackra blad. Doftfunkian har dessutom vita, doftande blommor som kommer på sensommaren. Doftfunkian trivs bäst i den skuggiga delen av trädgården och vill ha en jord med fukt och näring.

· Hybriddaglilja, Hemerocallis flava, har gracila gula doftande blommor som kommer i slutet av sommaren. De spjutformade bladen bildar vackra öar i rabatten, som bör vara ganska näringsrik och inte torka ut. Hybriddagliljan är mycket härdig och tillhör trädgårdens trognaste perenner.

· Höstsilverax, Cimicifuga simplex, tillhör familjen ranunkelväxter. Sorten ‘Brunette’ har mörkt bourgognefärgade blad och blommar med vita spiror som doftar. Silveraxet, som betecknas som halvhärdig, är mycket dekorativt och kan bli upp mot 2 meter hög. Den vill ha en luftig och mullrik jord som inte får torka ut.
Lavendel, Lavendula augustifolia, kan bli upp till en halvmeter hög. Både de grågröna bladen och de violetta blommorna doftar, speciellt om man gnuggar dem mellan fingrarna. Med sitt ursprung från Medelhavsländerna vill lavendel ha sol och en lätt, mullrik och väldränerad jord för att trivas. Härdig till zon 3, men kan övervintra längre. Bra kantväxt som drar pollinerande insekter till sig.

· Luktpion, Paeonia lactiflora, inte bara luktar gott, den har också vackra blommor i både enkla och fyllda varianter och en mängd olika färger i den gräddvit-rosa-röda skalan. Blomning i juni och en bit in i juli. Pröva till exempel ‘Duchesse de Nemours’ eller ‘White wings’. Pioner är härdiga och vill ogärna flyttas. Jorden ska vara humusrik och väldränerad.

· Luktviol, Viola odorata, sprider en fin väldoft omkring sig när den blommar på försommaren. Den sprider sig gärna under häckar och i utkanten av trädgården och bildar små tuvor med knappt decimeterhöga söta lila eller vita blommor. Plantorna kan delas efter blomningen. Halvhärdig. Jorden ska vara humusrik och inte alltför torr för att luktviolen ska trivas.

· Temynta, Monarda Media-gruppen, innehåller flera olika sorter med varierande höjd och blomfärg. De blir upp mot 1 meter höga och har alla ett bladverk som doftar när man vidrör det. Efter några år kan plantan dö i mitten och då bör den delas. Halvhär

i sol eller halvskugga. Blommorna är fina till snitt.

Sommarblommor

· Gyllenlack, Erysimum cheiri, kallas också lackviol. Det är en gammal trädgårdsväxt som hos oss är tvåårig. Fröna sås på försommaren året innan de blommar. Plantorna bör vintertäckas och ska stå väldränerat för att blomma nästa försommar. Näringsrikt och väldränerat läge. Blommorna går från gult till brunrött och sprider en härlig väldoft. Höjd från ett par decimeter till en halvmeter.

· Heliotrop, Heliotropium arborescens, är i sitt hemland Peru en buske, som hos oss odlas som ettårig och blir omkring 40 cm hög. De lila väldoftande blomklasarna sitter som plymer ovanför de sträva mörkgröna bladen. Tycker om sol och vill stå i näringsrik jord. Pålitlig fjärilsmagnet.

· Luktreseda, Reseda odorata, doftar mest om kvällen. De gulgröna blommorna som blir omkring 30 cm höga passar bra både som kantväxt och till snitt. Dessutom är den populär hos bina. Väldränerad och gärna lite kalkhaltig jord.

· Luktärt, Lathyrus odoratus, är en trevlig representant för familjen ärtväxter. Det finns en mängd olika sorter med varierande storlek och färg på blommorna. Luktärter vill ha något att klättra i, till exempel en spaljé eller hönsnät. Fröna gror lättare om de blötläggs några timmar i ljummet vatten. Jorden ska vara luftig och mullrik. Plantorna får inte torka ut, sol eller halvskugga.

· Narcisstobak, Nicotiana sylvestris, doftar starkast i skymningen och om natten med sina vita trumpetformade blommor. Ska man dra upp egna plantor måste förkultiveringen starta redan i februari. Färdiga plantor finns dock ofta att köpa i trädgårdsbutiker. De blir upp till 2 meter höga och behöver stå vindskyddat för att inte knäckas. Näringsrik jord och soligt läge krävs.

· Sommarlövkoja, Matthiola incana, är underbart väldoftande med sina blomklasar i vitt, rosa, lila eller rött. Den blommar hela sommaren och vill ha en näringsrik jord som inte får bli för torr. Sol eller halvskugga passar bra för denna trädgårdsklassiker, som också är en bra snittblomma.

· Strandkrassing, Lobularia maritima, är en fin kantväxt i kruka eller rabatter. Den bildar blommande tuvor, översållade med små väldoftande blommor som blommar ända in på höstkanten. Soligt läge, men plantorna får inte torka ut.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top