Topplistan
1. Pelargon 37,5 *
2. Saintpaulia 19,6
3. Orkidé 17,3
4. Hibiskus 6,9
5. Begonia 3,8
6. Kornettblomma 3,5
7. Cyklamen 3,5
8. Azalea 3,2
9. Amaryllis 2,8
10. Våreld/Höstglöd 1,9
*Procent av röstern

Foto: Blomsterfrämjandet

Foto: Blomsterfrämjandet
Vilken är din favoritkrukväxt? Den frågan ställde vi på Ica-kurirens redaktion i höstas till alla våra läsare. Och svaren har bara strömmat in från hela landet.
Kanske inte helt oväntat blev pelargonen den blomma som fick i särklass flest röster. Särskilt Mårbackapelargonen ligger många varmt om hjärtat. Ord som vacker, tålig och underbar återkommer i många brev. Så här skriver vinnaren Birgit Persson: “Pelargonen är min favorit! En älskad växt som följt mig från barndomen. Varje planta är ett minne av nära och kära släktingar och vänner. På hösten tar jag in alla krukor och pysslar om dem för en ny vår med praktfull blomning i månader. Pelargoner är ett underbart sätt att vårda minnen.”
På andra plats i tävlingen om den populäraste krukväxten kom saintpaulia, tätt följd av orkidé. Bägge blommorna får mycket uppskattning för att de blommar så länge och dessutom klarar av att bli bortglömda då och då. Så här skriver till exempel GunBritt Nilsson om sin favorit: “Min favoritkrukväxt är en misskött orkidé. Den har blommat i flera månader och nya knoppar kommer. Den är underbar! Alla undrar hur jag sköter den. Bara vatten…”
Vinnarlistan ser du här intill.
Visste du detta om pelargonen?
• Det finns omkring 300 olika pelargonarter och 7 000 namngivna sorter.
• De flesta pelargonerna härstammar från södra Afrika. Några kommer från Australien.
• Den första pelargonen som odlades i Europa var P. Triste på 1600-talet. Namnet fick den för att den såg så dyster och tråkig ut. Doften däremot var underbar – kanel!
• Pelargoner tillhör samma familj som våra svenska nävor, Geraniaceae.
• Namnet pelargon kommer av grekiskans pelargos – stork – och syftar på de avlånga frukterna som syns efter blomningen.
• Intresset för pelargoner har varierat under åren. Under första hälften av 1800-talet var de högsta mode. Hundra år senare ansågs den vulgär och billig. Nu är den populär igen.
• Pelargoner trivs bäst i en lätt sandblandad jord.
• Pelargoner vill övervintra ljust och svalt, mellan 5 och 8 plusgrader.
• Pelargoner mår bra om man pysslar lite med dem då och då. Ta bort vissna blad och blomställningar. Vrid krukorna varje vecka så att ljuset kommer åt.
• Pelargonsticklingar bör tas den ljusa årstiden, mars–augusti. Ta halvmjuka skott med 3–4 blad. Ta av de två nedersta, sätt direkt i fuktig såjord med plastpåse över.
Av: Madeleine Appelgren