




Kaktusar, köttätande växter och vilda kinesiska orkidéer är inte vad man brukar träffa på i svensk skog.
Men om man beger sig till Eskilsby i Landvetterskogarna öster om Göteborg ökar chanserna betydligt. Här bor nämligen Peter Korn, trädgårdsentusiast av ovanliga mått. Rabatter och buskar efter svensk villastandard är inte Peters melodi. Han jobbar i det stora formatet med en tomt på 20 000 kvadratmeter. Visionen är också rejält tilltagen.
– Här ska finnas växter från i stort sett alla länder på jorden. Redan nu är alla världsdelar representerade. Jag har närmare 6 000 olika arter och jobbar ständigt på att få in fler. De flesta är sällsynta.
Trots mångfalden har trädgården i Eskilsby bara funnits några år. När Peter träffade sin Mirjam för tre år sedan bestämde han sig snart för att flytta hem till henne. Huset låg mitt i vildvuxen skogsmark med höga furor, gran och en igenväxt myr i närheten. En terräng som på sin höjd kunde locka svampplockare.
– Men jag såg genast möjligheterna. Här skulle det gå att efterlikna olika biotoper med en torr alpindel, en skuggig skogsplantering och en fuktig ängsmark.
Första uppgiften blev att röja delar av den stora tomten med motorsåg, spett och spade. Den alpina delen byggdes upp med tonvis av sand, grus och stenblock. Där växer nu en mängd olika kaktusar och fetbladiga växter. Även de vilda rosorna trivs i den grusiga slänten, som inte har mycket gemensamt med den mullrika jord som brukar rekommenderas för rosodling. Arbetet med myrmarken pågår fortfarande. Fuktängarna ska återställas och bäcken som rinner genom området ska få ett litet vattenfall.
När Peter flyttade in förrförra sommaren var det betydligt mer än några flyttkartonger som skulle med.
– Jag var ju tvungen att ta med alla växter från min gamla trädgård. Det blev väl minst femtio turer med släp och lastbil innan allt kommit med.
Peters första trädgård låg i Örkelljunga 20 mil söderut. Till att börja med var det en ordinär villatomt med en plan gräsmatta och några rabatter. Från att ha odlat lite dahlior och olika perenner, övergick han till att anlägga stenpartier och torvbäddar. Intresset växte och till slut hade Peter omkring 20 000 plantor i trädgården, som mer och mer liknade ett kuperat bergslandskap. Besökare började strömma till. Till slut kom hela busslaster som ville se Peters alla sällsynta plantor. Alla var dock inte odelat positiva.
– Det fanns en och annan granne som reagerade när jag anlade tre, fyra meter höga rasbranter för mina alpiner. Men nu är tomten återställd och ser ut som förut med gräsmatta och grusplan.
Trädgården i Eskilsby växer fram bit för bit. I den stora skogsplanteringen lyser gula kinesiska liljor och orkidéer bland ljung och mossa. Längre bort i den sviktande myrmarken lockar förföriska amerikanska köttätande växter myggor i fördärvet. Sköra isranunklar från Alperna kyler rötterna i bäckens svala vatten. På en slänt i närheten har Peters kirgisiska maskrosor funnit sig tillrätta. En rosa dubbel med gul mittpunkt strålar som en liten sol i gräset.
– Det är en Taraxacum pseudoreseus. Jag har flera vita sorter också. Maskrosor kan vara svåra att odla. En del vill ha lite fuktigt, andra ska ha ökenklimat. Ibland är det knepigt att dra upp plantor som man inte vet så mycket om. Fast fröet talar om en del själv! Maskrosfjunet är gjort för att flyga och ska sås ytligt. Andra, som till exempel nunneört, är gjorda för att falla ner i gruset bland bergsskrevor.
– Men man måste ha tålamod. En av mina kaktusar tog sex år på sig för att gro, berättar Peter som aldrig vare sig vattnar eller luckrar i trädgården.
– I naturen är det ju ingen som vattnar och gräver åt plantorna. Knepet är att göra ett bra grundarbete och sätta växter på ställen som liknar deras naturliga växtplats.
Nya växter hittar ständigt till Peter Korns trädgård. Den största leverantören är brodern Stellan. För några år sedan cyklade han från Stockholm till Hongkong, en nätt sträcka på 1 700 mil. Och förra året var det dags för en ny tur, denna gång från Nordkap till Sydafrika. Under sina resor samlar han in frön från vildväxande plantor och skickar hem dem till Peter med en kort beskrivning av växtplats och utseende. Stora projekt verkar inte avskräcka någon av bröderna.
– Nej, ingen av oss har några hämningar. Tycker vi något är kul så genomför vi det. Men resten av släkten är normal, skojar Peter.
Samtidigt som Eskilsbyskogens blåbär och gran får sällskap med allt fler exotiska nykomlingar har Peter påbörjat nästa stora projekt: ett 55 meter långt och 7 meter brett nedgrävt växthus med glastak. Om allt går enligt planerna ska det vara klart och öppet för besökare till nästa sommar.
– Det ska löpa som en meanderslinga och blir tre meter som djupast. Jag ska bygga upp tre olika biotoper med en rasbrant, ett stenparti och en sumpmark som besökarna kan vandra emellan.
Nedgrävda växthus är vanliga i Storbritannien och det är också där Peter har fått idén. När han inte jobbar med anläggningsarbete i Göteborgs botaniska trädgård eller i sin egen trädgård, åker han emellanåt över till Skottland och arbetar på en plantskola där.
Hur orkar du med allt?
– Det är inte svårt. Man kan ju inte ha det bättre än så här. Att testa nya växter och lyckas är det roligaste som finns, säger Peter och ser förvånad ut över frågan.
När blir din trädgård klar?
– Aldrig, hoppas jag. Mitt mål är faktiskt att inte bli klar. Jag vill hela tiden utveckla den och tänja på gränserna för vad som är möjligt att odla.
Peters bästa tips
• Utnyttja och förstärk de förutsättningar som finns på tomten. Använd en torr slänt för att odla kaktusar eller gör en trädgårdslund av det skuggiga och fuktiga hörnet i trädgården.
• Våga testa nya växter och sådant du inte odlat förr.
• Vattna aldrig! Det behövs inte om man sätter växter som är anpassade efter förutsättningarna.
• Om något ska gödslas, använd hästgödsel. Den innehåller mycket organiskt material och är inte så stark som till exempel hönsgödsel.
• Plantera inte i matjord. Använd i stället en blandning av torv, hästgödsel, löv, kvistar och sand.
• Gräv inte rabatter, bygg uppåt i stället. Det ökar härdigheten hos många perenner genom att jorden fortare värms upp.
• Gångarna i trädgården kan grävas cirka 50 centimeter djupa. Nivåskillnaden till rabatterna minskar risken för stående fukt i rabatterna.
• Ha alltid en grov yta på rabatterna,
• till exempel barkflis. Det isolerar och minskar avdunstningen.
• Vill du ha lättskötta rabatter, täck dem med sand. Ogräs har svårt att etablera sig på torr yta. Dessutom släpper tjälen fortare från sand.
• Sprängsten gör mineralerna mer lättåtkomliga för växterna i stenpartiet än runda stenar.
Öppet för besök
Peter Korns trädgård är öppen för besök onsdag–söndag, 1 april–30 september. Den ligger i Eskilsby, cirka 3 mil öster om Göteborg. Plantförsäljning under säsong med omkring 1 000 olika växter. Större sällskap bör boka i förväg, tel 031-94 50 38. Mer information finns på: http://www.ghdata.nu/peter
Av: Madeleine Appelgren