Drömmen om ett växthus

Tjuvstart på våren och förlängd sommar - det handlar om den goda växthuseffekten. Här är frågor och svar inför växthusköpet.

Drömmen om ett växthus
Stora drömmar kan rymmas i ett litet växthus. Utbudet på olika monteringsfärdiga hus är stort. Här ett miniväxthus från Weibulls, 225 cm högt och 194 cm i diameter. Huset förankras med rep och markfästen, pris 980 kronor.
Drömmen om ett växthus
En de luxe-variant från Hartley Botanics/Vansta Trädgård som har växthus från 100 000 kronor och uppåt. Detta ingår i The Victorian Range, i aluminium och säkerhetsglas. Pris cirka 500 000 kronor.

Vad ska jag ha växthuset till?
Det kanske inte är ett växthus för enbart odling man vill ha, utan snarare ett litet lusthus med växter. Många hobbyodlare vill ha plats för bord och stolar. Kanske ska växthuset fungera som ett arbetsrum för trädgården med plats för planteringsbord, jord och krukor. Sådana beslut påverkar bland annat hur ytan ska disponeras och vilket golv man väljer. Marktegel, betongplattor eller trätrall kan kännas trevligare än jord om man ska ha ett möblemang.

Vilken sorts växthus ska jag välja?
Vill man kunna starta odlingen tidigt om våren och fortsätta sent in på hösten är det ett tempererat växthus som gäller. Det kan värmas upp med jordvärmekabel som läggs på ett väldränerat underlag och skyddas med stenullsmatta. Installationen måste göras av en behörig elektriker. Det gäller även belysningen som ska finnas i ett tempererat växthus. Satsa på jordfelsbrytare.
Det tempererade växthuset kan också värmas med gasolkamin eller elvärmefläkt med en frostvarnare som sätter i gång värmen när det behövs.

Ett kallväxthus har ingen permanent installation för uppvärmning. Det skyddar mot kalla vindar och håller på så sätt kvar solvärmen. I kallväxthuset kan man dra upp plantor på våren och starta sådden tidigare än utomhus. Eventuellt kan man satsa på någon tillfällig uppvärmning för kyliga nätter. Godkänd värmefläkt eller ljus med lång brinntid, till exempel gravljus, kan vara några alternativ.
Det kan också vara idé att skapa ett litet växthus i växthuset med hjälp av bubbelplast vare sig man har tempererat eller kallväxthus. Det skapar en termoseffekt och håller luften varm längre kyliga nätter. Se till att plasten kan vikas upp dagtid. Annars kan det hela snabbt förvandlas till en bastu när solen ligger på.

Glas eller plast?
Visst är glasväxthus vackra, inte minst den gamla sorten med spröjsar. Men glas är tungt och ömtåligt. Plast är tåligare och lättare att montera, men kan bli sprött och mindre genomskinligt med tiden. Bor man i en kylig landsända är kanalplast i polykarbonat ett bra alternativ eftersom det isolerar bättre än glas. Dessutom minskar kanalplast behovet av skuggning under soliga dagar eftersom ljuset bryts upp. En variant är att kombinera och ha glas i väggarna och plast i taket dit värmen stiger.

Hur stort ska det vara?
När det gäller växthus finns inget som heter att storleken inte betyder något. Det gör den visst. Mer än en växthusägare har ångrat att de inte byggde större från början. Det går fort att fylla upp med planteringsbäddar och krukor. Men allt beror förstås på hur mycket plats man har i trädgården och vad bygget får kosta. Väljer man hus på upp till tio kvadratmeter behövs inget bygglov. Om avståndet till tomtgränsen är mindre än 4,5 meter ska grannen godkänna bygget.
Se till att husets långsidor inte är för låga. Finns det ståhöjd nästan hela vägen blir arbetet mycket lättare och trevligare. Större luftvolym gör att temperaturen blir jämnare. Ett växthus med liten volym kan snabbt bli mycket varmt en solig dag.
Litet eller stort, se till att det finns bra ventilation med vädringsluckor som öppnas automatiskt.

Bygga själv eller anlita proffs?
Återigen – här handlar det om hur mycket pengar man vill lägga ner. Intresset avgör också. Det kan vara ett roligt sommarprojekt att få upp och inreda ett växthus. Är man inte så händig är det läge att ha med någon byggkunnig person. Om inte annat bör man vara minst två för att få upp väggsektioner och glas.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top