Färskpotatis.nu

Säg den sommar som är komplett utan färskpotatis – och bäst smakar förstås den hemodlade. Men ibland slår skadegörarna till. Här är tipsen som räddar skörden tillsammans med receptet på Sommarsoppa Arielle med färskpotatis och fläsk.

Färskpotatis.nu
Potatis som drivs i kruka inomhus ger tidigare skörd.
Foto: Annika Christensen
Färskpotatis.nu
Receptet på Sommarsoppa Arielle hittar du längst ner i texten. Recept: Mat & Vin på Stolpaberga
Foto: Gunnar Nydrén

Det är en härlig känsla att stega i väg till kökslandet för att inhösta sina egenhändigt odlade potatisar. Desto sorgligare är det att en dag mötas av gulvissen slokande blast som ser riktigt sjuk ut.
Och sjuk är precis vad den är – förmodligen är det potatisbladmöglet som har slagit till. Det räcker inte med att blasten dör. Även potatisarna angrips och får brunröta vilket kan göra dem oätliga.

Potatisbladmögel är knepigt. Svampens förökningskroppar sprids långväga med vinden. I varmt och fuktigt högsommarklimat går angreppen fort och hela odlingar kan vissna ner på några dagar. Så fort ett angrepp visar sig gäller det att ta bort angripna plantor. Lägg smittad blast i sopsäckar och släng eller bränn. Potatisarna går bra att äta om de ser oskadda ut.

Som tur är går det att lura möglet och klara skörden. Det finns ingen potatis som är helt resistent mot potatisbladmögel. Men man kan välja en sort som har kort utvecklingstid och är skördeklar tidigt på sommaren. Då hinner inte möglet med.
Väljer man dessutom att förkultivera sättpotatisen får den en flygande start ute i landet. Det klassiska är att förgro potatisarna en dryg månad på ett svalt och ljust ställe. När groddarna är kraftiga och dryga centimetern långa är det dags att sätta potatisen.
Men sätter man potatisen i en kruka med jord eller torv hinner den också få rötter innan det är dags att flytta ut i landet. Det innebär att skörden blir tidigare och det minskar risken för angrepp av potatisbladmögel.

När de små potatisplantorna ska sättas ut gäller det att akta rötterna. Vänd försiktigt ut plantan ur krukan och sätt ner hela jordklumpen i planteringshålet. Vänta tills risken för frostnätter är över. Jorden ska vara så varm så att den reder sig. Det vill säga när solen värmt upp den så att den lätt smulas sönder om man tar en jordkoka i handen.

Undvik potatisfällorna
Mjölig, vattnig eller full av små gångar… Ibland blir potatisen inte riktigt vad vi tänkt oss. Det här kan vara felet om den är:
• vattnig, smakar dåligt, har röta – för mycket kväve i jorden. Gödsla inte när potatisen sätts.
• vattnig och lös – för mycket regn eller alltför flitig vattning.
• torr och mjölig– för torrt i jorden.
• skorvig – sättpotatisarna är smittade med skorvparasiter och/eller jorden har för högt pH. Välj kontrollerat utsäde och undvik kalk, aska och annat som höjer pH i potatislandet.
• gropig eller har grova gångar – sniglar och jordflylarver har slagit till. Låt inte potatisen ligga kvar i jorden när den är klar att skördas. Plocka bort synliga larver och sniglar.
• full med smala gångar – troligtvis knäpparlarver. Dessa gulbruna kryp trivs under grässvål. Odla inte potatis de första åren i nybruten mark.
• klen och vissen i blasten med få knölar – kan vara nematoder. Se till att ordna en växtföljd. Odla inte potatis oftare än vart fjärde år på samma plats.
• grön i skal och kött – slarv med kupningen. Om knölarna utsätts för ljus blir de gröna och oätliga.

16 snabba sorter
Om potatisen växt färdigt tidigt på sommaren minskar risken att skörden förstörs av potatisbladmögel. Här är listan på tidiga sorter som tål att lagras.
Amandine
Arielle
Cherie
Frieslander
Hamlet
Maria
Maris Bard
Minerva
Nadine
Pentland Javelin
Premiere
Princess
Rapido
Rocket
Silla
Solist

Sommarsoppa Arielle med färskpotatis och fläsk
4 portioner
250 g potatis, t ex Arielle
2 st schalottenlökar, hackade
2 msk olivolja
2 dl hönsbuljong
4 dl potatisvatten
1 dl vitt vin
1 dl creme fraiche
2 dl mjölk
salt och peppar
300 g varmrökt fläsk i tärningar
4 st salladslökar, strimlade
1/2 st rödlök, strimlad

Så här gör du:
Skala potatisarna och låt dem koka i saltat vatten tills de är mjuka. Sila ner potatisvattnet i en bunke och spara det. Ta undan två potatisar och låt dem svalna. Pressa övrig potatis i en potatispress. Fräs upp schalottenlöken i olivolja. Tillsätt buljong, potatisvatten, vin och creme fraiche. Koka upp och tillsätt den pressade potatisen. Mixa soppa och mjölk i en mixer till en slät och fin soppa. Smaka av med salt och peppar. Skär fläsket i 2 x 2 centimeters tärningar och stek dem. Strimla löken och tärna de två sparade potatisarna. Blanda potatisen, salladslöken, rödlöken och fläsket. Lägg blandningen i en djup, varm tallrik. Mixa soppan med en stavmixer precis innan servering så att den blir skummig. Häll soppan runt blandningen och dra till sist några drag med pepparkvarnen.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top