Trädgårdens uppkomling

Rabarbern är en av vårens förstlingar i köksträdgården. När knopparna tittar upp verkar inget kunna hejda dem. Ett recept på snabblagad rabarberpaj får du på köpet.

Trädgårdens uppkomling
– Tittut, tittopp,nu sticker han opp,nu hälsar han glatt med sin röda toppoch svaras av kvittrande fåglars tropp: – Välkommen hitopp,välkommen, välkommen Rabarberknopp!Ur ”Görans Bok” från 1916 av Elsa Beskow.
Foto: Annika Christensen
Trädgårdens uppkomling
Varm rabarberpaj och en kopp kaffe är en av försommarens små njutningar.
Foto: Annika Christensen

Den som har rabarber i sin trädgård har ett säkert kort. Den är svår att misslyckas med, såvida den hamnat på rätt ställe förstås. Det vill säga soligt till halvskuggigt läge och mullrik och väldränerad jord.
Rabarbern kräver mycket näring och vatten för att växa till sig. Gräv en rejäl grop när plantan ska ner och blanda upp jorden med kompost och stallgödsel. Se till att utrymmet är väl tilltaget. En fullväxt rabarber behöver plats att breda ut sig på. Räkna med minst en meter runt om plantan.

Har man väl gjort grundarbetet är rabarbern mycket lättskött. Under sommaren kan man behöva rensa lite ogräs.
Vattna regelbundet om inte regnet sköter den saken. Om jorden torkar ut lätt kan man hjälpa rabarbern med marktäckning. Lägg på halm eller gräsklipp i ett tjockt lager runt plantan. Förutom att markfukten hindras från att avdunsta, bidrar det också till att jorden på sikt blir mer mullrik och därför håller fukten bättre.

Som mycket annat av livets goda bör rabarber njutas med måtta. I alla fall om man har anlag för njursten. Rabarber innehåller oxalsyra som kan öka på besvären.
Vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har undersökningar gjorts som visar att halterna varierar stort mellan olika sorter. Men grädde eller mjölk till rabarberefterrätten kan kompensera med sitt kalkinnehåll.

Hos många rabarbersorter sitter den röda färgen bara i skalet medan innanmätet är grönt. Gör man saft eller sylt på en sådan rabarber kan den lätt bli grådaskig efter en tid.
Eftersom rabarberns pigment är ljuskänsligt bryts det ner om burkar och flaskor förvaras ljust. Välj mörkt glas eller källarförvaring. Sorter med genomfärgad stjälk gör att sylt och saft håller färgen bättre.

Även smaken kan klinga av hos en del sorter efter en tids lagring. Men när det gäller rabarberpaj spelar det ingen roll.
En nygräddad sådan brukar ju sällan bli långlivad på bordet…

Bra rabarber för hemträdgården
‘Elmsblitz’- röda men inte genomfärgade stjälkar, kan skördas sent utan att bli trådig, ger många stjälkar, låg oxalsyrahalt, svag men god smak.
• ‘Elmsfeuer’ – sen sort med djupt röda genomfärgade stjälkar som ger vacker färg åt saft och sylt, kan bli trådig, fin och stabil rabarbersmak.
• ‘Canada Red’ – sen sort, går sällan i blom, röda men inte genomfärgade stjälkar som ger vacker färg åt saft och sylt, svag men god smak.
• ‘The Sutton’ – stora stjälkar, går sällan i blom, ger svagt rosa saft, passar bra att blanda med till exempel jordgubbar, svag men god rabarbersmak.
Källa: Kimmo Rumpunen, SLU, Balsgård

Skörda tidigt
Första året efter planteringen ska rabarbern växa ifred. Skörda stjälkarna i början av sommaren då de är mjälla. Ju äldre stjälkarna är desto högre blir halten av oxalsyra, de kan också bli grova och trådiga. Dra av stjälkarna i stället för att skära av dem. Fram mot mitten av sommaren ska rabarbern lämnas i fred för att samla kraft för övervintring och följande vår. Ge gödning under hösten, till exempel komposterad stallgödsel eller pelleterad hönsgödsel.

Trädgårdspaj, snabb och lätt
6 portioner
150 g smält smör eller margarin
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
5-6 rabarberstjälkar
1/2 dl strö- eller pärlsocker

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret eller margarinet i mikron på halv effekt eller i gryta på spisen som man sedan gör smeten i.
Blanda vetemjöl, socker och bakpulver och rör ner i det smälta smöret. Degen som är ganska lös trycks ut i en ugnsform. Skala eventuellt rabarbern om skalet verkar grovt, skär i bitar och lägg ovanpå degen.
Strö strö- eller pärlsocker på rabarberbitarna och grädda 25-30 minuter mitt i ugnen tills degen får fin färg.
Dekorera gärna med citronmeliss. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top