En skånsk djungel

Kaskader av doftande blomklasar, bambu, stora azaleor och ovanliga träd – i skånska Olinelund tror man sig förflyttad till en djungel på varmare breddgrader.

Tänk som Bo

• Allt måste inte vara perfekt.
• Kom ihåg att njuta av det vilda i trädgården. Det är alldeles gratis.
• Gör inte om trädgården med hjälp av inhyrd konsult. Tänk själv, skapa den och använd den. Det är friskvård!
• Om du tar över en uppväxt trädgård – var rädd om de gamla träden. De ger struktur, skydd och lövskugga. Glöm inte att det heter träd-gård!
• Glöm grannens perfekt kortsnaggade gräsmatta. Det naturliga ger en ro som inte finns i den tuktade trädgården.
• Ha bra verktyg som du trivs med. Måla gärna skaften i klara färger som syns i grönskan

En skånsk djungel
Gullregn och…
En skånsk djungel
…rododendron tävlar om att färglägga Olinelund om våren.
En skånsk djungel
Knallblå strandiris är en pålitlig perenn som bildar stora tuvor.

Vissa trädgårdar har en nästan magisk känsla. Omvärlden bleknar, färger och dofter förstärks och tiden saktar liksom ner.
Hos Bo Larsson på Olinelund i Strövelstorp infinner sig den där speciella känslan när man passerat den krattade grusgången och kortklippta gräsmattan framför huset. Där någonstans ändrar trädgården helt karaktär. Från stramt och ordnat övergår växtligheten till något som mer liknar en djungel.

Bakom gäststugan öppnar sig en lummig dal där Örjabäcken längst ner slingrar sig fram. Första stoppet, som tar andan ur de flesta, är en enorm praktmagnolia som varje vår är översållad med vita blommor. Nästan samtidigt blommar de stora katsurorna som står alldeles bakom. På hösten sprider deras nyfallna löv den oväntade doften av nybakade pepparkakor.

Överhuvudtaget är dofterna många och spännande i denna trädgård. Nu på försommaren är det guldazaleorna som skickar ut sin förföriskt parfymerade slinga. Ledd av doften går besökaren vidare längs stigar, terrasser och trappor som leder nedåt i dalen. Tittar man uppåt är det lätt att gripas av svindel. Gigantiska alar sträcker sig mot skyn. En av dem är översållad med stora vita blomklasar.
– Det är min klätterhortensia som jag planterade för tjugo år sedan. Jag undrar ibland vem som ska nå molnen först, den eller trädet, säger Bo Larsson, pensionerad folkskollärare och barnfödd på Olinelund.

När huset byggdes för över hundra år sedan var här jordbruksmark med spannmålsodling och betande kor.
– Min far var nog en ganska ovanlig lantbrukare. Han var mycket mer intresserad av trädgårdsodling än av åkrar. Han älskade ovanliga träd, de flesta här är planterade av honom.

Sakta men säkert fylldes grässlänten mot ån med för den tiden exotiska nykomlingar. Förutom magnolian och katsurorna finns här bland annat en jättelik ärtcypress, rödek, ginkgo biloba, hängbok och lärkträd.
Längst ner mot bäcken finns en hög, frodig och mycket tät bambuhäck.
Höga gullregn kastar ner kaskader av doftande blommor. Ställer man sig under ett av dem, låter det faktiskt som om trädet sjunger. Men kikar man lite närmare visar det sig att ljudet kommer från hundratals bin som bärgar nektar från de gula blommorna.

Olinelund är en trädgård i ordets rätta bemärkelse. Träden ger lugn och ro, ramar in och ger rumskänsla. De ger också vindskydd och lövskugga åt alla andra växter. Genom jordanalys har Bo tagit reda på att rabatterna har ett lågt pH-värde. Surjordsväxter som rododendron, azaleor och även hortensia trivs därför utmärkt i hans trädgård.
– Mina favoriter är absolut rododendron och azaleor. När de blommar trivs jag med att gå runt i trädgården, se allt från nya vinklar eller bara sitta ner en stund och njuta. Det är så fint med alla färger ihop med grönskan i olika nyanser.
I slutet på maj är de stora buskagen översållade med blommor i allt från snövitt till mörkt cerise. Här finns många sorter; ‘Spanish Gold’, ‘Irene Koster’, ‘Baden Baden’, ‘Gristede’ och ‘Renate’ är några. Andra har tappat sina namnlappar för länge sedan, men blommar lika fint för det.

Det är inte bara de stora växterna som får Bos uppmärksamhet. Violruta och höstöga är favoriter i det lilla formatet.
– Det är lätt att imponeras av de stora blommorna, men de behöver bäddas in med stödtrupper. Enkla och små blommor är ofta mycket fina när man tittar närmare på dem. Bergormrot till exempel är en vacker marktäckare. Den blommar länge, kryper i väg och sprider sig. Allt som sköter sig själv är skönt, säger Bo.

Eftersom han ensam sköter den 7 500 kvadratmeter stora tomten är det lätt att förstå den inställningen. Vår och sommar är det mycket jobb med att rensa ogräs, luckra rabatter, dela perenner och beskära sådant som stuckit i väg.
– Men jag har aldrig tröttnat. Det är sällan något känns tråkigt. Utom när jag fick in vallmo förstås, då fick jag gräva och gräva för att få bort alla rötter. Och att dela bambun är riktigt jobbigt. Man får nästan ta till dynamit för att få isär rötterna.
– Att ha en sådan här trädgård är ett sätt att leva. Det sägs att trädgårdsmänniskor blir gamla. Jag tror det stämmer – trädgården stärker och läker. Detta är min oas och det har alltid varit lyckligt här på Olinelund. En besökare skrev i min gästbok: “Lycklig den som har ett paradis”. Precis så är det.

Blommor på Olinelund
akleja
astilbe
bergormrot
blågull
dagliljor
fingerborgsblomma
flikrabarber
flox
funkia
honungsros
höstöga
kaukasisk förgätmigej
lavendel
lungört
löjtnantshjärta
nävor
pioner
praktbetonika
praktlysing
strandiris
stjärnflocka
teveronika
violruta…

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top