



Änglatrumpeter och spikklubbor
Vackra, väldoftande, giftiga och spännande – har man väl fallit för änglatrumpeter så är det svårt att slita sig. Lars och Birgitta Geite redogör kunnigt för släktet Brugmansia, kusiner till potatisen, som har sina rötter i Sydamerikas djungler. Läsaren får också proffstipsen som får änglatrumpeten att övervintra, frodas och blomma som aldrig förr. Den snarlika ettåriga spikklubban har ett eget kapitel med sort- och odlingstips.
Författare: Lars och Birgitta Geite
Förlag: Ica Bokförlag
Antal sidor: 64
Pris: 153 kr
Flora – Trädgårdsväxternas kulturhistoria
Mormors hibiskus och rabattens gula rosor och blå iris – var kommer de egentligen ifrån? I “Flora” berättar Brent Elliott historien om hur botanister och växtförädlare under århundraden fyllt Europas trädgårdar med nya växter. Förutom spännande kulturhistoria runt växterna är bokens stora behållning illustrationerna hämtade från Royal Horticultural Society. En mycket vacker bok i litet format att bara njuta av.
Författare: Brent Elliott
Förlag: Alfabeta Bokförlag
Antal sidor: 336
Pris: 298 kr
Potatis – mycket mer än Bintje
Bokens titel säger det mesta. Potatis är verkligen mer än bara Bintje. Denna rotfrukt som, tillsammans med freden och vaccinet, betytt mer för folkhälsan än någon annan växt i vårt land, får här en välförtjänt översikt. Stefan Olsson
redogör för odlingstips, historia, sjukdomar och skadedjur. Till det kommer korta beskrivningar på 140 olika sorter för såväl tidig som sen odling. Lättläst och informativt för alla som har ett potatisland att värna.
Författare: Stefan Olsson
Förlag: Natur och Trädgård Bokförlag
Antal sidor: 93
Pris: 288 kr
Vildros och kaprifol
Ett vindpinat och kargt klimat är inget hinder för den som har en vision om en trädgård. Det visar Torsten Wallin i sin bok “Vildros och kaprifol” med undertiteln “Trädgården på ön”. Här får vi följa hans arbete med att skapa sin drömträdgård på en ö i Stockholms yttre skärgård. Poetiskt, faktarikt och inspirerande om hur man kan ta tillvara de naturliga förutsättningarna på en plats och skapa något vackert.
Författare: Torsten Wallin
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 160
Pris: 340 kr
Frågor och svar i örtagården Mon
Vilka kryddväxter är mest härdiga? Kan man äta rallar-ros? Dessa och många fler frågor om örter och kryddväxter får sina svar i Lisbeth Almarks bok. Med över 30 års erfarenhet från sin egen stora örtagård i Västergötland ger hon en översikt över omkring 200 ätliga växter. Inspirerande och informativt för alla med intresse för kryddodling.
Författare: Lisbeth Almark
Förlag: Natur och Trädgård Bokförlag
Antal sidor: 96
Pris: 288 kr
111 öppna trädgårdar i Sverige
Från Gråbrödraklostret i Ystad till den fjällbotaniska trädgården i Hemavan är det över 150 mil. Däremellan ligger en mängd sevärda trädgårdar, många välkända och andra mer anonyma. Monica Björks bok är en personligt skriven guide där läsaren får snabba inblickar i dessa gröna pärlor. Vägbeskrivningar, telefonnummer och webbadresser gör det lätt att planera egna besök.
Författare: Monika Björk
Förlag: Prisma
Antal sidor: 192
Pris: 300 kr
Doftande växter till nytta och nöje
Liljekonvalj, mynta eller rosor – vi vill gärna tro att de doftar för vår skull. Men så är ingalunda fallet. Här handlar det om kemisk krigföring och strategier för fortplantning. Det kan man läsa i Lisbeth Almarks bok om doftande växter. Ett gediget urval växter med historik, ståndort, skötsel och användningsområden gör detta till en bra uppslagsbok för den doftande trädgården.
Författare: Lisbeth Almark
Förlag: Prisma
Antal sidor: 157
Pris: 310 kr
Trädgårdens vatten
En damm står högt på önskelistan för många trädgårdsägare. I “Trädgårdens vatten” får läsaren allt från en liten tillbakablick över vattenkonstens historia till instruktioner för hur man bygger sin egen damm eller bäck. Tekniska lösningar, felsökningsschema och förslag på växter i och runt vattnet gör den till en användbar guide för alla dammsugna.
Författare: Kerstin Engstrand och Anders Persson
Förlag: Prisma
Antal sidor: 152
Pris: 310 kr
Sensuella orkidéer
Orkidéproffsen Peter Göttfert och Anders Wigh kommer med ännu en bok om ett av de största växtsläktena på jorden med omkring 35 000 arter. Boken spänner över exklusiva rariteter till folkkära långblommare som Phalaenopsis. Initierat om skötsel och växtval med 170 orkidéer i ord och bild.
Författare: Peter Göttfert och Anders Wigh
Förlag: Ica Bokförlag
Antal sidor: 159
Pris: 310 kr
Planera trädgården
Trevliga trädgårdar finns det gott om. Men hur gör man egentligen för att få till det? Landskapsarkitekten och trädgårdsmästaren
Anders R Dagsberg delar med sig av sin yrkeserfarenhet i “Planera trädgården”. Övergripande resonemang runt trädgårdens idé, harmoni och balans varvas med fakta runt jordkvalitet, ekologi och allmänna råd om växter. Inte så många handfasta tips utan mer en introduktion för den som funderar på att göra om sin trädgård.
Författare: Anders R Dagsberg
Förlag: Ica Bokförlag
Antal sidor: 142
Pris: 259 kr
Gräsmattor och marktäckare i trädgården
Låga växter som gräs och marktäckare är grunden som trädgården står på. I “Gräsmattor och marktäckare i trädgården” får läsaren en bra inblick i hur det går till att planera för en lättskött bas. Bra tips på hur man får en frodig gräsmatta, sår en äng och vilka marktäckare som är värda att satsa på.
Författare: Bjørg A Raybo och Odd Løvmo
Förlag: Forum
Antal sidor: 64
Pris: 190 kr
Beskära träd och buskar
Hur mycket ska man ta och när är det dags? Beskärning är en hel vetenskap och ibland kan den göra mer skada än nytta. Ingela Jagne, hortonom, reder ut begreppen på ett lättbegripligt och överskådligt sätt. Tydliga illustrationer och instruktioner gör detta till en bra hjälpreda i trädgårdsarbetet. Den praktiska lathunden längst bak visar när det är dags att beskära olika växter.
Författare: Ingela Jagne
Förlag: Prisma
Antal sidor: 125
Pris: 259 kr
Första trädgården – bok för nybörjare
Att skapa en trädgård påminner om att bygga ett hus. Grund, väggar och tak med häckar och träd måste på plats innan möbleringen med blommor tar vid. Det är budskapet i Eva Robilds och Görgen Perssons bok. Här finns det mesta en nybliven trädgårdsägare bör tänka på: hur man planerar funktionellt och trivsamt, skapar rum och ordnar perennrabatter, kryddodling och köksland.
Författare: Eva Robild och Görgen Persson (foto)
Förlag: Natur och Kultur
Antal sidor: 128
Pris: 233 kr
Linné och hans apostlar
Att skapa ordning i naturen. Det var det gigantiska uppdraget Carl von Linné och hans lärjungar tog på sig när de reste ut i världen under 1700-talet. Hälften av lärjungarna kom aldrig tillbaka. De övriga kunde rapportera om märkliga växter, djur och mineral som fördes in i Linnés stora katalog “Systema naturae”. Spännande och lärorikt om denne store vetenskapsmans makalösa framgångar och en tid när världen fortfarande till stor del var outforskad.
Författare: Sverker Sörlin och Otto Fagerstedt
Förlag: Natur och Kultur
Antal sidor: 224
Pris: 392 kr
Bygg till trädgården
Det finns inga hopplösa trädgårdar – det gäller bara att se möjligheterna. Det är budskapet i Ingald Anderssons nya bok “Bygg till trädgården”. Här presenteras 24 olika projekt, bland annat trappor, stengångar, planteringsbord och skräddarsydda trädäck. Överskådliga skisser och foton i trädgårdsmiljö väcker fixarlusten.
Författare: Ingald Andersson
Förlag: Ica Bokförlag
Antal sidor: 96
Pris: 228 kr
Trädgårdens praktfulla primadonnor och stolta statister
Man kan bli sittande länge med denna bok och bara försjunka i bilderna. Det är svårt att slita ögonen från vallmon med silkesblad, daggiga tulpaner och alla de andra 156 blommorna som presenteras i denna bok. Varje växt får generöst med utrymme och presenteras med en liten historik och växtfakta. Ett plus för snabbguiden där man kan söka blommor efter färg, höjd och blomningstid.
Författare: Cecilia Eklund, Ulrika Grönlund och Anna Clarén (foto)
Förlag: Wahlströms
Antal sidor: 176
Pris: 299 kr
Sommarhusliv hela året
Det bästa är att smyga ut barfota i det daggvåta morgongräset innan dagen vaknar på riktigt. Det säger en lycklig ägare till en kolonistuga i Köpenhamn i boken “Sommarhusliv hela året”. Och det är just detta sinnliga och njutningsfulla som genomsyrar hela denna bok. Nordisk sommar i drömlikt vackra bilder som väcker lusten till lediga dagar och ett enkelt liv.
Författare: Dorrit Elmquist och Birgitta Wolfgang Drejer
Förlag: Richters
Antal sidor: 180
Pris: 350 kr
Av: Madeleine Appelgren