Hitta till Tirup
Tirups örtagård ligger 2 kilometer söder om Uppåkra och 2 kilometer väster om Staffanstorp i Skåne.
Mer information finns på www.tirupsortagard.s

Alla fotografier: Magnus Trolle



Örtagårdsmästare är en titel som för tankarna till medeltida kloster. Men än i denna dag finns det människor som har denna titel. Norskfödda Eva Falck i Tirup är en av dem. Redan som barn fick hon följa med sin moster, som var apotekare, i örtagården och på tur för att samla in medicinalväxter. Eva själv torkade växter och satte in i herbarium. När hon flyttade till Skåne på 60-talet gjorde hon i ordning en egen liten örtagård.
– På den tiden visste inte folk ens vad basilika eller oregano var. Men det blev bättre med invandringen och charterresorna, då många kom i kontakt med andra smaker och kryddningar. Nu har intresset formligen exploderat, berättar Eva Falck.
Sina första kryddsticklingar smugglade hon med sig från England. Så småningom fick hon tillstånd från Jordbruksverket att ta hem medicinal- och kryddväxter från andra länder.
Den egna örtagården utökades successivt och sedan många år finns också en handelsträdgård, där besökarna kan köpa med sig egna växter och kryddblandningar. Dottern Benedikte och hennes man Lars driver numera rörelsen.
– Vi har fyra olika typer av växter här på Tirup: medicinalväxter, kryddor, doftande växter och sådana man har för att färga med. Det mesta är satt så att blad och blommor stämmer överens i färg och form. Det är ju inte bara nyttoväxter. För mig är skönhetsvärdet också viktigt.
En tur i örtagården börjar med fördel framför trädgårdens kafé. Där finns en rundel med en mosaik av olika sorters timjan; gråtimjan, vit backtimjan, citrontimjan, kryptimjan, kuddtimjan och flera olika namnsorter. Berusade humlor brummar fram och tillbaka över den doftande mattan. På Tirup finns inte mindre än 38 olika sorters timjan och Eva kan namnet på dem alla. Strax till höger innanför häcken finns en av trädgårdens riktiga rysare, den giftiga alrunan, som växer i skydd av en stor spånkorg. Denna mytomspunna potatissläkting har ett mörkt förflutet förknippat med häxor, svartkonst och ond bråd död. Strax intill blommar snällare växter som de blekrosa malvorna, bra till lugnande te, och den blå cikorian som är magstimulerande och vars rötter rostade blir ett hyggligt kaffesurrogat.
Vandringen fortsätter förbi spännande örter som segerlök och silkesmalört, bolltistlar, drakmynta, gamander, johannesört, violrot och åbrodd. Det är frestande att stanna och sniffa, gnugga ett blad här och begrunda en blomma där. Trädgården är stor och innehållsrik. På Tirup finns numera närmare 700 olika sorters växter och nästan varenda en har sitt speciella användningsområde. De flesta sköts som vilda växter, det vill säga nästan inte alls.
– Jorden är väldigt mager och det trivs de flesta krydd- och medicinalväxter med. På 28 år har jag bara gödslat två gånger. När hösten kommer får växterna stå kvar precis som de är. De binder löv omkring sig som skyddar rotsystemen. På våren kalkar vi med granulat. Det behövs mot allt surt nerfall. Då är det också dags att klippa ner det som är torrt och risigt. Vattnar gör vi nästan aldrig, bara om sommaren är mycket torr.
Hösten är såtid i örtagården. Sådderna får stå utomhus under vintern i småkrukor med nät över mot fåglarna. På våren tas de in i växthuset några veckor för att ta fart. Libbsticka, kvanne och spansk körvel är sådant som måste i jorden på hösten eftersom grobarheten minskar snabbt. Annat som fungerar bra för höstsådd är till exempel koriander, piplök, körvel, gurkört och salvia.
– Ja, alla växter som frösår sig går att så på hösten. Det är precis som i naturen, det är ju då fröna hamnar i jorden och börjar sitt liv.
Må bra med örter
• Lägg eller gnid krossade blad av kyndel eller vallört på insektsbett så går svullnaden ner.
• Lavendelte kan hjälpa mot huvudvärk. Sjud lavendelblommor i vatten några minuter, låt svalna, sila av och drick.
• Svettig i sommar? Badda huden med avkok på salvia. Det kan också hjälpa att gurgla sig med salviate vid halsont. Var försiktigt med att svälja blandningen. Salvia innehåller tujon som är skadligt i större mängder.
• Timjan är slemlösande och kan lindra vid förkylning och bihåleinflammation. Koka upp några nypor blommor och blad, häll upp i en vid skål och sitt i ångorna med en handduk som ett tält över huvudet.
• Dålig aptit kan bättras på med oregano. Strö över maten eller drick som te.
• Koriander och kyndel kan sätta fart på en trög mage, öka förbränningen och motverka gasbildning. Även marockansk mynta kan sätta fart på magen. Blanda ner i matlagningsyoghurt som dipp eller sås.
• Te på libbstickans rot är en gammal huskur som kan lindra ledvärk.
Så lyckas du med kryddodlingen
• De flesta kryddväxter vill ha en lätt och mager jord. Undvik regelbunden gödning som gör bladen stora och får aromen att minska. Undantag är krukodlade växter som bör ha regelbunden gödning.
• Soligt läge är ett måste för nästan alla kryddor. Ju mer sol, desto mer smak.
• Satsa på upphöjda rabatter så att vattnet rinner av. Stående vinterfukt tar kål på plantorna.
• Lägg kompost eller brunnen gödsel i botten när planteringen görs i ordning. Blanda jorden med sand och grus så den blir luftig och släpper igenom vatten.
• Sätt inte så många sorter till att börja med. Börja med sju–åtta olika, till exempel salvia, kryddtimjan, körvel, citronmeliss, vinterkyndel, grekisk oregano, kinesisk gräslök och så basilika i kruka.
• Plantera tätt så hålls ogräset borta.
• Stick ner torra kvistar genom plantorna på våren. När bladen kommer upp får plantan stöd från insidan.
• Se upp med myntorna. De sprider sig lätt och tar över. Hindra dem genom att odla innanför träram som går ner en bit i jorden.
Bra marktäckare i örtagården
Precis som i en vanlig rabatt, är det bra att bland höga och låga växter i en örtagård.
Krypande och marktäckande växter håller ogräset borta och minskar avdunstningen. Här är några pålitliga sorter:
• Knytling, Herniaria glabra, är vintergrön.
• Timjan av alla sorter
• Kattfot, Antennaria dioica
• Blodnäva, Geranium sanguineum
• Hasselört, Asarum europaeum
• Krypveronika, Veronica repens
• Sandmalört, Artemisia stelleriana
• Rödskaftad daggkåpa, Alchemilla erythropoda
Av: Madeleine Appelgren