Kastanjefest

Blanka, kopparbruna och oemotståndligt lena. När löven faller kommer kastanjernas tid. Nu när löven börjar skifta i rött, är kastanjerna mogna.

Äkta kastanjer

• Färska kastanjer är fett- och kalorisnåla, bara 2,7 gram fett och 204 kcal per 100 gram. Att jämföra med rostade jordnötter (49,8 gram fett och 585 kcal), valnötter (63,4 gram fett och 694 kcal), eller skalade mandlar (53,9 gram fett och 638 kcal).
• De innehåller mycket stärkelse och har därmed ett högt kolhydratinnehåll, 42 procent i färska kastanjer. Återigen jämfört med rostade jordnötter (19 procent), valnötter (16 procent) och skalade mandlar ( 19 procent).
• Färska kastanjer bör ätas så snart som möjligt. Om de inte ska ätas direkt, förvara dem i kylskåp i perforerad plastpåse med lite fuktat hushållspapper så håller de spänsten. Kastanjer med mögel på ska ovillkorligen kastas. Möglet kan innehålla farliga gifter, så kallade aflatoxiner.

Källa: Nötter, etnobiologisk läsebok av Pettersson/ Svanberg /Tunón, Studentlitteratur 199

Kastanjefest
Den mjuka, vackra hästkastanjen lockar till plockning. Behåll även de vackra skalen och gör en höstkrans till ytterdörren.
Alla fotografier: Annika Christensen
Kastanjefest
Koka kastanjerna först innan du lägger dem på grillen.
Kastanjefest
Den ätbara äkta kastanjen heter Castanea sativa på latin, icke att förväxla med…
Kastanjefest
…hästkastanjen som kan ge rejält ont i magen.

På promenad i parken eller på väg till jobbet ser man dem plötsligt, blanka och kopparbruna mellan prassliga blad. Det är nästan omöjligt att inte stanna upp och plocka upp några. Man behöver inte vara barnslig för att tycka om att ha några kastanjer i jackfickan, att klappa lite på och förundras över den lena ytan. För barnen är det roligt att plocka hem en korg kastanjer och färgstarka höstlöv. På ett stort fat blir det ett höststilleben att ställa mitt på bordet. Med hjälp av några piprensare är det lätt att göra roliga små kastanjeapor eller andra figurer. Några slingor murgröna och hästkastanjer som sätts samman med ståltråd blir snabbt en fin höstkrans att hänga på dörren. Så småningom torkar kastanjerna in och mister sin lyster.

Hästkastanjen, Aesculus hippocastanum, växer i södra och mellersta Sverige. Namnet hästkastanj har den troligen fått eftersom nötterna förr användes för att utfodra hästar. I folkmedicin har den använts för att lindra reumatisk värk. Men ät dem inte. Hästkastanjer innehåller irriterande ämnen som bland annat kan ge rejält ont i magen.

Annat är det med äkta kastanjer. Får man ont i magen av dem är det för att man ätit alldeles för många. Äkta kastanj, Castanea sativa, kan bara växa i södra Sverige och man kan se den i exempelvis skånska och gotländska trädgårdar. Längre ner i Europa och runt Medelhavet är den äkta vanlig. Träden kan bli mycket gamla och breder ut sig med jättelika kronor. På hösten täcker de marken med hullingförsedda bollar som döljer de goda nötterna. Trots likheten är den inte alls släkt med hästkastanjen, men hör däremot till samma familj som ek och bok.

Redan på 1500-talet finns ordet kastanj i det svenska språket och säkert är att människorna redan på den tiden fått smak på kastanjer. När Carl von Linné beskrev den äkta kastanjen noterade han att kastanjen är närande, väderdrivande och lämplig att rosta.

Det tipset står sig bra än i dag och rostade kastanjer är en delikatess. Nere på kontinenten är det vanligt att rostade kastanjer säljs på gatan så här års. Man får dem glödheta i en strut vridet tidningspapper, sedan är det bara att pilla loss de bruna skalen och njuta av innehållet på stående fot.

Som drinktilltugg är rostade kastanjer perfekt, eller varför inte doppade i smör som förrätt på en höst-middag? Mellan åtta och tio kastanjer per person brukar räcka, eftersom de är kolhydratrika och därmed ganska mäktiga.

Färska kastanjer finns i välsorterade grönsaksdiskar under hela hösten. Det är enkelt att ugnsbaka dem på grovt salt i långpanna. Och än är det inte för sent att plocka fram utegrillen och samla vännerna till sen trädgårdsfest. Den varma grillen blir en perfekt samlingsplats när det är höstkyligt i luften. Lägg förkokta kastanjer över glödande kol och njut av doft och smak.
Glöm bara inte att snitta dem upptill innan de rostas eller kokas! Annars kan de explodera som jättestora popcorn och hamna lite varstans.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top