Vitaminer för själen

Hösten är bara en parentes. Åtminstone för alla oss som älskar vårens blommande lökväxter. Nu är det dags att få dem i jorden.

Så planterar du löken

Bästa tiden att plantera är från september och till mitten av oktober.
• Löken bör sättas mellan två och tre gånger så djupt som den är stor. De allra minsta ska dock inte sättas grundare än 5 centimeter.
• Sätt gärna lökarna i grupper. Det blir ofta vackrare än en här och där.
• Använd planteringsjärn vid plantering i lucker jord. Är jorden hårt packad bör den grävas och luckras först. Bättra gärna på med lite kompost och grus.
• En nypa benmjöl i varje planteringsgrop ger näring åt löken.
Lökar och knölar tål inte stående fukt under vintern. Se till att jorden är väldränerad.
• Sist men inte minst – toppen ska vara uppåt..

Vitaminer för själen
Vårkrokus. Stora rundade kalkblad som är ljus-lila med mörka flammor och vit kant. Så ser vårkrokusen, Crocus vernus ‘National Park’ ut. Den blir en dryg decimeter hög. Finns att köpa fr o m våren 2006 från Botanicus och kan endast beställas via nätet på
Vitaminer för själen
Grå klocklilja,Fritillaria uva-vulpis, har ljust brunlila hängande klockor med gul kant. Denna gracila fritillaria, bördig från sydöstra Turkiet och norra Iran, vill ha en solig växtplats med väldränerad jord. Blommar sent på våren och blir 30 cm hög.
Vitaminer för själen
Turkos sorghyacint.Denna släkting till pärlhyacinten, Bellevallia forniculata blir 15-30 cm hög och blommar på senvåren med klockor i klase. Lämplig för stenparti. Finns att köpa fr o m våren 2006 från Botanicus och kan endast beställas via nätet på www.b
Vitaminer för själen
Rysk sabellilja.Den ryska sabelliljan, Gladiolus imbricatus, är en perenn gladiolus som alltså inte behöver grävas upp på hösten. Den blommar under högsommaren, höjd 40-60 cm. Finns att köpa fr o m våren 2006 från Botanicus, www.botanicus.nu.
Vitaminer för själen
Trädgårdshyacint ‘Jan Bos’. Purpurröda täta blomstänglar som doftar härligt. Lökarna planeras 20 cm djupt i väldränerad jord. Fin även i krukor med andra lökväxter. Hammenhögs.
Vitaminer för själen
Tulpan ‘Rococo’. Denna papegojtulpan har något kortare stjälkar än andra papegojtulpaner, ca 35 cm. Kronbladen är sammetsröda med en grön krusning. Hammenhögs.

Efter en lång och mörk vinter dyker vårens efterlängtade lökväxter upp i trädgården eller på balkongen. Mattor av blå scilla, krokus, läckra fritillarior, klungor av narcisser, alliumbollar och färgstarka tulpaner är vitaminer för själen. Några timmars arbete på hösten ger verkligen lön för mödan. Och nu är det tid att få lökar och knölar i jorden så de hinner rota sig innan vinterkylan sätter in.

Har man balkong eller uteplats kan lökarna sättas i stora utekrukor. Placera dem på frigolit och isolera runt om med till exempel bubbelplast när termometern börjar gå ner mot minusstrecket. Vårblommande lök- och knölväxter behöver en köldknäpp för att blomma, men de klarar inte bottenfryst jord. Ett annat sätt att rädda krukorna från frosten är att gräva ner dem och täcka med löv i väntan på våren.

Lökväxter återkommer för det mesta pålitligt år från år och en del kan sprida sig. Till exempel vildtulpanen Tulipa silvestris och flocktulpanen Tulipa tarda. De är vackra i till exempel stenpartiet eller i ett lite vildare hörn av trädgården där de får växa i fred. En tulpanlök blommar bara en gång. Allt som kommer sedan är sidolökar. När den vissnat ner, går näringen tillbaka till “barnen”. Den sidolök som sitter närmast moderlöken är störst och blir den som ska blomma nästa år. De övriga ligger och samlar kraft för kommande år.

Året efter första blomningen kommer kanske inget alls eller bara blad. Året därpå kan de överraskande dyka upp på ett nytt ställe i rabatten. Därför är det svårt att veta exakt var tulpanerna hamnar i rabatten nästa vår. Ta det som det kommer och satsa på färgmatchning i stället. Vita tulpaner med blålila toner i till exempel kabullök, Allium macleanii, eller berglilja, Ixiolirion tataricum, blir ett fint blickfång. Eller varför inte en doftande rabatt med vita pingstliljor och tulpanen ‘General de Wet’ i orangerött?

Narcisser blommar med samma lök i många år. Under tiden utvecklas sidolökar och blommorna sprider sig på så sätt. Blir det för trångt mellan lökarna och blomningen avtar, är det läge att gräva upp och dela lökkakan. Plantera om lökarna i ny jord så kommer de igen. Precis som med tulpaner och alla andra lökväxter är det viktigt att de får vissna ner i fred efter blomningen. Näringen från blad och stjälk går tillbaka till lökarna.

En nypa benmjöl i vid planteringen ger också kraft. På våren kan man strö ut blodmjöl i rabatten. Förutom att det ger näring, håller de också rådjur och harar borta från tulpaner, krokus och annat godis i rabatterna. Nackdelen är att blodmjölet lätt regnar bort. Vill man vara säker på att ha sina vårblommande lökar i fred är det enklast att satsa på sådant som luktar och smakar illa för djuren. Allium av alla sorter, fritillarior, vårstjärna, hundtandslilja, våriris, liljor, snöklocka och alla sorters narcisser brukar få stå kvar.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top