Trädgårdens små mirakel

Keramikern Johanna Djerf gläntar på dörren till sin inhägnade trädgård. Vattenspeglar, sittplatser och lättskötta växter är hennes recept för en meditativ och ändå livfull plats att njuta av.

Trädgårdens små mirakel
Johanna Djerf.
Foto: Annika Christensen
Trädgårdens små mirakel
Johanna Djerfs labyrint i svart stengods är en symbol för människans väg genom livet. Mönstret träder fram i takt med att vattnet dunstar efter ett regn.
Foto: Annika Christensen
Trädgårdens små mirakel
Humlebaden i strävt stengods drar till sig törstiga fjärilar och andra insekter.
Foto: Annika Christensen

Det är snart 20 år sedan Johanna Djerf flyttade in i en gammal stinsbostad på Hallandsåsens sluttning. Tillsammans med maken Gunnar, som är konstnär, har hon förvandlat den vildvuxna tomten på baksidan till en ombonad och vilsam trädgård.
– De första åren planterade jag allt som föll mig in. Numera har jag stramat upp det hela och är inte lika impulsiv. Jag gillar det gröna allt mer. Det måste inte spraka av färg i varje hörn, säger Johanna, som gärna låter sig påverkas av naturen i sitt skapande.

I hennes verkstad står trinda tekannor i matta stengodsglasyrer och lock formade som bladfästen, blomstöd prydda av stengodspumpor och flera olika varianter på fågelbad och vattenspeglar för trädgården.
– Jag upptäckte hur fint det är med vatten i trädgården när jag hade en keramikskål stående i växthuset. Det regnade in och rann ner i skålen. Glasyren fick liv och blev så otroligt vacker när den var blöt.

Numera står mängder av keramikfat ute året om i den Djerfska trädgården. Närmare trettio fågelbad och tio mindre bad för humlor och annat smått som också vill ha en slurk vatten. Den sträva stengodsglasyren gör att insekterna får fäste och inte trillar ner och drunknar.
– Det blir mycket liv i trädgården med allt vatten. Det speglar himmel och växter, fylls på av regnet och dunstar bort i solen. Fåglar och insekter trivs här och i skymningen kommer paddor och grodor på besök.

En del av besökarna tar för sig ordentligt. Dit hör kråkfamiljen som bodde i trädgården en sommar.
– De ockuperade en kruka och badade i den. Sedan började kråkpappan ta dit matrester som han marinerade i vattnet innan ungarna fick det. Där flöt ofta laxbitar, halva bullar och annat.
– Vi kallade honom Gourmetkråkan, skrattar Johanna.
– För mig är trädgård en balans mellan natur och kultur. Det är många varelser som lever här och ska samsas. Men ibland måste man gripa in för att något inte ska ta över. När det gäller mördarsniglar till exempel så är jag inte särskilt blödig. Då är det saxen som gäller.

Läget på åsen gör att det skiljer tio meter mellan trädgårdens högsta och lägsta punkt. Besvärligt kan det tyckas, men Johanna tycker det mest är en fördel.
– När man står nere vid huset och tittar upp känns det som om trädgården omfamnar en. Vi har många stora lövträd runt tomten som ramar in. Det blir som ett stort rum med gröna väggar.

Närheten till Skälderviken innebär att vinden ofta ligger på. Ett plank stoppar upp de värsta byarna och ger lugn åt trädgårdens nedre skuggiga del. Här växer mjuka mattor av björnmossa. I förbifarten rycker Johanna bort ett par grässtrån som sticker upp.
– Jag är nog en av de få som vill ha bort gräset ur mossmattan och inte tvärtom. Björnmossan är enormt lättskött, bara att sopa lite med en kvast emellanåt.

I närheten breder låga marktäckare som vintergröna, hasselört, murgröna och myskmadra ut sig. Högre växter som olika sorters funkia, träjon och rododendronbuskar trivs också i lövskuggan. Jättelika parasollblad kontrasterar mot en blodröd perukbuske. I en bergtall lyser blå blommor som klematisen skickat upp. Längre upp i sluttningen växer ett ginkgoträd. För Johanna är den en hälsning från urtiden.
– Tanken svindlar när man tänker på att gingkoträden fanns redan på dinosauriernas tid.

I trädgårdens övre del har Johanna och Gunnar ett av sina favoritställen, ett trädäck med två vilstolar i teak. Härifrån syns Skäldervikens glittrande vatten och klara dagar är sikten fri ända bort mot Kullaberg. Solen ligger på och i rabatten intill trivs lupiner, riddarsporrar, pioner, iris, aklejor, stormhatt, höstanemoner och andra perenner.
– Det finns många sittplatser i trädgården. Vi går ofta ut och sitter och dricker te, läser eller bara småpratar. Det är väldigt vilsamt. Och det är trädgårdens viktigaste uppgift tycker jag – att hela och balansera. Känner man sig deppig lyfts man upp, är man uppskruvad lugnar man ner sig.
– För mig är en trädgård den bästa pensionsförsäkring man kan ha. Här finns alltid något att se fram mot. Bara det att få fjäska för vallmon i månader och så tackar den med sina fantastiska blommor i två veckor.
Eller att peta ner några pyttefrön på våren och sedan skörda jättestora broccoli på hösten. Det är väl ett mirakel!

JOHANNA DJERFS BÄSTA TRÄDGÅRDSTIPS

• Välj växter som trivs i det läge där de ska stå. Det spar både tid och pengar.
• Ta emot förslag från naturen. Sådant som frösår sig kan bli vackert. Dessutom vet man att plantan hamnat rätt, annars skulle inte fröet gro och plantan växa.
• Anlägg en mossmatta – mossa kräver minimalt med skötsel, till skillnad från gräs.
• Marktäckare är vackert och lättskött. Låt vintergrönan, myskmadran, murgrönan och hasselörten breda ut sig!
• Tänk på hur trädgården ser ut inifrån huset. Ett fint blickfång från köket eller vardagsrummet betyder mycket.
• Vattenspeglar ger liv och variation åt trädgården. Då och då kan man diska av dem med en diskborste och vatten för att få bort alger.
• Satsa på många sittplatser – en för lä, en för skugga, en för eftermiddagssol osv.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top