Redo för rabatten

Klockmalva i sorbetfärger, brandgula solrosor och svarta primulor är några frestande godbitar bland vårens nya fröer.

Redo för rabatten
Primula ’Silver Lace Black’, är raffinerad med sina svarta blad med vit spetskant. Vårblommande, ca 20 cm hög. Rockdala.
Redo för rabatten
Solros ’Harlequin’, Helianthus annuus, Thompson & Morgan.

Klicka här för en PDF med bilder på 28 sorters blommor för din trädgård.

Vintern har knappt släppt sitt grepp förrän det är dags att se framåt. De nya frökatalogerna har kommit med sommarblommor, både gamla beprövade kort och nya läckra sorter. Precis som smågodiset i butikshyllan frestar de färggranna bilderna på fröpåsarna svårt. Risken att förköpa sig är uppenbar, och en liten plan för sommarens planteringar kan vara på sin plats. Skissa gärna upp hur rabatten ska se ut med färger och höjd på växterna.

En del av sommarblommorna är på varmare breddgrader fleråriga. Här blir de bara ettåriga. Men en del frösår sig, till exempel aklejorna, och dyker upp på nya oväntade ställen nästa år.

Fördelen med sommarblommor är att det är så lätt att variera rabatterna år från år. Ena året ton-i-ton med rosa eller blåa blommor, nästa år en skir skumningsrabatt i vitt eller en blomsterväv där en handfull olika växter upprepas i ett mönster. Effektfullt! Årets trendrabatt går i varma toner med choklad, terrakotta och gyllenrött. Till exempel sommarkokardblomster, Gaillardia pulchella, solrosen
‘Paquito’ -och trumpetblomman ‘Peacock Flame’.

De ettåriga blommorna är också bra att krydda perennrabatten med. Många perenner b lommar tidigt och varför inte fylla på med färg under högsommar och tidig höst? Blir det inte som man tänkt sig är det bara att satsa på något nytt till nästa år.

I uterummet eller på balkongen är de ettåriga blommorna ett måste för att skapa ett mysigt sommarrum. Fyll amplar, krukor, urnor och balkonglådor med färg och doft. Sätter man en sort i varje kruka och placerar krukorna intill varandra blir det som en liten rabatt när blommorna kommit upp. Praktiskt för den som flyttar ut på landet – planteringen kan åka med utan större besvär.

Starta inte för tidigt
Många sommarblommor kan sås på plats. Men en del har lång utvecklingstid och måste förkultiveras för att hinna blomma. Man tjänar inget på att starta före den såtid som rekommenderas på fröpåsen. Ju tidigare på våren det är, desto mindre är dygnsdosen av ljus. Groddarna kämpar sig visserligen uppåt, men plantorna blir rangliga och veka.

Fröna har med sig den näring de behöver för att gro. Sätt dem i så- eller kaktusjord. Håll jorden fuktig med plastfilm över krukan eller satsa på ett miniväxthus. Glöm inte att lufta då och då. Undvik undervärme från element och direkt sol på frösådden. När plantorna kommit upp är det dags att skola om dem, det vill säga sätta var och en i lite större kruka.

Använder man torvbriketter kan man hoppa över omskolningen och sätta ut plantan i torvbriketten när den härdats. Det innebär att småplantorna under ungefär en vecka får stå ute dagtid och flyttas in på natten för att vänja sig vid sitt nya liv.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top