Tio tips för omplantering
• Ta bort ytliga rötter och rotsnurr där rötterna rullat sig i krukan. Spara de grövre huvudrötterna.
• Skaka rotklumpen så den luckras upp, men lämna kvar lite gammal jord.
• Välj en större kruka bara om den gamla är för trång. I en för stor kruka torkar jorden långsamt och rötterna kan ta skada.
• Lufta med en lerskärva och ett par centimeter lecakulor i botten på krukan.
• Doppa rotklumpen i vatten innan den sätts tillbaka i krukan.
• Den nya jorden innehåller all näring som behövs, vänta med extra tillskott.
• Duscha bladen för att få bort damm. Då fungerar växtens fotosyntes bättre.
• Använd en vass sax som ger raka snitt om växten behöver en lätt beskärning.
• Klipp precis ovanför en liten kvist eller knöl i stammen. Där kommer en ny gren att växa ut.
• Avklippta grenar kan bli nya krukväxter. Lämna kvar 3–4 blad och sätt sticklingen i vatten några veckor tills nya rötter växt ut


Foto: Christer Vallstrand
Hibiskusen har gått i arv från mor till dotter. Den har blommat troget år ut och år in. Ibland har den fått en näve jord och lite näring så där i förbifarten. Nu var det dags för ett rejälare grepp i form av omplantering.
Vi vände oss till floristen Johan Pettersson, svensk och nordisk mästare i yrket och till vardags verksam vid Floristkompaniet i Stockholm.
– Här är helt klart läge för en omplantering och en lättare beskärning, säger Johan när han granskat patienten. Slutkörd jord, yviga kvistar som spretar efter en tidigare hård beskärning och rötter som kryper ut ur krukan, lyder diagnosen.
Ska man plantera om alla sina krukväxter på våren?
– Nej, bara om de vuxit mycket och jorden har krympt och hårdnat i krukan. Undantag är växter som olivträd och azaleor som ska ha en hård sandig jord. Kolla alltid vilken jord som är lämplig när du köper krukväxten.
Måste man byta kruka, klippa ner och ge näring också?
– Ta en sak i taget. Större kruka behövs bara om den gamla är uppenbart för liten. Ofta räcker det med att ta bort gammal jord och smårötter. Näring behövs inte, allt finns i den nya jorden. Vänta med en hårdare beskärning tills plantan rotat sig. Växter är precis som människor – man vill ju inte byta jobb, frisyr och flickvän på en och samma vecka.
Hur gör jag med “billiga blomman” jag köpt i matbutiken?
– Se den som en engångsväxt, precis som snittblommor. Billiga krukväxter som säljs på kampanj är hårt drivna för att vara vackra ett tag.
Tips till oss som inte hinner sköta krävande växter?
– Satsa på tåliga gröna växter som till exempel tjockbladiga suckulenter. Det är snyggt att gruppera några krukor med likadana plantor bredvid varandra. För att få in färg i fönstret kan man komplettera med någon snittblomma eller en tålig orkidé. Det blir enklare att sköta än mängder av krukväxter med olika krav.
Vilka krukväxter vill du själv ha hemma?
– Jag gillar porslinsblommor eller hoyor som de också heter. De är tåliga och det finns många roliga bladformer att välja på. Dessutom klarar de både mörka och ljusa lägen. Blir de för stora går de att klippa ner. Många är rädda att beskära krukväxterna, men det stimulerar tillväxten och gör att plantan på sikt ser
fräschare ut.
Av: Madeleine Appelgren