Hon tar sågen i egna händer

Nu skaffar kvinnorna egna verktygslådor och börjar snickra själva. Byggbranschen jublar.

19 000 000 000 kr

19 miljarder kronor är försäljningsvärdet av byggmaterial i gör det själv-sektorn 2005. En ökning med 10 procent sedan året innan.

Källa: Industrifakt

Hon tar sågen i  egna händer
Bra vibrationer. Johanna Wrenby lär sig hantera sticksågen och får instruktioner av Hasse Bardosson på varuhuset Silvan.
Foto: Nils Pettter Nilsson
Hon tar sågen i  egna händer
En mer feminin touche. Skruvdragaren kommer från Rusta.
Hon tar sågen i  egna händer
Helena Lefterow.

Gör det själv-kväll på det stora byggvaruhuset. Temat är kök. Bara kvinnor är inbjudna.
– Jag är trött på att bara sy gardiner och sånt fjant, säger Catarina Tetzlaff, en av deltagarna.

Här ska det monteras diskbänk och skåp. Arrangören Silvan har bullat upp med slagborrmaskin, slipmaskin och sticksåg. Kraftfulla grejor som kvinnor, av någon anledning, uppfostrats att hålla sig borta ifrån.

Tjejerna på kursen – från 20-årsåldern och uppåt – tillhör Snickar-Martin Timells allra trognaste tittare. De är fulladdade med idéer om hur hemmet ska byggas om. Men har ledsnat på att vara beroende av pappor, äkta män, exmakar och dyra proffshantverkare när planerna väl ska sättas i verket.
– Jag är rädd för elverktygen. Det vill jag slippa, säger Elisabeth Marks som är en av många, många kvinnor som står i begrepp att skaffa en egen verktygslåda.

Järn- och bygghandeln jublar. Hela branschen håller på att ställas om och feminiseras för att bättre falla denna nya, jättelika och dokumenterat hemfixartokiga kundgrupp i smaken. Redan i dag utgör kvinnorna 45 procent av verktygsjätten Clas Ohlsons kunder – dags att glömma det där med “gubbdagis” alltså.

Det faktum att kvinnor, förmodligen många singlar, är ensamma ägare till 340 000 småhus är i sig ett knallhårt argument för att vässa den riktade marknadsföringen. Byggkedjan Rusta gör ett försök med skruvdragare i “charmig, blommig mönsterdesign”. Black & Decker lanserar lätta, sladdlösa borrmaskiner som även tilltalar många män och överallt byggs det om i butiker och varuhus.

På väg ut: långa, sterila hyllrader med anonyma skruvar och muttrar, blytunga färgburkar och snack om varvtal och motoreffekter.

På väg in: färgsprakande butiksmiljöer, förpackningar med råd till nybörjare och handtag som även passar för små händer.

– Krasst räknat står kvinnorna för 85 procent av besluten om ombyggnader i hemmet. Det har vi fått fram genom egna enkäter och en rapport från i fjol. Det är självfallet intressant och något man bör ta till sig, säger Fredrik Ringdahl, marknadschef på Beijer Bygg.
– Vi förändrar nu många av våra anläggningar så att de ska tilltala kvinnor mer. Det handlar om att skapa inspiration, framför allt inom våra kärnområden kök och badrum.

Kvinnor är “hyperintressanta” för byggvarumarknaden, bekräftar Martin Varberg på företaget GFK som sysslar med marknadsundersökningar.
– Ja, mycket intressantare än männen. Kvinnor verkar styra allt mer av inköpen. Mer än vad männen är medvetna om.

Branschorganet Bygg- och Järnhandlarna hävdar att kvinnor generellt vill ha den bästa (läs dyraste) inredningen när det är dags att rusta, medan männen är mer återhållsamma. Gissa vems sida branschen står på?

Genom de enkönade gör det självträffarna som sprider sig som en löpeld genom landet vill byggkedjorna elda på det kvinnliga fixarintresset. Understöd kommer från ännu fler bygga om-program på tv och ett fortsatt lågt ränteläge.

På fixarkursen i Silvanvaruhuset har det blivit Elisabeth Marks tur att för första gången i livet bearbeta en bänkskiva med en eldriven sticksåg.
– Jag är livrädd! upprepar hon.
Men det var faktiskt inte så märkvärdigt. Varför hade ingen talat om det förut?

TILLS HUSET SKILJER OSS ÅTHusrenoveringar kan bli förhållandets grav, varnar psykologen Helena Lefterow.
– Människor blir ju helt slut. Orkar inte med varandra längre. Jag tycker att jag sett många sådana fall.

Psykologen Helena Lefterow på Socialpsykologiska institutet SPI i Stockholm berättar om baksidan med renoveringstrenden som sveper över landet.

När drömmen om det perfekta boendet ska förverkligas är risken stor att förhållandet blir lidande – eller går i kras. Ambitionerna är skyhöga, men många unga par är frapperande omedvetna om hur mycket tid och energi stora byggprojekt faktiskt kräver.
– En del köper ett gammalt, kanske 100-årigt, hus och börjar renovera samtidigt som de ska göra karriär på jobbet. Grunden är dålig och måste göras om, värmesystemet pajar, någon måste ta ledigt och vänta på hantverkare… Sådant sliter!

Att de traditionella könsrollerna luckras upp kan uppfattas som glädjande. Samt ge upphov till nya bråk; vem ska ta hand om “marktjänsten” när även kvinnan kan och vill bygga?
– Att männen börjar intressera sig för inredningen kan också skapa konflikter, säger Helena Lefterow.

Men oftast blir rollfördelningen den traditionella. Mannen svettas med hammare och borrmaskin på kvällar och helger, kvinnan sliter med mat, tvätt och städning och sällan möts de två. Båda får skuldkänslor för att de inte hinner med barnen. Båda känner sig besvikna, lurade.
– De flyttar kanske aldrig in.

Att inleda ett stort husprojekt för att reparera ett förhållande eller ha något att prata om när barnen flyttat hemifrån vill Helena Lefterow avråda från.
– Lösningen är inte att sätta sig i ett vackert skal.

Av: Fredrik Kullberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top