Thailand basen för vår nye Linné

Botanikern Anders Lindström basar över en av världens vackraste trädgårdar. Han har dessutom upptäckt flera nya arter som fått namn efter honom.

Nong Nooch Tropical Garden

• Ligger cirka 15 minuter med bil söder om staden Pattaya, strax sydost om Bangkok.
• Från Bangkok: Buss till Pattaya, därefter taxi. Bor man på hotell i Pattaya har Nong Nooch egen skyttelbuss som hämtar vid hotellet. Be hotellet ringa. Bussen är gratis.
• Öppet 8-18 alla dagar.
• Inträde: 20 kronor för parken, 60 kronor för de olika showerna, såsom kultur- och elefantshow.
• www.nongnoochtropicalgarden.co

Thailand basen för vår nye Linné
Den botaniska trädgården Nong Nooch i Pattaya, Thailand är uppdelad i flera olika temaparker. Området är gigantiskt men ligger en bit utanför turiststråket.
Foto: Michael Töpfffer
Thailand basen för vår nye Linné
Kottepalmen Cycas Lindstromii är en av de tre växter som Anders Lindström hittills funnit och fått uppkallad efter sig.
Thailand basen för vår nye Linné
Det finns runt 2 000 orkidéer i alla färger att beskåda i parken.
Thailand basen för vår nye Linné
Dubbelkokosnöt.

Över 4 000 besökare från hela världen kommer varje dag till Nong Nooch Tropical Garden i Thailand.
Den jättelika, vackra botaniska trädgården ligger knappt två timmar sydost om huvudstaden Bangkok och har 16 000 olika växter utspridda i flera olika temaparker. Här finns bland annat ett orkidéhus, en kaktuspark och en palmsamling. Dessutom håller parken över 40 elefanter som besökarna får rida på.

Men trädgården är inte bara ett populärt turistmål. Här bedrivs också avancerad forskning och katalogisering av växter.

Chefsbotaniker är 34-årige svensken Anders Lindström, som av sina vänner ibland kallas den nya Linné.
Som chefsbotaniker ansvarar han för den botaniska samlingen där man bland annat studerar hur och hur fort växterna växer.
– Vi försöker få fram nya korsningar av växter som är bättre lämpade och mer tåliga, och som kanske har vackrare blommor och blad.
Anders Lindström brinner för sitt yrke och sin park.
– Aj då, här har visst någon klantig turist brutit av några grenar, säger han när han visar runt och ser en buske som ser lite stympad ut.

Han känner parken utan och innan, och bor i ett litet hus alldeles intill.
– Parken är utformad så att man kan känna och röra vid många av växterna. Vi vill att man ska kunna komma i närkontakt med dem, förklarar han.

Att Anders skulle välja botanikeryrket låg nära till hands: Pappa var chef på Bergianska trädgården i Stockholm. Där sprang Anders omkring som barn och lärde sig mycket om växter.

Knappt 20 år gammal fick han erbjudande att komma till Thailand och börja jobba i parken. Nu basar han över 2 600 anställda och har också lärt sig tala flytande thailändska.
Han bjuds ofta in till olika thailändska tv-program där han visar och berättar om spännande växter.
– De tycker att det är kul att jag som västerlänning pratar så bra thailändska.

Flera gånger per år reser Anders Lindström runt i världen, ofta till Sydamerika och inre Afrika för att leta nya växter till parkens samlingar. Det har lett till att den i dag har världens största samling av tropiska växter.

Tre helt nya växter har han hittat och kartlagt och fått uppkallade efter sig. Nu finns de att beskåda i parken.
– En av dem, en ingefärsväxt som heter Glubba Lindstromii, hittade jag av en slump på stranden mot Kambodjagränsen. Det var en helt ny art, berättar han stolt.
Även de två andra, kottepalmen Cycas Lindstromii och ingefärsväxten Curcuma Lindstromii tillhör parkens stolthet.

Thailand är ett land känt för sina orkidéer. Självklart har man en rejäl orkidésamling som också utgör parkens kanske mest uppskattade del.
– Det finns kanske 30 000 olika orkidéarter i världen, men vi har bara 2 000. Så just den delen är inte så stor, säger Anders Lindström blygsamt.

Vi vandrar runt i orkidéparken där blommorna hänger i huvudhöjd för att man ska se dem lättare. Här finns några riktiga rariteter, bland annat en blå orkidé från Sydamerika, som uppskattas vara värd runt 8 000 kronor.

Anders Lindström vill göra botaniken mer lättillgänglig och spännande. Därför har han skaffat udda och lite roliga växter till parken. En av dem är dubbelkokosnöten.
– Den ser ut precis som en människorumpa. Den brukar roa besökarna.

Av: Michael Töpffer

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top