Beskära eller ej?
Vårblommande klematis fordrar ingen beskärning (C alpina, C macropetala och C montana). Försommarblommande klematis som beskärs direkt efter blomningen kan blomma igen på sensommaren (C florida, C patens och C lanuginosa). Sommarblommande klematis (Jackmanii, C viticella och C texensis) ska beskäras på hösten eller tidig vår

Alla fotografier: Annika Christensen




Runt den vita enplansvillan i Ängelholm breder en fantastisk blomprakt ut sig. Här bor en trädgårdsmästare som lyckats med konststycket att få en prydlig och välordnad trädgård att samtidigt se riktigt vild och frodig ut. Man anar att det inte är någon slump.
– Jag har sysslat med odling hela livet och var en liten grabb när jag började som lärling på en plantskola. Tyvärr har jag aldrig haft tid att studera, men jag har lärt mig genom arbete.
Önskan sedan tonåren
När Ingvar var tonåring besökte han Norrvikens trädgårdar i Båstad, en oförglömlig upplevelse.
– I den japanska trädgården kröp jag in under en jättestor trollhassel. Guiden sa att vi kunde önska oss vad vi ville därinne i grönskan. Då tänkte jag att jag helst av allt ville bli en duktig trädgårdsmästare!
Han blev bönhörd. Sedan många år driver han en plantskola i Ausås och har även en försöksodling med olika fruktträd och bärbuskar.
– Men en egen trädgård skaffade jag först för drygt tio år sedan.
Klematis är en av Ingvars stora passioner. Bland hundratals olika växter i trädgården återkommer de överallt. Här och var skapar de märkliga illusioner. Blommar verkligen tallen med stora röda blommor? Och hur kan en rododendron vara översållad med blommor på sensommaren? Svaret är klematis
– Det är en lian som vill klättra upp i buskar och träd. Klematis i kombinationer är bra om man vill ha en lång blomning i trädgården. Man kan gärna ha ett par tre stycken runt ett träd, en tidig och några som blommar senare på sommaren.
100 sorter
Han odlar över ett hundra olika sorter. Klematis är ett stort släkte med flera olika grupper som skiljer sig i färg, storlek, blomningstid och bladform. En av Ingvars favoriter är den småblommiga Viticellagruppen. Men som en riktig samlare har han förstås ett gott öga till alla sina skyddslingar.
– Klematis är inte bara vackra utan också lättskötta och tåliga.
Ibland tycker jag att folk gör det onödigt svårt för sig med känsliga plantor som egentligen inte hör hemma i vårt klimat.
Gamla vänner
Ingvar känner sina klematis som gamla vänner. Han vet vilka som går att få i blom flera gånger, vilka som måste skäras ner ordentligt och när det är dags för lite extra näring. Många har han dragit upp från frö eller sticklingsförökat.
– Slänger man ut hundra frön av alpklematis blir alla plantor olika, röda eller blå. Sedan kan man välja ut en och sticklingsföröka.
Vi är många som köper växter med ögonen och hoppas att det ska bli lika fint som på plantskolans bild. Men ska det fungera måste basen vara bra, understryker Ingvar.
– Jordens kvalitet står för sju tiondelar av resultatet, dina kunskaper för två tiondelar och plantans egenskaper för resten.
Rosjord och kogödsel
Själv gräver han alltid en rejäl planteringsgrop, drygt en halvmeter djup och lika bred. Rosjord och brunnen kogödsel gör det luftigt och näringsrikt för rötterna. Sekatören gör resten.
– Jag klipper ner dem till omkring 20 centimeter. Då förgrenar sig plantan bra både över och under jord.
Så lyckas du med klematis
• Utnyttja träd och buskar som klätterstöd för dina klematis. Kombinera tidiga och sena sorter för en lång blomning.
• Klematis är fin som marktäckare. Lämpliga sorter är till exempel Clematis alpina eller Clematis macropetala. Krokiga grenar eller ett nät är bra stöd. Bind ner skott som vill uppåt.
• De flesta klematis trivs i halvskugga. Jorden ska vara fukthållande och näringsrik.
• Att klematisen blommar i butiken betyder inte att det är en bra planta. Däremot är det viktigt att rötterna ser starka och friska ut.
• Benmjöl stimulerar blomningen och kan ges under hela växtperioden.
• Plantera minst en halvmeter från husgrunden där det ofta är torrt och dålig jord. Plantan ska ner ett par decimeter djupare än vad den stått i krukan.
• Ställ plantan diagonalt i planteringsgropen och stick ner en bambukäpp som leder den fram till växtstödet eller husväggen.
• Om en gren plötsligt vissnar, klipp genast bort den. Sand runt plantan kan skydda mot den så kallade vissnesjukan som framför allt drabbar storblommiga sorter. Undvik att plantera en ny klematis där en har dött.
• Klipp ner plantor som växer dåligt. Det stimulerar nytillväxt.
• Klematis märkta E-planta är framodlade för vårt klimat. Titta efter småblommiga ‘Albina Plena’, ‘Riga’ och ‘Georg´.
Passar bra i kruka
En trädgård är inget måste för att odla klematis. De passar också bra i en kruka. Låt klematisen klättra mot en blomsterställning, spaljé eller på nät mot balkongräcket. En fördel med klätterväxter är att man har dem i bekväm ögonhöjd.
Se till att krukan är vidare upptill än nedtill så att rotklumpen går att få ut när det är dags för omplantering. Krukan ska vara minst 40 centimeter djup och ha hål i botten. Lägg en krukskärva i botten och grunda med lecakulor för dränering. Plantera i rosjord ett par decimeter djupare än vad den stått i krukan. Vattna regelbundet och tillsätt växtnäring en gång i veckan under vår och sommar.
Klematisen kan övervintra i krukan. Lägg den ner så det inte regnar in och täck med tidningar eller något annat som isolerar. Efter några år kan det vara dags att plantera om i en större kruka. Satsa på småblommiga sorter. De har tunnare rötter än de storblommiga och klarar övervintringen bättre.
Av: Madeleine Appelgren