10 tips för liten trädgård
1. Utnyttja hela ytan och utgå från mitten. Ett träd med bänkar runt, en berså eller ett litet lusthus är mer spännande än en tom gräsmatta.
2. Se upp för expansiva växter som kan ta över och träd som kommer att bli mycket höga.
Fråga alltid på plantskolan innan du köper.
3. En samstämd färgskala på perenner och
blommande buskar ger ett harmoniskt intryck.
4. Ett träd med vacker stam blir ett blickfång året runt.
5. En variation av höga och låga växter ger omväxling för ögat. Samma sak med bladformer. Här och var kan man lägga in kontraster. Pröva med stort mot litet, flikigt mot runt och så vidare.
6. Planera in några små gångvägar i mjuka
bukter. Avgränsa med rabatter, en stor sten,
en buske eller en fuskkulle som du bygger upp av torvblock eller sten och jord.
7. Vatten livar upp. Går det inte ha en damm, så satsa på ett fågelbad eller porlande vatten med en pump i en snygg balja.
8. Amplar och krukor är lätta att flytta runt om man vill möblera om på en liten yta.
9. Se till att perennerna avlöser varandra i blomning så upplever du årstiderna starkare. Blad med vackra höstfärger lyser också upp.
10. Bara för att det är litet behöver man inte avstå från bär och frukt. Lär av koloniträdgårdsodlarna – ett äppelträd med svagväxande stam, ett hallonland, krusbär och vinbär är en
trevlig bonus

Foto: Annika Christensen

Störst är inte alltid bäst. Det kan Ingeborg Falkenberg skriva under på. När hon pensionerades från sitt lärarjobb för tre år sedan sålde hon sin villa nära Ystad och flyttade till ett litet radhus utanför Ängelholm.
– Jag stortrivs. Dels med huset och läget, men framför allt med trädgården. Förut hade jag över 1 000 kvadratmeter att hålla ordning på. Där fanns jämt något risigt hörn och lite dåligt samvete som tyngde.
Lusthus och guldfiskar
Ingeborgs tomt är närmast i fickformat jämfört med den gamla, bara 150 kvadratmeter. Men här finns ändå det mesta man kan önska sig, inklusive en damm med guldfiskar och ett lusthus.
– Det här är en att-vara-i-trädgård. För mig handlar trädgård inte om att tävla med grannarna utan att det ska vara skönt att vara i den.
Ett andra vardagsrum
Det sexkantiga lusthuset i glas har blivit Ingeborgs andra vardagsrum. Fast det bara är fyra kvadratmeter får hon plats med en rottingfåtölj, ett litet bord, ljus och flera krukor med kryddväxter och blommor. Från tidig vår till sent in på hösten tar Ingeborg med sig sin kaffekopp och går ut och sätter sig i lusthuset.
– Jag läser mycket. Det är underbart att sitta här och höra hur vattnet porlar i dammen. När det börjar skymma på kvällarna ställer jag en kandelaber på bordet.
Kräfta i dammen
Den njurformade dammen är kantad av natursten. Växterna runt om är varierade både i bladformer och i växtsätt; höga raka iris, svärdsliljor och gullris till bulliga hortensior och flikiga ormbunkar. När Ingeborg böjer sig ner mot dammen pilar fiskarna genast fram – vankas det mat?
– Det är guldfiskar och en koikarp. Det bor en liten kräfta här också, men honom ser jag inte så ofta.
Silverpäron
Trots sin lilla yta känns trädgården spännande och inbjudande. Vid uteplatsens grönlaserade utemöbel växer rosa stockrosor. Bredvid löper en lavendelkantad stig fram mot ett knotigt silverpäron, runt en rönnsumak – som måste hållas efter – och fram till en av flera perennrabatter. Mycket hos Ingeborg går i rosa, blålila och grågrönt.
– Det är viktigt att färgerna stämmer. Det får inte bli för rotigt på en sådan här liten yta, menar hon.
Blommar alltid
Romersk malört, lammöron och funkia har bladverk som blir en lugn bakgrund mot färgklickar med rosenbönor, pioner, purpurklätt och rosor. På sensommaren blommar flox, kärleksört och dahlior och så Ingeborgs favorit fjärilsbusken. Från vår till höst finns ständigt något som blommar.
– Jag använder trädgården året om. Till julen brukar jag ställa granen i lusthuset. Det blir jättefint med belysningen som glimmar i mörkret!