Fixa vårens perenner nu

Perennen prunkar trofast i rabatten år ut och år in. Dela dina fleråriga växter nu och njut mångdubbelt av prakten nästa år.

Så planterar du

• Sätt plantan i en hink vatten en kvart så att rötterna blir rejält genomvattnade.
• Gräv en grop dubbelt så stor som rotklumpen. Grunda med ny jord blandad med kompost.
• Fyll hela gropen med vatten och låt det sjunka undan. Sätt ner plantan så att den hamnar i nivå med marken. Fyll på med jord under om det behövs. Sprid rötterna nedåt, utåt och fyll på jord på sidorna.
• Vattna. Under de närmaste veckorna behöver plantan vattnas hela tiden så att nya rötter kan utvecklas. Skydda med fiberduk eller annat skydd under varma dagar.
• Om växten blommar, klipp av blommorna. Då koncentreras växtkraften till rötterna

Fixa vårens perenner nu
1. Gräv först runt plantan med en grep.
Foto: Annika Christensen
Fixa vårens perenner nu
2. Skaka av gammal jord.
Foto: Annika Christensen
Fixa vårens perenner nu
3. Det syns var plantan vill bli delad. Passa på att rensa bort ogräs.
Foto: Annika Christensen
Fixa vårens perenner nu
Ibland måste man vara hårdhänt. Astilben går att dela med spaden.
Foto: Annika Christensen
Fixa vårens perenner nu
Av ett astilbestånd blev det fyra nya plantor.
Foto: Annika Christensen

Det bästa med perenner är att de bara blir fler och fler om de trivs. Men de kan behöva lite hjälp med förökningen. Genom att dela dem kan man sprida prakten i trädgården eller till vänner och bekanta.

Så får det bli för min humle. Vid portalen ner till havet på landet slingrar en gulbladig humle – svindyr på plantskolan – som lyser som guld mot granskogen.

Kruxet är att skönheten bara pryder halva portalen. Jag har med sticklingar, rotskott och fröer försökt att få till en klängande ranka så att det ska bli den där riktigt inbäddade känslan. Men inget vill sig. Jag vägrar envist att köpa en planta till.
Nu står hoppet till att dela plantan så att jag nästa år kan omslutas av en hel gyllene humlekrans efter morgondoppet.

Men det är inte bara för att dryga ut plantkostnaderna som man delar på perenner. Många fleråringar behöver delas med några års mellanrum för att må bra. De blir snabbt förvuxna, fula i mitten eller står och stampar i växten.

Av delningen får plantan ny växtkraft. Fast en del övervintrande växter vill inte röras för ofta. Det gäller till exempel pion, brudslöja, plymspirea och Mose brinnande buske.

Hösten är den bästa tiden att dela perenner. Grundregeln är egentligen att perenner som blommar på våren delas på hösten och höstblommande växter på våren.
Har du fritidshus långt borta måste du kanske tumma på den regeln. Det viktiga är att växten har blommat över.

Så här delar du perennerna

1. Lungörten är en bra kantväxt och inte omtyckt av sniglar. Blommar tidigt på våren och finns i olika färger. Den växer fort till sig och behöver delas ofta.

Gräv först runt plantan med en grep, som är lite snällare mot rötterna. Bänd sedan upp rotklumpen med spaden. Ge akt på lökar som du glömt bort att du planterat just där. De kan sitta fast runt rotklumpen. Gå igenom den och sätt ner lökarna igen där du vill ha dem.

2. Skaka av gammal jord så att du ser hur rötterna går. Lite av den gamla jorden kan vara kvar om jorden verkar frisk och du ska behålla plantorna i din trädgård.

3. Ofta syns det var plantan vill bli delad. Det kan räcka med att försiktigt sära på rötterna med fingrarna. Lungörten har många små plantor som man kan bryta loss eller ta hjälp av kniven.

4. Passa på att rensa bort ogräs mellan plantorna, särskilt fleråriga rotskott som kan sprida sig i trädgården. Ta också bort döda delar av plantan och rötter som är dåliga.

5. En hink eller korg med botten i är bra att bära plantorna i så spiller du inte jord över hela tomten.

6. Plantera direkt i ny jord, förbättrad med lite kompost, men vänta till nästa säsong med att gödsla. Vet du inte var du vill ha plantorna, sätt dem i krukor så länge.

Perenner bra som krukväxter

• Får du plantor över när du delar, låt dem bli krukväxter ute nästa år. Perenner i kruka är ett bra alternativ till sommarens ettåriga krukblommor som snabbt blommar över. Det går alldeles utmärkt att låta perenner övervintra i krukor utomhus.

• Håll dig till en sort i varje kruka. Se till att krukan är frosttålig och rejält stor. Det måste finnas gott om plats för rötterna. Ett dräneringshål i botten på krukan krävs.

Täck hålet med en krukskärva så att fuktigheten hålls kvar. Under växtsäsongen behöver perenner i kruka vattnas ofta men vill inte stå ständigt med blöta rötter. De måste också ha regelbunden gödning i krukan hela säsongen.

• När vintern närmar sig, täck med säckväv, granris, löv eller en kartong. Flytta krukan så den är skyddad för väder och vind. Till våren kan perennen delas eller sättas i större kruka. Trevliga perenna krukväxter är hosta, vintergröna, dagliljor och alla sorts nävor.

• Perenner är uppskattade som presenter eller på plantbytardagar. Skölj bort all jord så att bara plantans rötter är kvar. Annars riskerar du att smitta ner andras trädgårdar med snigelägg, kirskålsrevor och annat oönskat. Sätt plantan i ny ogödslad jord i rena krukor och stick ner namnlappar.

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top