Du behöver
• Ståltråd, cirka 1,5 mm tjock och 38 cm lång. En mjukare är lättare att arbeta med än en väldigt hård.
• Bomullssnöre, bomullssnodd, av den kraftiga flätade typ som används till exempel till upphängning av 1700-talsgardiner. Cirka 6 kr/m.
• Ögon av glas som sys fast 5i ögla på baksidan. Drygt 40 kr för sex stycken.
• Tovningsnålar, köp flera, de går lätt av. Cirka 20 kr/st.
• Sax
• Tång
• Nåldyna eller en bit tät skumplast att tova mot.
• Kardad ull i valfri färg, mängden beror på hur stadig och lurvig hund du vill göra. Det går inte åt så mycket . cirka 40-60 kr/hg.

Foto: Sonoko Sato och Erich Blunck

Foto: Sonoko Sato och Erich Blunck

Foto: Sonoko Sato och Erich Blunck

Foto: Sonoko Sato och Erich Blunck

Foto: Sonoko Sato och Erich Blunck
Så här gör du
1. Kroppen
Knipsa av en bit ståltråd, cirka 38 cm lång. Dela den på mitten. Lägg bitarna i kors och vrid ihop till en kropp, 6–8 cm lång.
Benen ska vara ungefär lika långa så hunden slipper halta. Trä bomullssnodd på varje ben så att hela benet blir täckt. Det kan vara lite pilligt (se bild 1).
2. Benen först
Dra ut en bit kardad ull (det kallas också kardflor) till en ganska tunn remsa. Håll fast remsan mot ett ben upptill vid kroppen och linda ullen ganska hårt runt benet.
Lägg ner benet mot nåldynan/skumplasten och fäst ullen genom att picka upp och ner genom materialet med tovningsnålen. Den har små hullingar som gör att materialet filtar ihop sig när man för nålen upp och ner.
Är ullbiten för lång, så lägg den runt blivande foten och vira den uppåt igen. Du märker snart hur det fungerar. Ju mer du pickar, desto stadigare blir materialet och på det här sättet bygger man upp formen.
Lägg på mera ull där det behövs och picka vidare med nålen (se bild 2).
3. Huvudet
Forma ull till en ganska hård boll. Picka den rund, lägg på mer material om det behövs.
Lägg bollen mot nåldynan/skumplasten och bygg upp det. Har man hållit på med nålbindningen en stund så gör man det naturligt, eftersom det är mycket lättare att arbeta så (se bild 3).
Gör sedan en mindre nosboll eller en lite bönformad avlång form för en längre nos. Låt den vara öppen och otovad där den ska fästas på huvudbollen.
Prova hur det ser ut. Nålbind fast nosen när du tycker grundformen är bra.
Gör en antydan till veck vid nosroten där ögonen ska sitta. Då blir det lättare att få till hundutseendet sedan.
Lägg på mer material i pannan, nacken och i bogen. Gör en rund mage, lår och höfter. Förhoppningsvis har du en modell hemma att titta på.
4. Öron, nos och svans• Forma en mycket liten tuss något spetsig och picka den stadig och platt till ett öra. Låt ullen vara mjuk och fluffig där den ska fästa på huvudet (se bild 4).
Vill du vika ner ett öra eller göra dem hängande, så vik ner dem när de sitter fast på huvudet. Picka sedan på vikningen med nålen så filtar örat fast sig i den form du vill.
• Nosen görs av en mycket liten tuss som picks hård och sedan kan flätas på plats. Den som vill göra mun och tunga kan forma en liten haka och picka en grop ovanför, där en pytteliten tunga i avvikande färg kan fästas.
• Svans formas av en hårdpickad rulle. Tjocklek och längd som det blir klädsammast. Lämna en luddig kortända att fästa svansen med på kroppen.
Lägg till mer material eller picka inbuktningar och gropar tills du tycker att det ser ut som en trevlig liten hund. Färdigt!
Av: Kerstin Alvestrand, Sonoko Sato