Populäraste sorterna
1. Leen van der Mark
2. Monte Carlo
3. Abb
Tre nya favoriter
1. Barcelona
2. Seadov
3. Debutante




När ljusstakar och julpynt städats bort skyndar jag mig att köpa en första bukett med tulpaner. Jag är inte ensam. Under högsäsong köper svenskarna en miljon tulpaner om dagen.
Riktigt lyxigt känns det att gå till blomsteraffären och välja en tulpan i taget, som i en godisaffär. Alla har sin karaktär.
Vissa böjer elegant sina nackar och slår ut sina blad vitt och brett. Det gäller den gula ‘Monte Carlo’, som i många år varit svenskarnas absoluta favoritsort.
I år har den ersatts av den tvåfärgade ‘Leen van der Mark’ på topplistan över de tulpaner som säljs mest i Sverige. Den är mer samlad i sin karaktär.
För att få mer variation i buketten är det roligt att blanda in andra blommor. Ranunkler och ginst är exempel på arter som ger tulpanerna ännu mer vårlig prägel.
Själv missar jag sällan att ta in några kvistar med luddiga videkissar, som höjer sig över färgprakten.
Dessutom ger tulpanerna mig en anledning att klättra högst upp i skåpet och välja bland vaser och krus som jag nästan hunnit glömma.
Ett fång tulpaner nedstuckna bland stenarna i en vid glasvas lurar mig nästan att tro att de vuxit upp av sig själva. De ger en föraning om att snart är det dags på riktigt, i rabatten.
Så står sig tulpanerna riktigt länge
1. Köp tulpaner som är så pass utslagna att de klart bekänner färg.
2. När du kommit hem, snitta av någon centimeter på stjälkarna med vass kniv.
3. Låt emballaget sitta kvar på knippan ett par timmar när tulpanerna kommit i vatten. Då fylls alla celler med vatten, så att tulpanerna och bladen håller sig raka och fina.
4. Eftersom tulpaner strävar mot ljuset är det bra om de står under en lampa de första timmarna.
5. Ställ vasen svalt på natten, så håller de längre.
6. Tulpaner vill ha mycket kallt vatten i vasen. Det är ett nytt skötselråd, som ersätter den seglivade myten att blomman trivs bäst i bottenskyla.
7. Byt vatten efter ett par dagar och snitta stjälkarna igen.
8. Placera inte blommorna i närheten av ett fruktfat. Etylengasen som utsöndras naturligt av frukt gör att tulpanerna vissnar fortare.
Av: Anette Sievers,