









Gröna fönster är en tröst för mig när solen inte når över hustaken. Då kan jag sitta i min djungel och drömma att jag bor i ett land där allt som växer frodas till otämjda träd och buskar.
Krukväxter är trevligt – och dessutom bra för hälsan. Gröna, bladrika växter som snabbt blir stora bidrar med mycket syre.
Vi är också allt fler som bor i ljusa, öppna hus och lägenheter där grönskan gärna får breda ut sig.
Det kan vara en anledning till att de gröna mormorsblommorna går mot en ny vår. Blad säljer som aldrig för.
– Många människor har numera större fönster och mindre gardiner, konstaterar Inger Ruckle, florist på
Bladverket i Stockholm som specialiserat sig på stora krukväxter.
– Eftersom nutidsmänniskan har bråttom och ofta inte vill pyssla så mycket själv är det stora växter som gäller redan från början.
Det får gärna vara upplindat eller uppstammat någon meter högt i snygga krukor.
Utanför storstan kan det vara svårt att få tag i stora gröna växter. Det som finns i butikerna är ofta små plastkrukor med mindre plantor, som man själv får driva upp till större storlek.
Anledningen till bristen på trädlika krukväxter är stordrift och transport.
Bengt Syrén på Kvarnby handelsträdgård i Skåne odlar krukväxter som säljs till grossister, som i sin tur kör ut växterna till blomsterhandlare.
Så här förklarar han hur bristen på stora växter uppkommer:
– Allt ska passa i standardpåsen på standardvagnen. Stora krukväxter passar inte in i containern. Men om vi väl har fått ut dem till hyllorna hos blomsterhandlarna säljs de.
Han skulle själv gärna driva upp fler stora peperomia och ormbunkar – två av de sorter han odlar.
Och Nils-Erik Pettersson på Källgårdens handelsträdgård vill gärna sälja ampellilja, vid sidan av alla de andra gröna växter han nosar rätt på i Costa Rica och andra avlägsna länder.
– Mitt största problem är att hitta bra växtmaterial. Jag har jagat ampellilja överallt men den är svår att få tag i.
Den snabbväxande grönskan är kanske svår att finna i blomsterhandeln – men den frodas fortfarande hos många av våra mammor och mormödrar i Sverige.
Vill du ha en egen blomma så är det bara att knipsa av nedhängande skott.
Så gjorde jag för många år sedan och min ampellilja har klarat både flytt och perioder av ökentorka.
När den blivit trött har den fått göda komposten och jag har samtidigt planterat några nya skott från ampelliljan. På bara några månader har en ny grön djungel grönskat i mitt fönster.
Det är sådana här trofasta kompisar som gör att jag andas lite lättare. Och nu har de blivit moderna igen. Välkomna tillbaka!
Av: Anette Sievers