

APRIL
Städa och rensa. Ordna upp bland trädgårdsredskapen, så att du är redo med spadar och luckrare nu när allt sätter igång.
Klipp ner torra perennstänglar och räfsa fram konturerna av rabatten.
Plantera rosor och buskar. Plantera rosor och buskar nu när marken är tinad och fortfarande fuktig. Tänk på att skydda dem mot den starka vårsolen. Även träd är bäst att få ner i jorden innan värmen sätter fart på allvar. Ge dem ett par stödstolpar och gnagskydda barken.
Premiär. Första utekrukan kan äntligen ställas på trappan! Penséer är den klassiska pionjären i krukor och balkonglådor, men det finns andra plantor som tål några frostnätter, som ranunkel, förgätmigej, tusensköna, jordviva, julros och viol.
Beskär. Musöron på björken är en signal om att rabattrosorna ska beskäras. Kapa ner till ett par decimeters höjd, strax ovanför fjärde, femte ögat. Buskrosor kan tas ner till cirka en halv meter. Klätterrosor ska inte beskäras annat än det som är visset eller sidogrenar som stuckit iväg.
MAJ
Knölar och lökar. Gräv ner knölar och lökar som blommar på sommaren, till exempel gladiolus, dahlia och anemon. Sätt ner dem i jorden i en korg av aluminium eller plast så blir det lättare att ta in dem till vintern – och det är större chans att du får ha dem i fred för sorkarna.
Jorgubbar. Plantera växter som tål en frostnatt, till exempel jordgubbar. Förodlad persilja kan du också sätta ut nu, eller varför inte ge den planta du köpte i livsmedelshyllan chans till ett nytt liv.
Gödsla. Gödsla blomsterrabatter, buskar och häckar. Även utblommade lökar kan få lite extra näring så får de en bra start nästa vår.
JUNI
Håll efter. Nyp av frökapslar och blomställningar på buskar som blommat över, till exempel syrén, gullregn och rhododendron. Fröbildningen stjäl kraft från plantan och blommorna blir färre nästa år. Behöver busken klippas, är det rätt tid nu.
Så ärtor. Ärtor sår du när jorden är uppvärmd, så att fröna inte ruttnar i jorden. Var noga med att vattna hela säsongen så har du skörd länge. Ärtor vill ha jämnt fuktigt.
Så tvååringar. Fingerborgsblomma är en tvåårig växt som du sår nu. Den kommer snart upp med en bladrosett, men blommar inte förrän nästa år. Efter ett par år dyker den upp som en kär vän lite där den vill
Beskär. Beskär vintergröna växter som buxbom, järnek och tuja.
Fram med gräsklipparen. Nu börjar gräset växa på allvar, klipp ofta! Så länge gräset inte gått i frö är klippet fint att lägga under buskar och i rabatter för att hålla ogräset stången. Det göder samtidigt.
Håll efter skadedjuren. Plocka sniglar varje dag om eländet är utbrett. Bästa tiden är tidig morgon, kväll eller efter regn, då sniglarna är aktiva. Gå då och då över växter som gärna drar till sig bladlöss, som rosor och malört.
Ge stöd. Bind upp klängväxter och tomater som börjat sätta fart.
Av: Anette Sievers, Lotta Palmelius