7 tips för en rik vår
1 Välj lökar av god kvalitet, billigast är inte bäst. Handla gärna där du vet att det finns kunnig och intresserad personal som har koll på vad de köper in.
2 Planteringsdjupet ska vara ungefär två–tre gånger lökens storlek. Hellre lite för djupt än för grunt. Rotanlagen bör vara nedåt, men för de minsta lökarna kvittar det.
3 Som gödsel anses benmjöl passa speciellt bra, vettigt näringsinnehåll och långtidsverkande. Mängden beror på lökarnas storlek och jorden, men ungefär en eller två matskedar kan myllas ner per normalstor lök vid planteringstillfället.
Men benmjöl lär också kunna locka till sig allätare som räv och grävling, som kan få för sig att gräva upp lökarna för att komma åt benmjölet.
4 Placera gärna lökväxterna på de varmaste platserna i trädgården, i söderläge och invid huset. Lökväxter gillar väldränerad mark där de inte riskerar att ruttna bort. Många vårlökar föredrar torr och grusig jord framför näringsrik trädgårdsjord.
5 Sätt grupper av lökar. Det är
ingen idé att knussla. Tio eller tolv lökar är ett minimum. Det får gärna bli femtio eller hundra.
6 Lökar är vackra i ängsliknande gräsmattor, tillsammans med stenar och under buskar och träd. Trivs gör de oftast också på sådana ställen. Vill att det ska se ut som om lökarna har spridit sig själva naturligt? Ta en näve lök, släng upp dem en liten bit i luften och plantera där de landar.
7 Plantera gärna vårlökar bland stora perenner, då slipper man klippa ner dem. Efter att lökarna vissnat döljs de av de uppväxande perennerna

När vårvintern är som mest gråbrun sticker de första vårlökarna upp sina färggranna huvuden. Den allra mörkaste årstiden är över och värmen är långsamt på väg tillbaka.
Att odla de vårblommande lökarna är ganska lättsamt. De kan stå på de flesta platser i trädgården, i rabatter, i gräsmattan eller inklämda bland träd och buskar.
Du kan plantera hela hösten, men ju senare det blir, desto större risk att lökarna inte hinner rota sig. Det gäller speciellt smålökar.
Den tidiga blomningen är speciellt attraktiv och de lökarna hör dessutom till de mest lättodlade. Ofta sprider de sig bra och klarar sig långt upp i Sverige. I början av säsongen är dofterna nästan lika viktiga som färgerna och naturen är så lyckligt inrättad att de mest lättodlade av alla vårens lökväxter, narcisserna, också doftar gott.
Vill man få upp dem extra tidigt så ska de placeras i varma lägen, gärna invid husväggar och i sydsluttningar. Lite torr och grusig jord blir snabbare varm på våren och gör också att lökarna kommer upp fortare.
Den torra jorden ökar dessutom chanserna för lökarna att överleva till nästa år. Största anledningen till att de slutar komma upp är nämligen att de ruttnar när jorden är för fuktig.
Rådjur och gnagare undviker en hel del av de tidiga lökarna, till exempel påsk- och pingstliljor, snödroppe, vintergäck och den ståtliga kejsarkronan. Däremot tycker de att tulpaner och krokusar är mums.
Av: Ann-Christin och Dan Rosenholm