Så sköter du din orkidé
• Sätt den i ditt ljusaste fönster under den mörka årstiden, helst
söderfönster. Flytta till annat väderstreck vår och sommar. Annars blir det för soligt och bladen kan få brännskador.
• De flesta orkidéer trivs bra i rumsvärme, men vissa vill gärna ha svalare på natten. Ofta räcker den temperaturskillnad som blir av kylan utanför fönstret, stäng annars av elementet nattetid.
• Använd inte vanlig blomjord, som är för kompakt och näringsrik. De flesta tropiska orkidéer lever i träden, direkt på barken eller mossan. Köp färdig orkidékompost eller gör egen av frisk tallbark, björn- och vitmossa. Byt kompost när den börjar bli nedbruten, oftast efter ett par, tre år. I det här fallet betyder alltså inte “kompost” att du ska låta den brytas ner innan du använder den.
• Ge hela växten ljus, både blad och rötter bildar klorofyll. Därför är en kruka i genomskinlig plast bäst. Keramikkruka med hål i är snyggare, men torkar fortare ur. Växten brukar också själv lösa ljusbehovet genom att kasta ut långa luftrötter utanför krukan – dem ska du alltså inte klippa av!
• Hur ofta du vattnar beror på årstid och värmen inne. Känn på komposten eller på krukans vikt. Dränk komposten varje gång du vattnar och låt den nästan torka upp helt mellan varven.
• Blanda i näring vid ungefär varannan vattning under tillväxtperioden. Det finns speciell orkidénäring, men man kan också tillsätta några droppar vanlig krukväxtnäring.
• En del orkidéer behöver en sval period för att blomma igen. Det kan räcka med att stå ute på sommaren eller vid ett öppet fönster under sommarnätter. Andra vilar helst under vintern på ljus, sval och frostfri plats.
• Klipp inte bort de stänglar som har blommat, bara de som har gulnat. Hos vissa, till exempel Phalaenopsis, kan det komma nya stänglar från de gamla

Foto: Susanna Rosén
Förnäm och svårflörtad är första intrycket av orkidén. Är det verkligen värt att hålla på med en så kitslig sak, kan man tycka. Men har man väl öppnat ögonen och famnen för denna snygging är det svårt att bli mätt. Som karameller i långa rader lyser blommorna på sina stänglar, den ena arten vackrare än den andra.
Så nog är den mödan värd. Och faktiskt, så himla svårskött är inte orkidén. De sorter som finns att köpa i affärerna har sina förfäder i regnskogen och passar riktigt bra i vårt inomhusklimat. I dag är inte heller denna blomma så exklusiv.
Till priset av en bukett snittblommor kan du få din första orkidé. Och skulle den inte vilja blomma igen, så har du ju faktiskt haft glädje av skönheten under många veckor.
Fast risken är stor att fönsterbrädan fylls på av flera sorter. För bläddrar man i boken “100 orkidéer” (Semic) väcks samlarinstinkten: Vill ha! Allihopa. Boken är skriven och fotograferad av författaren och journalisten Susanna Rosén, som själv har en liten orkidésamling.
Av: Lotta Palmelius