
Foto: Eva Olsson

Foto: Eva Olsson

Foto: Eva Olsson

Foto: Eva Olsson

Foto: Eva Olsson
När mörkret tätnar gäller det att ta till alla må-bra-knep som finns. Lys upp trädgården som vilar där ute. Det finns mycket vackert att njuta av, bara man får upp ögonen för det.
Första steget kan vara att köpa en enkel spotlight på spett och flytta runt den för att se hur du når störst effekt.
– Prova dig fram och lek, säger Pia Hedén, trädgårdsdesigner på Slottsträdgården Ulriksdal utanför Stockholm.
– Rikta en spot i lite olika vinklar mot ett träd eller ett vackert gräs. Tänk på att ingen ska bli bländad, inte heller grannen. Kanske kan man ha en liten happening med några vänner och ta med sig lite glögg ut i trädgården när man testar ljussättningen.
Men vad kostar festen? Ungefär lika mycket energi som mysbelysningen inne. Kostnaden för att låta en utomhusspot med halogen lysa några timmar om dagen under ett år är ungefär lika stor som att ha en lampa tänd på fönsterbrädan.
Dessutom kommer det allt fler energisnåla alternativ. LED-lampor drar bara en tiondel jämfört med vanlig belysning. Solcellsdrivna lampor drar förstås ingenting alls, men i vårt land fungerar de dåligt när vi behöver dem som bäst.
Då är det ett bättre knep att sätta ut en stor lykta med ett blockljus där man vill skapa lite stämning.
– Det handlar om att lyfta fram det man vill se och skapa rumskänsla ute, säger Pia Hedén. Ljus ger ett djup i trädgården. Det ser inbjudande ut och kan göra att man känner sig lite tryggare, även när man är inne och tittar ut genom fönstret.
Med små medel kan du få mycket vintrigt trädgårdsmys. Men tänk på att belysningen ska vara avsedd för utomhusbruk och att du ansluter till ett jordat uttag. Sladdarna kan du kamouflera lite grann i gräset eller i det yttersta jordlagret, men det krävs en elektriker för alla fasta elinstallationer. Om du är osäker på vad du kan göra, ring och fråga!
När du har testat klart och vet ungefär var och vad du vill lysa upp kan det vara dags att ta nästa steg och ta hjälp av ett proffs.
– Likaså om du vill lysa upp ett stort träd, säger Pia Hedén. Då krävs starkare lampor än de små spotlights du kan flytta runt själv.
Sätt ljus med olika lampor
Halogen Ger ett starkt och klart ljus. Vanligt i spotlights både inne och ute. Du får dubbelt så mycket ljus som med glödlampa med motsvarande wattal. För lågvoltshalogen (12 volt) krävs transformator. Nätspännningshalogen på 230 volt pluggar du i direkt i uttaget. Metallhalogen är ett lågenergialternativ som drar en femtedel så mycket energi.
LED Den mest energisnåla typen av belysning. En bra 1 watts lysdiod motsvarar en 10 watts glödlampa. Kan ge ett blåaktigt sken, men det finns även lampor som korrigerats för att likna ljuset från en glödlampa. Kolla! Vanligt som stämningsbelysning.
Lågenergilampa Ger ett mjukt, lite gulaktigt ljus. Drar en tredjedel av den energi som en glödlampa kräver och håller längre, så det lönar sig att använda den i utebelysningen vid entrén.
Solceller Fungerar under sommarhalvåret, framför allt som stämningsbelysning.
Källa: Energimyndigheten
Så här mycket kostar det
Om du har en lampa tänd 6 timmar per dag i ett år kostar elen så här mycket:
40 W glödlampa 88 kr
35 W halogen 77 kr
11 W lågenergilampa 24 kr
1 W LED 2 kr
Viktigt att tänka på!
Timer. Sätt timer på din utebelysning, så att du njuter av ljuset när du kan se det. Det finns också skymningsrelä att koppla till.
Jordfelsbrytare. Installera jordfelsbrytare på det uttag där du ansluter din utebelysning. Det är en billig försäkring mot att skadas av strömförande ledningar.
Elinstallation. Anlita alltid hjälp av elektriker för permanent installation av utebelysning, till exempel om du måste gräva ner kablar eller lysa upp ett stort träd. Om något händer riskerar du annars att hemförsäkringen inte gäller.
Städa. Rengör dina lampor från spindelväv och avlagringar ett par gånger om året.
Gör vackra islyktor
Islyktorna gör du lätt själv en frostig natt.
1. Häll vatten i en hink och lägg i några kvistar granris, tuja eller kottar som dekoration.
2. Låt dem stå ute över natten i minusgrader, eller ställ in i frysen. På morgonen har kanterna fryst till is –vattnet som inte har fryst häller du ut.
3. Vänd upp och ner och sätt över ett stearinljus i en låg ljusstake.
Av: Anette Sievers