Snabbfixa hyacinterna

Hyacinten ger snabbt stämning och väldoft. Fynda ett helt gäng och gör några fina arrangemang själv.

Snabbfixa hyacinterna
Juldofter.
Foto: Annika Christensen
Snabbfixa hyacinterna
Tåliga mot kyla.
Foto: Annika Christensen
Snabbfixa hyacinterna
Flygande hyacinter.
Foto: Annika Christensen
Snabbfixa hyacinterna
Låt en gammal bakform bli tillfällig kruka åt dina hyacinter. Pryd med stenar från sommarstranden.
Foto: Annika Christensen
Snabbfixa hyacinterna
Frusen dekoration.
Foto: Annika Christensen

Arrangera hyacinter i korgar, krukor, på djupa fat, i vackra plåtburkar och zinkbehållare, allt efter din personliga smak. Det behövs inte så mycket för att det ska bli fint.

Zink och aluminium med sina grå färgnyanser gör sig extra bra tillsammans med rosa eller ljusblått. Det blir ett lyckat möte mellan trend och tradition. Gillar du den mer rustika stilen, kan du med fördel kombinera hyacinterna med kottar, mossa, juläpplen, halm och hö. Eller varför inte dekorera med grönkål, som är så vackert!

Hyacinten är, till skillnad från till exempel julstjärna, mycket tålig mot kyla och klarar faktiskt någon enstaka minusgrad, om plantan sätts ut när blomman är i knopp. Under milda vintrar passar den därför perfekt i utomhuskrukor och balkonglådor tillsammans med ljung, murgröna och andra tåliga växter. Hotar en extra kall natt kan du lägga juteväv över blommorna, eller ta in krukan tillfälligt.

Hyacinter som står i uterummet eller på verandan kan blomma under flera veckor, om temperaturen håller sig mellan 5 och 10 plusgrader. Det är ett bra sätt att glädjas åt hyacinter om du är allergisk mot doften, men inte vill avstå helt.

Juldofter
Späd på juldofterna med apelsin- och citronskivor på långa kanelstänger, röda äpplen och hyacint. Mossa, murgröna och ormbunke och ett värmeljus i en rostig plåtstrut ger stämningen.

Hämta inspiration från skogen och sätt ett par vita hyacinter i en träkorg med lite mossa och kottar. Svårare behöver det inte vara att göra en julgrupp.

Med grönkål
Grönkål är vacker garnityr på julbordet, men inte bara där! Låt grönkålen få ackompanjera en hyacint och murgröna i en vackert åldrad skål.

Tåliga mot kyla
Hyacinter är mycket tåliga mot kyla och klarar till och med någon enstaka minusgrad.

Så här sköter du din hyacint

• Vattna sparsamt. Hyacinten har all sin kraft i löken när du köper den och behöver egentligen ingenting mer för att slå ut. Du kan, om du vill, vattna lite försiktigt när du kommit hem med krukan, men inte för mycket eftersom stjälken då blir lång och blomman riskerar att välta.

• Om du ändå har fått några rangliga hyacinter, klipp av dem och ställ i en vas. De håller nästan lika länge som på lök.

• Ställ hyacinten svalt på natten. Då varar blomningen längre. Om du köper många hyacinter samtidigt kan du placera några av dem ljust och svalt hela tiden, och ta in dem i rumsvärmen efterhand.

• Om du vill ställa löken i lökglas, ta försiktigt bort krukan och skölj av jorden. Rötterna ska vara rena och vita. Fyll vatten i glaset och låt rötterna hänga ner. Ingenting av löken får stå under vatten, då kan den ruttna.

Frusen dekoration
Skölj jorden av en blommande hyacint och ställ ner den i en mjölkkartong, gärna tvåliters. Fyll på med vatten och lägg en brädbit och en sten ovanpå, så att blomman inte flyter upp. Ställ kartongen utomhus eller i frysen. Ta bort brädbiten och fyll eventuellt på med lite vatten till, och frys igen.
Iskuben med hyacinten blir en fin dekoration utomhus, eller lägg den på en bricka på bordet när du dukar, i stället för snittblommor. Men underbart är kort – när isen smält är blomman förstörd.

Flygande hyacinter
Eftersom hyacinten inte kräver vatten går den att använda i hängande arrangemang med mossa. Det blir som att ha flygande exotiska fåglar i julfönstret.
Ta först av krukan. Håll mossan på plats med tunn ståltråd eller spoltråd. Forma mossan till en fågelkropp, men låt knoppen sticka ut. Mossa finns att köpa
i fyrkantiga bitar som är lätta att jobba med. Dekorera kroppen med julgransglitter och häng upp!
Hyacinterna slår ut efterhand och vänder då även halsen uppåt, mot ljuset. Duscha då och då med en sprejflaska vatten så håller mossan sig fräschare.

KOLLA DOFTEN

Mycket eller lite doft? Det är svårt att avgöra när du bär hem din gröna hyacint. Men sedan ett par år tillbaka behöver du inte köpa grisen i säcken.
Kolla doftmärkningen:
v = svagdoftande
vv = medeldoftande
vvv = fyllig doft

Av: Eva Robild

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top