Kort om Christel Malmberg
Namn Cristel Malmberg
Ålder 49
Yrke Lärare
Familj Maken Göran Sandberg
Bor Villa i Södertälje
Jordtyp Pinnmo och fyllnadsmassor
Trädgårdsmotto Jobba på våren när lusten är störst och njut sedan.
Favoritblomma Doftpion Sarah Bernhardt
Värsta trädgårdsminne Alla glupska mördarsniglar. En morgon hade de ätit upp alla mina funkiablad, bara ett av alla exempel.
Nästa trädgårdsdröm En trädpion.




Det var inte de bördigaste bitarna som blev tomter till de egnahem som byggdes på 40-talet. Det lilla huset i Södertälje där Cristel Malmberg bor ligger i en sluttande tallbacke där växterna måste kämpa mot solgass och myror.
Till råga på allt får de stå ut med att Cristel och hennes man Göran odlar en kärlek till Italien. Varje sommar är de borta ett par veckor och trädgården måste prunka av sig själv.
Lathet och blommor, hur går den ekvationen ihop?
– Lösningen heter tåliga perenner och mycket arbete på våren, säger Cristel. Då är lusten som störst och jag kan jobba hur mycket som helst, men sedan måste växterna klara sig utan passning. De får inte vara känsliga och behöva mycket vattning, för det kan jag inte kräva av dem som ser efter huset.
Trädgården blommar från mars till oktober, från regnbågsirisen Katherine Hodkins till höstanemon. När vi hälsar på i början av juni blommar bland annat trädgårdsnattviol, lunddocka, tovsippa, akelja och flera sorters näva.
– Jag har lärt av misstagen, säger Cristel. Långt ifrån allt jag har planterat har klarat sig. Jag har köpt massor med perenner som jag har drömt om, bara för se dem tyna bort. Vitt löjtnantshjärta har jag satt två gånger liksom blå bergvallmo, men det vill sig bara inte.
Frånvaron av ett par sorters växter är emellertid inte något en besökare hänger upp sig på, det räcker gott med det som finns. Man går in i genom ett doftstråk av kaprifol. En klematis svingar sig i en stor tall och längs gångar och trappor av ölandssten löper de frodiga perennrabatterna.
Längre upp övergår ett stenparti med kryddväxter i en brant sluttande allmänning, som ingen gör anspråk på. Här får silverarv och backnejlika breda ut sig och längre upp stora snår av nyponrosor och syrener.
– Det fanns en fin grund i trädgården att bygga på när vi flyttade in, eftersom de gamla ägarna hade odlat mycket, säger Cristel. Men jordmånen måste jag fortsätta att kämpa med och det handlar inte bara om pinnmon. Varenda gång jag sätter spaden i jorden stöter jag på porslinsskärvor, tegelbitar och spik som vittnar om billiga fyllnadsmassor.
Växterna är duktiga på att äta upp den matjord som finns, i alla fall de växter som överlever. Cristel tittar i sin trädgårdsdagbok för att påminna sig om de sorter som fungerade och de som försvann. Här finns teckningar över rabatterna och namn på nya blommor som ska fylla hålen, till exempel nävorna Splish splash och Rozanne – om de bara ville dyka upp i handelsträdgården någon gång! Någon tveksamhet om överlevnad finns inte. Nävorna tillhör ett släkte som har klarat provet i tallbacken.
Cristels 5 bästa tips
- Lägg på mycket kompost, gärna med inblandning av krossade äggskal. Det läcker ut kalk till jorden länge.
- Välj perenner som tål en karg jordmån, som nävor, gullviva, fingerborgsblomma och röd solhatt.
- Jobba mycket med jordbearbetning och gödning på våren. Det bäddar för en lat sommar. Lägg på många säckar kogödsel och gärna lite Algomin. Det är ett algpreparat som göder. Lökarna mår bra av benmjöl efter blomningen.
- Plantera flera plantor av varje sort, gärna tre. Då blir intrycket mindre plottrigt.
- Använd dig av den kunskap som duktiga trädgårdsmästare på välsorterade handelsträdgårdar har. De kan ge råd om allt.