Vill du göra som Piet, tänk så här:
- Skapa en huvudattraktion varje årstid, från vårlökar tidigt på våren, via sommarens blommande perenner och tjusiga blad till höstens storvuxna prydnadsgräs och starka färger.
- Tänk dig växterna som på ett svartvitt foto. När färgerna är borta ser vi tydligt om formerna håller måttet.
- Använd många perenner av en och samma sort som får återkomma i grupper på flera ställen. Någon enstaka växt i fel grupp gör att det ser mer naturligt ut.
Ett konstverk av perenner skiftar skepnad över året – från vårens späda knoppar som skjuter upp ur marken till vissnandets sorgesamma skönhet framåt höstkanten.
Väljer man rätt perenner fortsätter konstverket att leva en bra bit in på det nya året med fantasifulla torra fröställningar i silvergrått, nougat och mustigt brunt. Inklädda i frostiga lager av snö eller is kan de skapa en känsla av magiskt underland i vinterträdgården.
Hur gör man då för att rabatten ska bli vacker som en tavla under så lång tid som möjligt? Oavsett vilken stil du har bestämt dig för – färgglatt eller sobert, romantiskt eller funktionalistiskt – finns det tre riktlinjer att hålla sig till:
1. Tänk livsmiljö.
Det absolut första som ska styra oss är inte det estetiska utan varje perennens speciella behov av jord, ljus, vatten, näring och utrymme. Sätt växter som trivs på liknande växtplats tillsammans. Det är ingen idé att sätta sol- och torkälskande perenner ihop med dem som trivs i skugga och fukt. Resultatet av ett sådant äktenskap blir aldrig lyckat, alla kommer inte att utvecklas i sin fulla prakt och någon kan till och med tyna bort och dö.
2. Tänk färg.
Välj ett färgtema som du gillar och låt färgerna komma igen på flera ställen. Lime, ljusblått, vitt och silver är en träffsäker kombination som ger rabatten en fräsch aura. Gult, orange och rött ihop känns sprakande hett. Violett, rosa och vitt ger klassisk bondromantik.
Ju fler kontraster, desto mer livfull rabatt. Färger som ligger nära varandra skapar harmoni och andas lugn. Det bästa är att portionera ut kontrasterna, särskilt gäller det de riktigt starka kontrasterna som mellan blått och orange eller gult och lila.
3. Tänk form.
Färg har fått stor uppmärksamhet i trädgårdssammanhang, men kanske är växternas form ännu viktigare. Blir det för lite variation av former känns det tråkigt och fantasilöst. Former som är väldigt olika ger kontrasteffekter medan de som är mer lika skapar harmonier när de kombineras.
När det gäller form kan man kosta på sig fler kontraster, eftersom de inte dominerar omgivningen lika mycket som färgkrockar. Att medvetet arbeta med kontraster mellan några utvalda, återkommande former är ett bra sätt att få en livfull rabatt utan att för den skull riskera att det blir rörigt.
8 snyggingar i höst och vinter
1. Röllika, alla arterAchillea
2. AnisisopAgastache foeniculum
3. Astilbe, alla arterAstilbe
4. Röd rudbeckia Echinacea purpurea
5. Glansmiskantus Miscanthus sinensis
6. BolltistelEchinops sphaerocephalus
7. StäppsalviaSalvia nemorosa
8. Röd lejonsvans Phlomis tuberosa
Piet Oudolf betonar växternas form
Många trädgårdsdesigners har betonat färgvalets betydelse för rabatten, men holländaren Piet Oudolf har koncentrerat sig på växternas form. Planteringsstilen kallas New Wave Planting, på svenska nya perennvågen, och den blir bara mer och mer populär. Vertikala blomspiror kontrasterar mot fluffiga plymer av prydnadsgräs och perenner med horisontellt utbredda blommor.
Förutom sina designuppdrag driver han tillsammans med sin hustru en perennplantskola utanför holländska Hummelo. Där odlar de perennsorter som de har hämtat från olika delar av Europa och USA. Det handlar om robusta sorter som ger ett naturlikt intryck och nästan alltid vissnar med skönhet.
Vill du se exempel på den nya perennvågen kan du åka till Drömparken i Enköping eller Fyra årstiders park i Sölvesborg. Det är alltså inte för sent att planera in ett trädgårdsbesök, eftersom växtvalet gör att skönheten bevaras även under den kalla säsongen.
3 sätt att skapa kontrast med form
Smått mot stort
Kantnepeta – jättevallmo
Gillenia – röd rudbeckia
Hårt mot mjukt
Riddarsporre – brudslöja
Bolltistel – glansmiskantus
Vertikalt mot horisontellt
Stäppsalvia – röllika
Anisisop – solbrud
Av Ann-Christin och Dan Rosenholm. Foto: Dan Rosenholm