Prova cykeln före köpet

Nu är cykelsäsongen här. Men vilken modell passar dig? Icakuriren tipsar om cyklar för alla åldrar och behov.

fakta om RÄTT TILLBEHÖR

  • En cykel ska vara utrustad med ringklocka, godkända bromsar och reflexer, vit fram och röd bak. Cyklar man i mörker måste man ha belysning, vit fram och röd bak.
  • Godkända reflexer är märkta med ett E och två siffergrupper.
  • Bra att ha med är också en luftpump och ett litet cykel­reparationskit.

Prova cykeln före köpet
Barnet.
Prova cykeln före köpet
Pensionären.
Prova cykeln före köpet
Vardagsmotionären.
Prova cykeln före köpet
Tävlingsmotionären.
Prova cykeln före köpet
Turisten.

Det är inte lätt att välja rätt. Det finns ett stort antal märken och det går att köpa cyklar i såväl mataffären som elektronikbutiken.
– Först och främst ska man veta hur man ska använda cykeln så att man köper rätt typ och med lagom antal växlar. Sedan ska man provcykla ett par olika varianter. Det låter kanske trivialt men det är överraskande många som inte gör det, säger Bo Dellensten som har ett förflutet som konsumentjournalist och nu driver sajten cykelguiden.nu.
– Kan man ska man köpa en herrcykel med sluten ram. De är de mest effektiva cyklarna. Köp inte en cykel som man får i kartong och som man ska montera själv. Gå
i stället till en cykelhandlare och se till att få hjälp med att hitta en cykel av rätt typ och i rätt storlek.
Det är samma gamla märken som säljer bäst med Monark och Crescent i spetsen, men vill man köpa helsvenskt är det bara Skeppshult av de större tillverkarna som har kvar hela produktionskedjan i Sverige.

Barnet – säkerheten först

Att lära sig cykla ska vara en festlig lek. Cykel­debuten kryper allt längre ner i åldrarna men alltför små barn är inte mogna att börja cykla.
Ett bra sätt att lotsa in barnen i cyklingen är att börja med en springcykel. En springcykel saknar trampor och barnet sparkar eller springer upp fart och rullar sedan en bit. Detta är ett bra sätt att träna upp en grundbalans och för att få barnet att tycka det är roligt med cykel.
När barnet behärskar att hålla balansen på springcykeln kan man ge dem en riktig cykel med trampor. Med eller utan stödhjul. Men barn klarar ofta mer än man tror.
Den första cykeln efter att barnet lärt sig ordentligt kan med fördel ha en öppen ram, då är det lätt att komma av och på. Det är också viktigt med fotbroms, barn orkar ofta inte bromsa med handbroms. Växlar klarar man sig ofta utan och de kan till och med uppmuntra till alltför höga hastigheter.
Den får inte heller vara för stor. Barnet ska sittandes på sadeln kunna nå marken med fötterna. På så sätt förhindras många vurpor.
När barnen blir äldre och börjar tänka på mountainbikes och andra häftigare cyklar går det ofta inte att stoppa dem. Men se åtminstone till att de provcyklar ett par olika, inte minst uppför i backe, så att de hittar en cykel som passar just dem. De ska hitta sin cykel och inte gå efter vad någon kompis har. Då blir det roligast att cykla.

Pensionären – enkelt och bekvämt

Den traditionella damcykeln med öppen ram är den ultimata varianten för dig som vill fortsätta cykla när du blivit lite äldre, man så väl som kvinna. Den öppna ramen skapar ett lågt insteg som gör att det är lätt att komma av och på. Det höga styret och den stora mjuka sadeln skapar en bekväm upprätt sittställning.
Dock gör dessa egenskaper den även något tungtrampad i backar och motvind så det gäller att planera sin cykling.
Eller så skaffar man en elcykel. På elcyklar sitter det en liten hjälp­motor på 250 watt som går i gång när man trampar och gör halva jobbet upp till en hastighet på 25 kilometer i timmen då den automatiskt slår ifrån. Batteriets livslängd beror helt på i vilken terräng det används. Ju mer kuperad terräng desto snabbare tar det slut. Det laddas enkelt igen med en elkabel i ett vanligt jordat elutag.

Vardagsmotionären – effektivt och smidigt

Cyklar du till och från och jobbet och kanske någon längre runda då och då? Då är den så kallade hybridcykeln det bästa valet för dig. Blandningen mellan sportig ram och robustare däck gör den till den perfekta allroundcykeln. Men se upp! Cykeln saknar ofta kedjeskydd så till exempel en reflex runt byxbenet för att hålla ihop tyget kan vara på sin plats.
Hybridcyklarna finns i olika utföranden. Det finns cyklar utan skärmar och pakethållare och det finns fullt utrustade cyklar med skärmar pakethållare, lyse och lås.
De flesta hybriderna kommer med 21, 24 eller 27 växlar vilket anpassar den väl även till mer backig terräng.
Ramen är vanligen av herrmodell med horisontellt överrör men det finns också modeller av sportig damvariant där det övre röret går i en rät linje från styret ner mot baknavet.

Tävlingsmotionären – snabbt och lätt

Använder du cykeln som ett träningsredskap och hägrar det kanske till och med en Vätternrunda i juni? Då kan det vara bra att välja en lite mer avancerad variant av cykel. På racercykeln för landsvägscykling är allt överflödigt bortskalat. Här får inte ens stänkskärmar plats. Cykeln är tillverkad i starka lätta material för att göra den så snabb som möjligt.
En racercykel har i regel 18 eller 20 växlar och har ett typiskt bockformat styre som gör att cyklisten sitter kraftigt framåtlutad, allt för att minska luftmotståndet.
Det finns även en mer robust typ av racer, en så kallad cyclo­cross. På den sitter en annan typ av bromsar och tjockare, dubbade däck som gör det möjligt att klara av lite tuffare typer av terräng.
Racercyklar finns bara med sluten ram med horisontellt överrör. Detta för att inte slösa bort någon kraft som benen producerar.

Turisten – storleken viktigast

Minicykeln är svårcyklad men det perfekta komplementet för dig som är husvagnsägare och fritidsskeppare. Cykeln finns i två varianter, den delbara och den hopfällbara. Ingen konstruktion är egentligen bättre än den andra utan det handlar mest om vad du gillar. Provcykla och provmontera cykeln innan du bestämmer dig.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top