Vårlök på tre sätt

Knappt är sommaren slut förrän det är dags att bädda för en ny vår. Sätt lökarna på ett nytt sätt och få mycket större effekt.

7 tips för lyckade lökplanteringar

1.

Handla fräscha lökar där det finns kunnig och intresserad personal. Billigast är inte bäst.

2.

Plantera direkt efter köp, så att lökarna hinner rota sig och inte blir dåliga av att ligga.

3.

Sätt många lökar, Det är massverkan som gör det!

4.

Plantera på ett djup av ungefär 2– 3 gånger lökens storlek. Hellre för djupt än för grunt.

5.

Gödsla med benmjöl, ungefär en eller två matskedar per normalstor lök vid plantering.

6.

De flesta lökväxter vill ha väldränerat för att inte ruttna.

7.

Låt blasten vissna ner själv om du vill att lökarna ska komma igen år efter år.

 

7 lökfavoriter

  • Påsklilja, Narcissus pseudonarcissus
  • Anemontulpan, Tulipa praestans
  • Vårkrokus, Crocus vernus
  • Snökrokus C. tommasinianus
  • Pärlhyacint, Muscari botryoides
  • Kejsarkrona, Fritillaria imperialis
  • Tulpaner, blandade i matchande färger

Nu när hösten står för dörren är det dags att gräva ner lökarna. När vintern går mot sitt slut kommer man att ge sig själv ett hjärtligt tack för den spirande prakten.

En av de stora fördelarna med vårlökar är att de kan passa nästan varsomhelst i trädgården, inte bara i rabatter. Påskliljor eller krokus i gräset är klassiskt, men det finns fler alternativ. Plantera de olika sorterna i täta grupper i rabatten eller varför inte skapa en tulpanäng? Välj själv vad som passar just dig.

 

1. Plantera vårlökarna i gräsmattan

Visst är det oemotståndligt när de tidigaste lökarna sticker upp sina huvuden i den ännu gråbruna gräsmattan på våren?

Viktigast är att välja lökväxter som överlever i flera år och helst förökar sig själva. Påskliljor är en klassiker. Gammaldags sorter av Narcissus pseudonarcissus som är tåliga nog att överleva och sprida sig även en bit upp i Norrlands inland är säkra kort. ‘Golden Harvest’ och ‘Dutch Master’ är exempel på sorter som brukar vara lätta att få tag i. Bäst passar påskliljor i utkanten av gräsmattan, kanske under något mindre träd där de får vissna ner i lugn och ro och samla näring.

Mitt i gräsmattan fungerar tidig krokus bäst, de hinner vissna ner innan man måste ta fram gräsklipparen. Vill man ha tulpaner får man hålla sig till de tåliga botaniska arter som blommar tidigt.

Och många ska det helst vara för att uppnå massverkan. Snyggast blir det om man inte blandar för mycket utan håller sig till en eller två sorter. Plantera gärna oregelbundet, i små grupper.

 

2. Gör rabatter med täta grupper

Med täta grupper av färgstarka lökar kan man skapa slagkraftiga rabatter som kan vara svåra att ta ögonen ifrån.

Rena lökrabatter ska stå i en miljö och jord de trivs i. Väldränerad lite grusig mark i en lätt skuggig sluttning är både snyggt och passar deras behov. Buskar eller perenner får gärna finnas i närheten och dölja de vissnande bladen när blomningen är över. Vill man ytterligare späda på effekten kan man välja azaleor, som brukar blomma ungefär samtidigt och sedan håller sig vackert gröna hela sommaren.

Sätt stora fält av varje typ – påskliljor, pingstliljor, botaniska tulpaner och pärlhyacint är effektfulla och dessutom goda överlevare. Plantera tätt och många av varje löksort. Om det finns en viss oregelbundenhet i grupperna och att samma typ av lök återkommer på olika ställen ser det naturligt ut trots att det är tätt.

 

3. Gör en tulpanäng med täta grupper

Skapa en tulpanäng genom att blanda mängder av färggranna tulpaner av olika sorter.

Skälet att använda just tulpaner i en ängslik lökrabatt är enkelt – de finns i så många färger och former att den ljuvaste kökkenmödding kan skapas, Metoden är rakt på. Välj ut ett antal sorter som matchar varandra hyggligt i färg och blommar ungefär samtidigt. Plantera lite som det faller sig, gärna i en rabatt som täcks av annan växtlighet när sommaren kommer.

Fyll på med nya matchande lökar varje år. Förädlade tulpaner brukar bara klarar sig något år, de ruttnar lätt bort under sommarregnen. Med åren får man sin alldeles egna komposition, lite olika varje år.

 

Av: Dan Rosenholm

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top