5 fröer att grodda i burk
Alfalfa
Bockhorn
Mungbönor
Rädisor
Rödbetor
5 fröer att grodda på fat
Broccoli
Krasse
Rädisor
Solros
Ärtor

Rädisfröer är lättast att grodda. Efter bara fyra dagar kan du ha färdiga groddar. Jättegott på ostmacka!

Rödbetsgroddar har smak av rödbeta och är dekorativa.

Skott av ärter och solros odlar du bäst i tråg, här snyggt i diskställ.
Den första odlingen kan du sätta igång så fort ljuset återvänder. Groddar är både lätt och gott och dessutom vackert att ha på fönsterbrädan.
– Den här tiden saknar salladen både näring och smak. Groddar av olika fröer ger fantastisk variation till salladen och är jättegott på smörgås, säger fotografen Annika Christensen.
– Alla groddar har olika smak och påminner om den grönsak som så småningom blir resultatet. Rädisor är min absoluta favorit, eftersom de är goda, snabba och lätta att odla. Rödbetsgroddar är gott och vackert, men lite svårt.
Förra vintern testade Annika en rad fröer med olika metoder. Det finns smidiga groddlådor, med en konstruktion som förhindrar för mycket fukt och på sikt mögel. Det finns också speciella tråg för groddning, där man lägger fröerna på ett nät och fröerna kan sträva ner mot vattnet i en behållare.
– Men det klart att det går att grodda som så många gjorde på 70-talet, i en glasburk med en tygbit över, även om risken är större att det blir muggigt, säger Annika.
I dag finns det också en mängd fröer i handeln som är avsedda för groddning.
Grodda på fat i tre enkla steg:
En del fröer passar bättre att grodda på fat, så att det växer upp små skott.
1. Det finns speciella groddningstråg avsedda för det, men man kan ta vilket litet fat som helst med kanter. Du kan också använda botten på en ordentligt urdiskad köttförpackning.
2. Lägg några lager med blött hushållspapper på botten. När du har låtit fröerna ligga i blöt över natten, strö ut dem på det blöta hushållspappret. Duscha dem ett par gånger om dagen.
3. När skotten börjar växa, byt vatten varje dag. Det går även om du odlar på hushållspapper. Rötterna växer ihop och bildar en matta, så att du kan hålla fatet under vattenkranen och skölja och sedan hälla av överskottsvattnet.
Av: Anette Sievers
Foto och arrangemang: Annika Christensen