Fräscha groddar – både gott och vackert

Det är lätt att grodda några fröer som blir supernyttiga tillskott till maten. Och så vackert sen.

5 fröer att grodda i burk

Alfalfa

Bockhorn

Mungbönor

Rädisor

Rödbetor

5 fröer att grodda på fat

Broccoli

Krasse

Rädisor

Solros

Ärtor

Fräscha groddar - både gott och vackert
Rädisfröer är lättast att grodda.
Rädisfröer är lättast att grodda. Efter bara fyra dagar kan du ha färdiga groddar. Jättegott på ostmacka!
Fräscha groddar - både gott och vackert
Rödbetsgroddar är dekorativa
Rödbetsgroddar har smak av rödbeta och är dekorativa.
Fräscha groddar - både gott och vackert
Ärter och solros odlas bäst i tråg
Skott av ärter och solros odlar du bäst i tråg, här snyggt i diskställ.

Den första odlingen kan du sätta igång så fort ljuset återvänder. Groddar är både lätt och gott och dessutom vackert att ha på fönsterbrädan.

– Den här tiden saknar salladen både näring och smak. Groddar av olika fröer ger fantastisk variation till salladen och är jättegott på smörgås, säger fotografen Annika Christensen.

– Alla groddar har olika smak och påminner om den grönsak som så småningom blir resultatet. Rädisor är min absoluta favorit, eftersom de är goda, snabba och lätta att odla. Rödbetsgroddar är gott och vackert, men lite svårt.

Förra vintern testade Annika en rad fröer med olika metoder. Det finns smidiga groddlådor, med en konstruktion som förhindrar för mycket fukt och på sikt mögel. Det finns också speciella tråg för groddning, där man lägger fröerna på ett nät och fröerna kan sträva ner mot vattnet i en behållare.

– Men det klart att det går att grodda som så många gjorde på 70-talet, i en glasburk med en tygbit över, även om risken är större att det blir muggigt, säger Annika.

I dag finns det också en mängd fröer i handeln som är avsedda för groddning.

Grodda på fat i tre enkla steg:

En del fröer passar bättre att grodda på fat, så att det växer upp små skott.

1. Det finns speciella groddningstråg avsedda för det, men man kan ta vilket litet fat som helst med kanter. Du kan också använda botten på en ordentligt urdiskad köttförpackning.

2. Lägg några lager med blött hushållspapper på botten. När du har låtit fröerna ligga i blöt över natten, strö ut dem på det blöta hushållspappret. Duscha dem ett par gånger om dagen.

3. När skotten börjar växa, byt vatten varje dag. Det går även om du odlar på hushållspapper. Rötterna växer ihop och bildar en matta, så att du kan hålla fatet under vattenkranen och skölja och sedan hälla av överskottsvattnet.

 

Av: Anette Sievers

Foto och arrangemang: Annika Christensen

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top