Så sköter du sin orkidée
- Läge: De flesta orkidéer trivs i ljus, öst- eller västfönster och gärna söderfönster på vintern.
- Jorden: Orkidéer trivs inte i vanlig krukväxtjord. Det finns speciell orkidékompost att köpa som är mager och luftig.
- Plantera inte om för ofta, vart tredje år kan räcka om inte krukan blivit för trång. Särskild näring finns också, vanlig växtnäring är för stark.
- Vattning: Undvik hårt (kalkhaltigt) och kallt vatten. Varning för övervattning, en gång per vecka eller var tionde dag räcker. Doppa gärna krukan i vatten och låt stå. Men låt komposten torka ut mellan vattningarna.
- Temperatur: Orkidén gillar omväxling, 25 grader på dagen och gärna 18 på natten, ett fönster på glänt under den varma årstiden kan fungera.
- Klipp inte bort de stänglar som har blommat, bara de som har gulnat. Hos vissa, som till exempel Phalaenopsis, kan det växa ut nya stänglar på de gamla.
- Luftrötterna som kryper upp ur krukan ska inte klippas av. Förutom att de tar upp vatten och näring innehåller de klorofyll som fångar upp solenergin.
- Genomskinlig kruka? Har du undrat över varför brudorkidén ofta är planterad i en genomskinlig plastkruka när du köper den? Phalaenopsisplantorna växer ursprungligen på träd i Sydostasien där rötterna utsätts för sol. Det utnyttjar växten genom att bilda klorofyll i sina rötter. Den genomskinliga krukan ska simulera samma miljö. Men eftersom vi oftast sätter växten i en ytterkruka har innerkrukan mindre betydelse därhemma.
Visst finns det specialbutiker med spännande sorter och klubbar och webbsidor där entusiasterna samlas för att utbyta erfarenheter och plantor.
Men de flesta orkidéerna säljs numera i den vanliga matbutiken eller på det stora varuhuset, ofta till extrapris som gör att du kan unna dig flera stycken.
13 lättskötta orkidéer
- Beallara
- Burrageara
- Höstdendrobium, Dendrobium bigibbum-hybrider och Dendrobium compactumhybrider
- Juvelorkidé, Ludisia discolor
- Miltassia
- Miltonidium
- Odontonia
- Odontocidium
- Oncidiumhybrider
- Phalaenopsis
- Venussko, Paphiopedilum
- Bläckfiskorkidé, Prosthechea cochleata
- Vuylstekeara
Foto OLAF SZCZEPANIAK/INA AGENCY