Ulla Hedmalms bästa odlartips
Stressa inte
Sår du för tidigt på året riskerar du att plantorna ranglar i väg och blir bleka. De får inte tillräckligt med ljus samt står för varmt. Detta kan avhjälpas med en bra växtbelysning. Använd såjord och låt inte sådden torka ut.
Kolla temperaturen
Vid sådd på friland är det viktigt att jorden fått torka upp efter vintern. Jordtemperaturen under våren är alltid mycket lägre än lufttemperaturen, investera gärna i en jordtermometer. Det brukar stå på fröpåsen vilken temperatur som är lämplig.
Låt inte sådden torka ut.
Så på rätt djup
Tumregeln är dubbelt så stort sådjup som fröet är stort. Mycket små fröer sås ovanpå jorden och trycks försiktigt fast på den i förväg vattnade såbädden. Vissa fröer vill gro i mörker och behöver täckas noggrant med jord.
Håll avståndet
Sår du för tätt måste du gallra. Små fröer, till exempel vallmofröer, kan med fördel blandas med finkornig sand och sås med hjälp av en sockerströare.
Blötlägg före sådd
Stora hårdskaliga fröer, som till exempel luktärt, kan med fördel blötläggas några timmar före sådd. Då gror de snabbare.
Vårens frösläpp är här – en händelse som närmast kan jämföras med julafton för alla odlingsälskare. Vilka är nyheterna för i år? Kommer mina favoriter att finnas kvar? Vad ska jag satsa på för att få fina rabatter?
Det är frestande att köpa upp sig men tänk på att fröer är färskvara. Det lönar sig sällan att lägga upp några större lager.
Ett annat bra tips inför fröshoppingen är att välja sorter som provodlats i vårt något bistra, nordiska klimat. Det är inte roligt att köpa hem spännande fröer från sydligare klimat – till exempel via internet – för att sedan se sådden sloka och vissna i rabatten.
Är man “grön” på odlingsfronten är det också bra att tänka på att grödorna kräver en del engagemang. Det går inte att åka bort en solig helg i april utan att ordna “barnvakt” om man har små, skira skott på fönsterbrädan. I små krukor torkar jorden snabbt och spröda skott är känsliga.
För att vara på den säkra sidan är det bäst att satsa på några lättodlade sorter första gångerna, råder Ulla Hedmalm på fröföretaget Rara Växter.
– Jag rekommenderar till exempel slingerkrasse, ringblomma och sockerärt. De är bra nybörjarväxter som har stora, lätthanterliga fröer och kan sås på friland. Samtliga är lättodlade – krasse och ringblomma fungerar både i rabatt och kruka, eller varför inte som färgklick i grönsakslandet? Båda blommorna är dessutom ätbara. De blir jättefina att strö över salladen.
Är man rutinerad odlare och vill ha en utmaning tipsar Ulla Hedmalm om en av årets stora nyheter – porslinsanemonen ‘White Swan’.
– Porslinsanemonen är en ljuvlig, flerårig japansk växt med finflikigt bladverk och graciösa hängande ljuslila eller vita blommor på välförgrenade stänglar. Den blir cirka 80 centimeter hög och blommar i juli–augusti. För att börja gro behöver den först värme och sedan kyla, man kan försöka lura den genom att ställa den omväxlande i värme och i kylskåpet. Ungefär tre plusgrader är optimalt, men något högre temperatur kan också fungera. Jag ska själv testa att så den i år!
Av Susann Gson Engqvist