Efter en lång höst och mörk vinter är det ljuvligt att få ställa fram pelargonerna på fönsterbrädan igen. Men innan de är redo för vårsol måste de beskäras och planteras om. Man brukar säga att pelargoner går i dvala under vintern och hur djupt de vilar beror på temperaturen och ljuset där de förvarats. Ska de vila ordentligt rekommenderas en ljus men sval placering, inte under noll och helst inte över 15 plusgrader.
Pelargoner som har stått riktigt ljust och förhållandevis varmt kan till och med skjuta skott under vintern. Var dock noga med att plantorna inte torkar ut. Ju ljusare och varmare de står, desto mer vatten behöver de – fast sällan mer än ett par gånger i månaden.
– Vinterförvaring kan se ut på många olika sätt, liksom sättet att väcka dem, berättar Elisabeth Sporrong, chefredaktör på medlemstidningen Pelargon-Bulletinen.
– Det finns de som skakar av jorden på hösten och sedan förvarar pelargonerna hängande upp och ner, utan minsta droppe vatten på hela vintern. Elisabeth Sporrong vinterförvarar själv sina närmare 300 (!) plantor i en egen liten bod på tomten. Temperaturen håller hon runt 8–10 plusgrader och tillför fluorescerande belysning (samma som i akvarium) 12 timmar om dygnet. Innan de ställs undan på hösten byter hon jord, klipper ner rötterna och tar bort de flesta av bladen. Vintertid får de lite vatten med en skvätt gödning ungefär en gång i månaden.
– Den här metoden fungerar bra för mig. Man behöver ju inte krångla till det men det är viktigt med tillskottsbelysning under den mörka årstiden. Vi vill ju ha starka pelargoner som inte dukar under för sommarens bladlöss och andra kryp. Jag rekommenderar ljust och svalt, runt tio grader och att man ger dem lite vatten, alltid med gödning i, året om. Då får man starka och motståndskraftiga pelargoner.
Elisabeth Sporrong tror att pelargoner, precis som alla andra levande varelser, mår bra av en så stressfri miljö som möjligt. Därför rekommenderar hon jämn tillförsel av gödning året runt, ett kryddmått per liter, i stället för att ösa på under tillväxt och blomning.
Av Susann Gson Engqvist