Elisabet Peterson
Bor: Villa i två plan från 1979 i Vallentuna utanför Stockholm, med 900 kvm trädgård i zon 3, större delen i norrläge.
Familj: Maken Börje Jansson och två utflugna söner.
Yrke: Sjuksköterska.
Favoritträd: Japansk gyllenlönn ’Aureum’.
När vi kommer på besök till Elisabet Petersons trädgård i Vallentuna utanför Stockholm står hon på allmänningen utanför sin trädgård och planterar en buske. Snabbt konstaterar vi att här finns en hel del som inte är planterat av kommunen.
– Jag vill arbeta med djupverkan och ser den omgivande naturen som en förlängning av min egen trädgård, säger Elisabet.
Den är en vanlig villatomt – och ändå inte. Elisabets trädgård är lummig med vackra träd och fylld av frodiga rabatter. Men det tog några år innan ambitionerna för trädgården spillde över på allmänningen.
– När vi flyttade in för 20 år sedan bestod tomten i stort sett bara av sju stora björkar. Det var inte lyckat eftersom äldsta sonen var allergisk mot björkpollen, så dem tog vi bort, berättar Elisabet.
Sedan dröjde det till 2001 innan trädgårdsintresset tog fart på allvar. Då slukade Elisabet all trädgårdslitteratur som kom i hennes väg.
– Det gäller att läsa på, så man vet hur man ska göra. Många växter klarar sig bra några år, även om man inte varit så noga med val och placering. Men blir det riktigt tuffa förhållanden dukar de under.


Böcker som vägledning
Sedan Elisabet i början på 2000-talet fick Ulla Hårdes bok Lättsam trädgård i sin hand har den varit hennes bibel. Gunborg Mattssons Plantskolans bästa val har också varit en vägledning när det gäller att välja växter som passar jordmån och läge.

Elisabet reser sig för att hämta ett vältummat exemplar av boken. Snabbt bläddrar hon igenom den och pekar på var och varannan sida – “den har jag, och den… och den…” Många bilder föreställer träd eller större buskar. Hon stannar vid ett foto på en limefärgad japansk gyllenlönn och suckar lite sorgset.
– En sådan hade jag också, stor och fin, men den dog den hårda vintern 2012. Det var faktiskt en riktig sorg, säger hon, men så ler hon.
– Jag har planterat en ny, där den förhoppningsvis kommer att klara sig bättre.
Här finns flera sittplatser, en damm och olika stenläggningar. Stenläggningarna och det mesta av grävarbetet i trädgården har maken Börje gjort.
– Hans trädgårdsintresse är inte lika stort som mitt, men han vet att jag mår bra av att arbeta i trädgården och gräver för min skull. Det uppskattar jag verkligen, säger Elisabet.


Att trädgårdsarbete är både avstressande och ett bra sätt att kanalisera negativ energi håller nog många med om. Elisabet är inget undantag.
– Jag jobbar som nattsköterska på en operationsavdelning och när det har varit stressigt på jobbet eller besvärligt privat har det verkligen varit välgörande att gå ut i trädgården och rensa hjärnan.
Idag känner sig Elisabet ganska färdig med trädgården, den har blivit som hon vill ha den.
– Nu vill jag njuta av den, trädgårdsarbete tar ju rätt hårt på krafterna. På så sätt är det bra att jag satsat så mycket på olika träd, de sköter sig själva. Fast självklart kommer jag inte att kunna motstå att förnya lite här och där, det är alltid farligt att åka till plantskolan.

Och risken finns också att allmänningen utanför hennes trädgård även i fortsättningen får ett och annat tillskott.
– Det är perfekt att plantera ut sådant som jag inte får plats med eller har tröttnat på. Jag hade till exempel ett par dekorationer, en hare och en höna av hönsnät. Dem ställde jag ut här eftersom jag inte tyckte att de passade in längre. Men nu har någon tagit dem.
Att de försvann tycker inte Elisabet gör något. Förhoppningsvis har de hamnat hos någon som uppskattar dem. Och allt hon gör på allmän mark finns det förstås en risk med.
– Men det är ingen som har förstört något, och jag tror att de som bor i området uppskattar att det ser fint ut.



Elisabets 3 bästa tips
1. Ta reda på vad du har för typ av jord i trädgården och utgå från den och läget när du väljer växter. Då ökar chanserna rejält för att lyckas.
2. Läs på! Samla kunskap och inspiration via tidningar, böcker och trädgårdsprogram.
3.Prata med andra trädgårdsägare som du tycker har lyckats, och lär av dem.

8. Grind med portal 9. Allmänning 10. Altan
Illustration: Rebecca Malmsköld