Dahliasällskapets ordförande Olof Ekblad har flera hundra olika sorters dahlior på sin gård utanför Lidköping på Västgötaslätten. För honom är dahlior lättodlade blommor.
– Det viktiga är att se till att de har näring och vatten, sedan kräver de inte så mycket mer. Dahlior är tacksamma och blommar länge, säger han.
Olof Ekblad har blommande dahlior från midsommar till dess att frosten kommer i september. De enkelblommande kommer först. Lättast är det att plantera dahlior i en rabatt. I krukor kräver de mer passning eftersom jorden lättare torkar ut där.

Så lyckas du med dahlior – Olof Ekblad ger sina bästa råd:
Plantera
På våren, i april, när tjälen har gått ur marken är det dags att gräva ner knölarna. En decimeter djupt ungefär. Vill man kan man förkultivera dem inomhus för att få en tidigare blomning. I så fall gäller det att vattna väldigt sparsamt i början, nästan inte alls, tills knölen börjar spira. Annars kan den ruttna. Jorden i rabatten ska helst vara mullrik, näringsrik och väldränerad. En torr backe är ingen idealplats för en dahlia. Full sol till halvskugga går bra. Jordförbättra gärna med välkomposterad kogödsel innan plantering.

Ta hand om
Under torrperioder behöver dahliorna vattnas. Ge dem då rejält med vatten några få gånger. Hellre det än att småskvätta lite och ofta. Vattnet ska nå ner till rötterna, det är där vattnet gör nytta. Dahlior vill gärna ha gödning under växtperioden, innan de börjar blomma. Välkomposterad hönsgödsel går bra men inga mängder. För mycket kväve gör nämligen att det blir mer blad och mindre blommor. Blommor som har vissnat klipps av. Det stimulerar tillväxten. Dessutom ser det trevligare ut. Helst ska man ta bort blommorna innan de börjar faller sönder. Annars lägger sig kronbladen på resten av bladverket som kan börja ruttna.

Övervintra
Dahlior klarar inte frost, så när frosten kommer är dahliasäsongen över. Då låter Olof Ekblad blommorna vissna ner. Sedan klipper han av stjälkarna och lämnar bara en decimeter. Efter det grävs knölarna upp och får ligga och torka i solen i ett par veckor. För att undvika att de blir alltför fuktiga på natten, så rekommenderar Olof en veranda eller terrass med tak.
När knölarna är torra skakar Olof Ekblad bort all jord och klipper av resten av stjälkstumpen så att det nu bara är någon centimeter kvar. Stjälkarna placerar han sedan nedåt, för att eventuellt vatten ska rinna ut. Sedan läggs alla knölar i papplådor i ett frostfritt utrymme över vintern. Det ska gärna vara svalt och mörkt. Det går att bädda in knölarna i torv, tidningspapper eller sågspån också men Olof gör inte det. Han vill att det ska vara lätt att kolla till knölarna, för att se att de är lagom torra.
Ofta bildas det ett antal nya knölar runt varje dahlia under växtsäsongen. Dem kan man dela för att få fler dahlior. Det gör man antingen innan vinterförvaringen eller på våren i samband med planteringen. Olof gör det på våren, mest eftersom han har mer tid och lust då.








