1. Krusbär
Dessa klassiska bär har en sötsyrlig smak. ‘Invicta’ E är en bra sort, som är robust och fri från sjukdomar. Gallra ut gamla grenar med några års mellanrum. Zon 4.

2. Amerikanskt blåbär
Kommer nu på bred front. Sorten ‘Reka’ mognar i juli, ‘Goldtraube’, ‘Bluetrop’ och barnfavoriten ‘Olle’ i augusti. Tänk på att blåbären blir rejäla buskar, en till två meter höga. Vackra höstfärger som bonus. Vill ha sur jord, som till rhododendron. Zon 1–4 beroende på sort.

3. Hösthallon
Enklare att odla än traditionella trädgårdshallon som skördas på sommaren. De ger också större skörd, eftersom de är mogna från augusti till frosten kommer. ‘Elektra’ är nyast och får stora röda bär. Grenarna klipps ner efter skörd, eftersom hösthallon får bär på årsskotten. Zon 3.

4. Björnbär
Det finns många nya goda sorter, men de flesta hinner inte bära frukt i kärvare klimat än zon 3. Ett undantag är härdigt sibiriskt björnbär, som tyvärr saknar lite smak. ‘Himalayan Giant’ passar till paj och sylt. Klipp ner gamla grenar som burit bär. Klipp också ner långa skott, så att de skjuter sidoskott.

5. Äpple
Det har kommit flera nya sorter de senaste åren framtagna för svenska förhållanden. ‘Agnes’ är en tidig höstsort med god smak, som är god till både paj och att äta direkt. Passar på den lilla tomten eftersom trädet inte blir så högt. Zon 3.

6. Rabarber
Kan skördas hela våren. Välj gärna en sort med låg halt av oxalsyra, då för mycket syra kan sänka kalciumhalten i kroppen. De unga stjälkarna har minst oxalsyra, så skär ner plantan till midsommar, så kan du skörda goda rabarber hela sommaren. Låg oxalsyrehalt har exempelvis ‘Elmsblitz’ och ‘Rosenhagen’. Zon 7.
