1. Välj rätt vas
Väldigt smala vaser eller pokalformade vaser gör att blommorna behöver trängas och får svårt att suga upp ordentligt med vattnen. Tänk därför på att välja en rymlig vas, särskilt i botten där stjälkarna suger upp det viktiga vattnet.
2. Se till att vasen är rengjord
En ren vas är A och O. Om du sätter dina snittblommor i en smutsig vas är det stor risk för att smuts eller rester från gamla buketter, något som skapar bakterietillväxt i vattnet och gör att den nya buketten vissnar snabbare.
3. Snitta med en vass kniv
Använd en ren och vass kniv när du snittar blommorna. Använder du en sax förstörs ådrorna som stjälken suger upp vattnet med. Rosor ska skäras snett medan lökblommor som tulpaner ska skäras rakt.
4. Sätt i vatten så fort som möjligt
Blommorna behöver komma i vatten så fort som möjligt, ju snabbare desto bättre. Annars riskerar snitten på stjälkarna att torka ut vilket gör att vattnet inte sugs upp optimalt.

5. Välj rätt temperatur på vattnet
Ta reda på vilken temperatur just din bukett trivs allra bäst i. Något som är bra att utgå ifrån är att mjuka stjälkar trivs bäst i kallt vatten med an hårda stjälkar trivs i kallt.
6. Undvik att blad hamnar i vattnet
Var snabb med att plocka upp blad från vattnet i vasen. Låter du bladen ligga för länge kan det skapa bakterietillväxt i vatten och skada buketten.
7. Byt vatten ofta
Byt vatten ofta, gärna varje dag. Om det följer med växtnäring med buketten kan det dock istället räcka med att bara fylla på med mer vatten varannan dag.
8. Bind inte upp en bunden bukett
Har buketten blivit bunden är det viktigt att inte binda upp den då det kan göra att bukettens livslängd kortas.

9. Ha inte snittblommorna nära en fruktskål
Brukar du ha en fruktskål på bordet? Tänk i så fall på att ställa din bukett på avstånd från frukten. Frukt avger nämligen gasen etylen som gör att blommorna kan tappa färg och vissna snabbare.
10. Plocka bort vissna blommor och blad
Vissa blommor i buketten kan vissna snabbare än andra, dessa bör plockas bort direkt för att de inte ska bidra till bakterietillväxt i vattnet som skadar resten av buketten.
11. Ta bort nedersta bladen på blomstjälkarna
Ta bort de nedersta bladen på stjälken innan du sätter dem i vatten. Om bladen hamnar i vattnet kan de ruttna och bilda bakterier. Genom att ta bort bladen kan dessutom mer energi och näring gå till blommorna.
12. Ge blomnäring
Blomnäring gör inte bara att buketten får näring, det hjälper även till att hålla ovälkomna bakterier borta.

13. Låt inte buketten stå för varmt
Blommor trivs att stå svalt och vissnar snabbare om de står för varmt. Ett bra tips är att låta dina blommor stå i garaget eller källaren över natten för att förlänga hållbarheten.
14. Gör nya snitt
Snitta dina blommor på nytt emellanåt för att öka livslängden.
Artikeln publicerades först hos Hus & hem.