1. Välkommen som krönikör hos oss. Hur känns det?
– Jätteroligt, Icakuriren är en tidning jag har vuxit upp med. Som barn slukade jag allt som fanns att läsa i den, från saftrecept till broderimönster.
2. Beskriv dig själv för våra läsare!
– Jag är en person som kan bli oerhört entusiastisk och intresserad av vissa saker. Som när jag flyttade till hus och fick en trädgård – då försökte jag genast lära mig allt om både kompostering och olika sällsynta snödroppar.
Isobel Hadley-Kamptz
Ålder: 47 år.
Bor: I ett hus utanför Stockholm.
Familj: Man och två söner, 6 och 16 år.
Född: I Dalarna, jag är en äkta dalkulla, uppvuxen i Ludvika, men har också tillbringat mycket tid i morföräldrarnas stuga i Grövelsjön.
Bakgrund: Har varit skribent och författare i hela mitt vuxna liv. Pluggat litteraturvetenskap och ekonomisk historia, bland annat. Är just klar med min fjärde bok.
Dold talang: Jag är bra på att gräva i lerjord.
Aktuell: Ny krönikör i Icakuriren.
3. Och nyligen har du lärt dig att sticka också? (Som vi kan läsa mer om i första krönikan.)
– Ja, det är ett typiskt exempel. För ett år sedan kunde jag ingenting alls. Sedan började det med en raggsocka och nu håller jag på att mönstersticka ett par vantar i olika färger. Jag går gärna från 0-100 på en gång.
LÄS ÄVEN: Isobels första krönika: ”Vi behöver arbeta med kroppen också, inte bara med hjärnan”
Kulturskribent, författare och snart textillärare
4. När du inte skriver i Icakuriren, vad gör du då?
– Jag är kolumnist och kulturskribent i Dagens Nyheter. Jag är författare – och färdig syslöjdslärare nästa år hoppas jag…
5. Va? Håller du på att bli syslöjdslärare?
– Efter många år som frilansare har jag insett att det vore skönt med lite ordnad semester och tjänstepension. Så jag utbildar mig till textilslöjdslärare, som det egentligen heter. Jag har alltid tyckt om att sy och handarbeta. Jag har till exempel sytt fem brudklänningar – två till mig själv!
6. Ett kanske ovanligt karriärval för en kulturskribent?
– Det hade möjligtvis varit naturligare att bli lärare i svenska. Men jag tänkte att det är lite för likt det jag håller på med till vardags. Jag ville ha en tydlig vägg mellan mina olika arbeten. Sedan tror jag att hjärnan mår mycket bättre av att du också arbetar med dina händer, och inte bara är intellektuell.
Vill ge annorlunda perspektiv
7. Vad ska du skriva om?
– Det blir säkert en hel del trädgård. Men rent allmänt gillar jag att ge annorlunda perspektiv på stora samhällsfrågor. Utan att låta alltför pretentiös, så tror jag att jag är bra på att vrida och vända på saker och se mönster som alla inte upptäcker.
– Som det här med stickningen till exempel. Egentligen är det ju väldigt likt matte och programmering. Du måste räkna och tänka i flera led. Så varför är så många unga tjejer fortfarande rädda för matte?
8. Du är också precis klar med din nya bok. Vad handlar den om?
– En omtolkning av Medusamyten. Jag har varit besatt av antiken sedan jag var barn. Enligt myten blir Medusa våldtagen och straffas sedan för det genom att förvandlas till ett monster. Det är så säreget orättvist. Jag vill berätta från hennes perspektiv.
9. Din kunskap om antiken var något vi såg i “På spåret” – där du gjorde succé med din krönikekollega Kalle Lind. Hur var det?
– Det var otroligt roligt, både att vara med i programmet och att få hänga med Kalle. Jag vet dock inte om vi får komma tillbaka.
10. Till sist – vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att min sexåring fortsätter att tycka att det är lika roligt att lära sig nya saker som när han häromdagen glädjestrålande kom hem från skolan och berättade att han lärt sig allt om bokstaven O.