Hemma i köket hos programledaren Malin Olsson: ”Jag samlar på recept från mina vänner”

Från glammiga tv-galor hem till diskbänken, det är vardag för tv-proffset och småbarnsmamman Malin Olsson. Hon är en hejare på att laga något gott och spännande av det som finns hemma i kylskåpet.

En funkistrea mitt i centrala Malmö är det som Malin Olsson kallar hemma. När vi knackar på står hon vid diskhon i det avlånga gamla arbetarköket.

– Välkommen till mitt liv. Ena dagen står man på en scen med glitter och glam. Nästa står man och diskar vällingflaskor som en helt vanlig småbarnsmorsa.

Malin Olsson

Namn: Heter även Dos Santos Cardoso (hennes mamma är från Portugal)
Ålder: 42 år
Aktuell: Leder ”Bäst i klassen genom tiderna” på SVT.
Bor: Malmö.
Familj: Sambon Simon, Blanka 7, Hedda, 3.
Alltid i kylen: Smör.
Äter aldrig: Konstiga djurdelar.
Dricker helst: Vatten till maten, men annars gärna torrt vitt vin.
Mest underskattade köksredskapet: Osthyveln.
Bästa matminnet: Alla middagar med min portugisiska familj.
Hejar på: Folk i mataffären.
Tre ingredienser jag inte kan leva utan: Salt, peppar och muskot.

Barnen Blanka, 7, och Hedda, 3, är mammas största kritiker när det gäller maten.

– Vid femtiden piper de som små fågelungar och kräver att bli matade. Då gäller det att det går fort.

Malins taktik är att kolla vad som finns i kylen och googla fram ett recept. Foto: Christina Uhlin

Malin, som älskar utmaningar av alla de slag, har en taktik. Hon öppnar kylskåpet och kollar vad som bjuds just för dagen. Sedan googlar hon ingredienserna – ”typ kyckling, spenat, grädde” – och lagar något av de recept hon får fram.

– Min farmor Helga var uppvuxen med att man var tvungen att ta tillvara det man hade. Jag går igång på sådana saker, så jag lyckas alltid få ihop något.

Vill inte renovera

Inför dagens lunch är det dock svågerns sötpotatisgryta som gäller. Malin samlar nämligen på två saker från sina vänner. Sticklingar och recept. Kladdkakan som serveras till dessert är husets säkra kort och originalreceptet kommer från en fransk väninna. Och på kökshyllan står en kruka med en elefantöra, som hon fått av programledarkollegan Malin Persson från ”Trädgårds­tider”.

Malin älskar potatis i alla former. Så här års passar rårakor extra bra. Tångkaviar är ett ekonomiskt alternativ till svindyr löjrom. Foto: Christina Uhlin

RECEPT: Rårakor med tångkaviar


I övrigt är köket sobert och sparsmakat inrett. Förutom det blåvita marockanskinspirerade kaklet. Malin och hennes sambo Simon har bott i lägenheten i fem år, men har inte ändrat så mycket som en millimeter i själva köket. Under sina tio år som före detta programledare för tv-succén ”Vem bor här?” har Malin sett ett antal kökstrender komma och gå.

– Jag har lite svårt för det där att man bara ska riva ut och kasta saker som är fullt fungerande. Egentligen skulle jag vilja ha ett lite lugnare kakel eftersom jag själv har det så rörigt i mitt huvud, men jag tycker helt enkelt inte att det är värt det.

Köket är smalt och trångt så middagarna serveras i vardagsrummet.

Hon gillar inte heller att behöva stå med ryggen emot och laga mat. Ett öppet kök med stora sociala ytor hade varit drömmen, men så tänkte man knappast när huset byggdes för drygt åttio år sedan, på den tiden då ”inget i matväg skulle visas upp för kreti och pleti”, som Malin uttrycker det. I stället serveras nu familjemiddagarna i det rymliga vardagsrummet.

Programledare på SVT

Överst i bokhyllan tronar två tiaror – souvenirer från Malins tid som Fröken Sverige 2001. Uppvuxen i lilla Skattungbyn i Dalarna blev skönhetstävlingen den dåvarande artonåringens biljett från skogen till storstan och ett liv i rampljuset.

– Det fanns inte så många sätt att ta sig fram som okänd ung tjej. Och jag visste vad jag ville.

Malin samlar sina vänners recept och skriver ner dem för hand i sin lilla bok. Foto: Christina Uhlin

Nu har hon jobbat som programledare på SVT i över 20 år, framför allt med barn-tv. Nästa punkt i tablån blir underhållningsprogrammet ”Bäst i klassen genom tiderna”, en historisk inblick i skolan. Bland mycket annat. Malin gillar när det går undan och att ha många järn i elden. Samtidigt har hon ett djupt rotat kontrollbehov. Båda egenskaperna kan vara till en nackdel just i köket.

– Jag är van vid högt tempo och har så bråttom med allting. Som den här aiolin till exempel. Den tar alldeles för lång tid att vispa, stönar hon men vispar träget vidare.

Malin äter gärna vegetariskt även om hon inte längre är vegetarian. Receptet på den här smakrika grytan har hon knyckt av sin svåger. Foto: Christina Uhlin

RECEPT: Sötpotatisgryta med kikärtor och aioli


Receptet har hon hämtat ur sin handskrivna lilla bok där hon samlar bekantskapskretsens recept. Malin har svårt för att släppa sargen och vågar sällan laga rätter utan handfast vägledning i receptform.

Malin Olsson har nästan alltid ett leende på läpparna. Foto: Christina Uhlin

Håller sig till recept

– Jag älskar mat. Jag älskar att äta mat. Och jag älskar att gå ut och äta på restaurang. Men själv måste jag hålla mig till recept när jag lagar mat. Det är bara min köttfärssås som aldrig blir likadan från gång till gång.

Chokladkakan bygger på ett recept från en fransk väninna. Foto: Christina Uhlin

RECEPT: Fransk kladdkaka med ­hallon och crème fraiche


Godaste desserten! Foto: Christina Uhlin

Både Malin och Simon, som är musiker, reser mycket i jobbet. När barnen var mindre fick de följa med på turné, så att ha tid för vardagsliv på hemmaplan är en efterlängtad lyx. Trygghetsbehovet finns med sedan barnsben, medan den andra mer fartfyllda halvan kanhända kan förklaras av mammas portugisiska blod, som också pumpas genom Malins dalahjärta.

Hur som helst tycks kombinationen gå rakt igenom rutan, som det heter. Fullblodsproffs i tv och tvåbarnsmamma med tidsbrist i köket – precis som alla andra.

Malin favorit i köket är potatisstöten. ”Potatis är min favoritråvara alla kategorier. Som småbarnsmamma gör jag mycket potatismos. Stöten kommer från Ikea och har säkert tio år på nacken, men den används väldigt ofta.” Foto: Christina Uhlin

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top