Många hejar och nickar igenkännande när Adam Mellouk kommer in på det toppmoderna gymmet i centrala Malmö. Här är han ett välkänt ansikte sedan ett par år.
– Jag tränar fem dagar i veckan och ungefär 1,5 timme varje gång så det har blivit lite som mitt andra hem, säger han.
Han sätter sig sedan vid en av träningsmaskinerna. Musklerna i hans seniga underarmar spänns när han börjar föra spakarna fram och tillbaka i en rytmisk rörelse och 150 kilos belastning.
– Mitt mål är inte att kunna lyfta så mycket som möjligt. Mitt mål är att bygga muskler. Det är det som skiljer mig från en styrkelyftare.
Adam Mellouk är inte bara välkänd på gymmet i Malmö. Numrera vet de flesta inom bodybuilding i Sverige och många andra vem han är. Hans inspirationsvideor på nätet har blivit virala och har setts över hela världen och han har över 70 000 följare på Instagram.
– En av mina filmer har haft 48 miljoner visningar. Jag har snart setts av halva världen, skrockar han med ett brett leende.
Adam Mellouk
Ålder: 28 år.
Gör: Städare (halvtid på Trelleborg AB).
Familj: Bor ensam, mamma Therese och systrarna Samira, 22, och Sara, 26.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Målsättning: Att tävla i den globala bodybuildingtävlingen Mr Olympia i USA.
Aktuell: Bodybuilder med funktionsnedsättning cerebral pares. Vann SM-guld i sin klass 2024.
SM-mästare
Dessutom kan han titulera sig SM-mästare i bodybuilding i sin klass. Nu har han siktet inställt på att stå på scen i USA i tävlingen Mr Olympia.
– Det får ta den tid det krävs, men jag ska dit en dag, säger han med eftertryck.
Det är minst sagt en fantastisk livsresa som Adam har gått igenom de senaste tio åren. Tidigare sågs han ofta på sin trehjuliga cykel i hemstaden Trelleborg.

Trehjulingen bytte han sedan till en elscooter när han blev gammal nog för att få framföra en sådan, men det fick den olyckliga följden att hans muskler försvann.
Det var då han började med styrketräning och en dag 2018 fick han se ett tv-inslag om en amerikansk bodybuilder som liksom han hade cerebral pares, en funktionsnedsättning som påverkar muskelkoordinationen. Ofta kallad cp-skada.
– Jag hade aldrig sett en bodybuilder med cerebral pares tidigare. Kan han så kan jag tänkte jag och fick ett nytt träningsmål.
Tog fyra år innan Adam var tävlingsredo
Sakta, men säkert och med hjälp av en personlig coach byggde Adam upp sin kropp. Efter fyra år kände han att han var redo att börja tävla.
– Jag anmälde mig till Alströmerpokalen i Alingsås, men när jag kom dit blev det problem med vilken klass jag skulle tävla i. Till slut sa jag att jag skulle bli glad bara om jag fick stå på scen och visa upp mig och tävlingsledaren sa ”ok, du får en minut på dig”.
Adams framträdande blev en succé.
LÄS ÄVEN: Jenny Larsson lever med cp: ”Man får lära sig tidigt att inte titta eller fråga”
– När jag gick upp på scenen fick jag hela arenan att ställa sig upp och applådera.
Adam hade nått ett av sina delmål – att visa att människor med cerebral pares kan bli bodybuilders. Han blev sedan inbjuden till ytterligare en tävling för att posera, men han hade ännu inte fått tävla.
Men Adam gav inte upp. Hela 2023 ägnade han sig åt att bygga muskler. I början av 2024 vägde han 104 kilo. På sju månader deffade han, som det heter i muskelbyggarkretsar, och gick ner 30 kilo lagom till SM-tävlingarna i Västerås.
Nu skulle han äntligen få förverkliga sin dröm om att få tävla i SM.
Stort stöd från sina nära
– Jag klarade det tack vare min nye coach, min goda vän Alice och min mamma, säger han.
Hans coach förstod att Adam förbrände mer kalorier än andra kroppsbyggare på grund av att cp-skadan gör att han hela tiden spänner musklerna i sin kropp och anpassade hans kost därefter.
– Jag är den enda bodybuilder som får äta pizza på diet, säger han med ett glatt skratt.
Hans mamma, som bor i närheten av honom i Malmö, gör matlådor till honom med noga uppvägda portioner och hans bästa vän Alice, som han lärde känna när han lade ut en inspirationsfilm på sig själv på nätet, hjälpte honom att öva in poserna inför SM-tävlingarna.
För första gången i sitt liv började han nämligen tvivla på sig själv. För att få tävla behövde han följa ett fast program.
– Jag har svårt med minnet och det tar lång tid för mig att lära in nya saker, men Alice gav inte upp och gick igenom poserna med mig gång på gång. Hon håller själv på med bodybuilding och sedan vi blev kompisar har vi stöttat och peppat varandra.
LÄS ÄVEN: Torbjörn Blomdahl – Sveriges okände och meste biljardmästare
Den fria poseringen kände han sig mer säker på och där satsade han det mesta av energin.
– Under den fria poseringen fick jag stående ovationer och jag har hört att många i publiken hade tårar i ögonen.
När han en stund senare fick beskedet att han tagit SM-guld i sin klass brast det för Adam.
– Jag tror aldrig jag har gråtit så mycket någonsin. Bakom scenen stod Alice och min coach och väntade. När jag gick dit kramade vi varandra och tårarna bara sprutade.
Blev viral efter SM-guldet
Det var efter SM-guldet som Adam fick sitt verkliga virala genombrott. Många skriver till honom att de har inspirerats av honom, att han har fått dem att börja träna igen eller att de vågat börja träna trots funktionshinder.
– Förutom att uppnå mina personliga mål vill jag bidra till att bodybuildingsporten blir öppen för alla, oavsett vem man är eller hur man är skapad.
Att stå på scen på den professionella bodybuildingtävlingen Mr Olympia, ansedd som världens främsta tävling för kroppsbyggare, är som sagt slutmålet för Adam.
Men närmast ska han posera i samband med tävling i april och sedan tänker han anmäla sig till Iron World Open i Södertälje i maj.
– Om jag kommer med där är det ett stort steg mot USA, säger han och tillägger avslutningsvis:
– Mitt bästa budskap är att aldrig ge upp och att man ska skaffa sig en god vän. För även om man är stark i sig själv kan det komma dagar då man sjunker ner till botten och då behövs det någon som Alice som kan lyfta upp dig igen.
Detta är cerebral pares
Cerebral pares, som förkortas cp, är en funktionsnedsättning som beror på en hjärnskada. Cerebral pares uppkommer ofta före två års ålder och symptomen varierar från person till person.
Vanliga besvär är att en del muskler är spända och inte kan slappna av. Det kan också förekomma ofrivilliga rörelser i hela kroppen och det kan vara svårt med balans och att koordinera rörelser.